Wat zijn speciebaarden of cement-baarden?
Wat zijn cement- of speciebaarden, en wat is de invloed op de functionele werking van een spouw? We leggen het uit in dit artikel waarbij we ook dieper ingaan op andere factoren van een spouwmuur.
Wat is een speciebaard?
Een speciebaard, ook wel cementbaard of mortelbaard genoemd, is een hoeveelheid metselspecie, wat bij het metselen van een muur, uit de voeg wordt gedrukt tijdens het in de specie drukken van een steen.
Het metselen van een spouwmuur
Bij het metselen van een spouwmuur, welke uit een binnenblad en buitenblad bestaat, metselt men altijd eerst het binnenblad op (de binnenste muur). Deze metselt men van binnenuit, waarbij de metselaar de eventuele overtollig specie aan beide zijden van de muur schraapt. Dit is vooral belangrijk aan de spouwkant, zodat men zo het isolatiemateriaal strak tegen de muur kan bevestigen.
Wanneer (een deel) van het binnenblad af is, inclusief isolatiemateriaal, begint men het buitenblad (buitenste muur) op te metselen. Hierbij is het belangrijk dat het zichtbare deel van de steen, zo min mogelijk in contact komt met de metselspecie. Een ervaren metselaar zal precies de juiste hoeveel specie, zo neer kunnen leggen, dat bij het plaatsen van de steen, zo min mogelijk specie naar buiten wordt gedrukt, terwijl tegelijkertijd overal genoeg specie tussen de stenen komt te zitten.
Soms gaat het niet helemaal goed, en wordt er toch te veel specie naar buiten gedrukt, wat de metselaar aan de voorkant kan verwijderen. Aan de achterkant is dat moeilijker, omdat hiervoor de ruimte niet altijd voldoende is, en blijft de speciebaard dus zitten.
Problemen door speciebaarden
En juist deze speciebaarden, aan het buitenblad en in de spouw, zorgen vaak voor problemen. In het verleden, toen men nog geen isolatiemateriaal aanbracht in de spouw, vormden afgebroken speciebaarden, vaak een koudebrug tussen buiten en binnenblad. Een ander probleem wat zich voordeed, wat dat valspecie, op de al aanwezige speciebaarden bleef hangen, waardoor deze steeds groter kon worden, en op die manier een brug kon vormen. Valspecie is metselspecie wat onbedoeld in de spouw valt, ofwel bij het neerleggen van de specie of bij het plaatsen van de steen.
Een koudebrug kan er voor zorgen dat opgehoopt vocht zich verplaatst van het buitenblad naar het binnenblad. Je ziet dan na verloop van tijd een vochtplek ontstaan, wanneer het vocht niet voldoende wordt afgevoerd door ventilatie. En blijft een vochtplek maar lang genoeg bestaan, komen de schimmels ook vanzelf, en wordt het binnenklimaat er niet gezonder op.
Toch was men ook inventief, en gebruikte men vaak een lat die in de spouw werd gehangen, die men dan telkens een stuk omhoog trok waarmee de speciebaarden mee werden genomen, inclusief valspecie.
Een speciebaard hoeft geen probleem zijn, zolang hij niet de dik is en geen verbinding maakt met de ander muur of het isolatiemateriaal. Want wanneer de speciebaard het isolatiemateriaal raakt, kan vocht langs die weg naar beneden sijpelen, en via een naad of kier in de binnenmuur dringen. Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat alle naden en kieren van het isolatiemateriaal, goed worden afgedicht.
Maar een speciebaard kan ook naderhand afbreken door bijvoorbeeld trillingen bij het boren van een gat, of iets dergelijks. De spouw kan dus vervuild raken met allerlei rommel, wat voor problemen kan zorgen.
Speciebaarden en na-isolatie
Speciebaarden en andere vervuiling in een spouw, kunnen het goed na-isoleren van een spouw bemoeilijken. Daarom is het belangrijk, dat de spouw vooraf goed wordt gecontroleerd, zodat besloten kan worden om de rommel eerst te verwijderen.
Hetzelfde geldt voor oude verzakte isolatie, wat ook vaak een oorzaak is van vochtige muren.
Voor het schoonmaken van de spouw, zal op bepaalde plaatsen een aantal stenen moeten worden verwijderd uit de muur. Via dit gat kunnen wij dan al het materiaal uit de spouw zuigen.
Lees voor meer informatie hierover, het artikel Oude isolatie verwijderen.
Spouw schoon? Dan isoleren
Maak een afspraak voor een gesprek bij jou thuis en laat de spouw door Isocoat-isolatie na-isoleren. Wij controleren vooraf gehele spouw en adviseren welk materiaal het beste kan worden toegepast om alle problemen op te lossen.
Lees ook:
Vervuilde spouw; hoe herken je die?
Spouwmuurisolatie vrijstaande woning