Een ongezond binnenklimaat kan zorgen voor diverse gezondheidsklachten: allergieën, blijvende verkoudheid, slechte weerstand, slaapproblemen, hoofdpijn en longaandoeningen zoals astma. Zelf voor een gezonder binnenklimaat zorgen? Lees hier wat je kunt doen om dit te verbeteren.
Tips voor een gezonder binnenklimaat
Wij hebben vijf handige tips voor je op een rij gezet.
Tip 1: voorkom hoge luchtvochtigheid
Een vochtige kruipruimte (met of zonder waterstand) veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een vochtige kruipruimte bevordert de groei van schimmels en heeft geen goede uitwerking op het binnenklimaat. Weten wat je hier aan kunt doen? Lees ook: oplossing voor vochtige kruipruimten.
Tip 2: voorkom lage luchtvochtigheid
Een te lage luchtvochtigheid is ook niet aan te raden. In de winterperiode, wanneer men meer stookt, kan droge lucht onaangenaam zijn voor neus, ogen en mond. Om dit te voorkomen kun je luchtbevochtigers plaatsen. Dit kunnen planten zijn of bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiator. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 – 60 % wordt over het algemeen als aangenaam ervaren.
Tip 3: doorstroom van frisse lucht
Een goede doorstroom van frisse lucht zorgt voor een beter binnenklimaat. Controleer dus regelmatig of de ventilatieroosters niet geblokkeerd zijn en lucht in iedere geval een kwartier per dag alle leefruimten. Pas op met overmatig ventileren, want ook dat is een manier van vochtverwerking. Wanneer je te veel ventileert creëer je binnen een onaangename droge lucht.
Tip 4: duurzame en natuurlijke producten
Kies voor duurzame en natuurlijke producten in huis (vloer, verf). Deze producten geven geen giftige dampen af.
Tip 5: wees alert
Een slecht werkende CV of gashaard is niet bevorderlijk voor het binnenklimaat. Wees extra alert op apparaten die niet zijn aangesloten op een luchtafvoer zoals bijvoorbeeld de geiser.