Spouwmuurisolatie en ventilatie - Isocoat Isolatie
arrow_drop_up arrow_drop_down
Spouwmuurisolatie en ventilatie

Spouwmuurisolatie en ventilatie

Wat is het verband tussen spouwmuurisolatie en ventilatie? Is het nog wel nodig de spouw te ventileren bij spouwmuurisolatie en hoe zit het met de ventilatie van de woning zelf? Vragen die wij vaak krijgen en waar we hier antwoord op geven. Maar vooraf stellen we wel dat elk probleem vaak vraagt om een oplossing op maat.

Functie van de spouwmuur

Een spouwmuur zonder isolatie heeft bijna geen thermische isolerende werking, al ging men daar vroeger wel van uit, en zou vooral stilstaande lucht goed isolerend werken. Natuurlijk zal het langer duren voor warmte zich door de twee muren heeft gedrongen, maar de lucht in een lege spouw kan heel goed warmte geleiden. Alleen wanneer de spouw helemaal vacuüm zou zijn, zoals een dubbele wand van een thermosfles, zou de warmte alleen maar door straling kunnen worden doorgegeven.

Een spouw voorkomt echter wel dat vocht niet bij de binnenmuur kan komen. Vooral bij oude spouwmuren kan er veel vocht in de buitenmuur dringen en vaak er zelfs doorheen. Dat vocht hoopt zich op wanneer de spouw niet goed wordt geventileerd, en zal naar beneden sijpelen.

Als de spouw vervuild is met rommel en met bijvoorbeeld cementbaarden, kan het gebeuren dat het vocht zich naar de binnenmuur verplaatst omdat de twee muren op die plekken met elkaar in verbinding staan. Daar kan het vocht dan voor problemen gaan zorgen, als de binnenmuur langere tijd en/of regelmatig nat wordt op dezelfde plek. Op den duur kunnen zelfs ongezonde schimmelplekken ontstaan.

Isolatiemateriaal in de spouw

Vanaf de tijd dat er isolatiemateriaal wordt aangebracht in de spouw, tegen de binnenmuur, is de thermische isolatie van een spouwmuur veel beter. Maar vooral in het begin werd er materiaal gebruikt, wat niet echt vochtbestendig was, met als gevolg verzakkende isolatie en vochtige muren. Dit is een stuk verbeterd sinds de komst van andere materialen als polystyreen-platen, waarbij het dan wel weer belangrijk is dat de platen goed aaneengesloten bevestigd worden. Meestal worden de voegen tussen de platen dan ook helemaal dicht gemaakt met Pur-schuim.
Tussen deze isolatie en de buitenmuur blijft dan altijd nog een aantal centimeters vrij, waardoor de luchtstroom van de ventilatie, het vocht af kan voeren.

ventilatierooster, ventilatievoeg

Ventilatievoegen en roosters

De functie van ventilatievoegen en roosters is dus duidelijk: het ventileren van de spouw zodat eventuele aanwezig vocht kan worden afgevoerd. Je ziet dan ook meestal onder in een muur dat een aantal stootvoegen – verticale voeg – op bepaalde afstand van elkaar, zijn opengelaten. Meestal zit er een ook een speciaal roostertje in om inregenen te voorkomen. Om te zorgen dat de lucht kan worden afgevoerd, samen met het opgenomen vocht, zijn boven in de muur ook stootvoegen open gelaten. Zodoende creëer je een constante luchtstroom door de spouw.

Oudere woningen hebben vaak op bepaalde plaatsen, vier of vijf bakstenen die verticaal naast elkaar zijn ingemetseld, met open voegen tussen de stenen. Sommige mensen maken de fout, deze voegen af te dichten in de winter, omdat men denkt dat dan de kou minder snel binnendringt in de woning. Dat is misschien ook zo, maar men sluit wel de ventilatie af en bevordert de vocht-opeenhoping in de spouw met alle eventuele gevolgen van dien.

Kruipruimte onder de woning

De kruipruimte onder een woning moet ook altijd goed geventileerd zijn, om dezelfde redenen. Deze ruimte moet altijd droog blijven en eventueel vocht uit de grond moet kunnen worden afgevoerd. Hiervoor is meestal een rechtstreekse verbinding gemaakt met de buitenlucht, dwars door de spouwmuur. Maar soms is alleen een verbinding met de spouw zelf gemaakt, en dan is het dus belangrijk dat de spouw geventileerd is en de openingen niet zijn afgedicht.

inspectie kruipruimte ventilatie

Na-isoleren van de spouwmuur

Nu de vraag wat er dan moet gebeuren wanneer je de spouw laat (na-) isoleren met speciaal isolatiemateriaal? Het is onder andere afhankelijk van de staat van de spouwmuur en het eventuele aanwezige oude isolatiemateriaal en mate van vervuiling en de ventilatie van de kruipruimte.

Bij het isoleren van een spouwmuur wordt de gehele spouw gevuld met isolatiemateriaal, wat dus juist de ventilatieopeningen afsluit. De vraag is of dit kwaad kan en daarop is het antwoord: in principe niet. Dat geeft dus al aan dat er een aantal voorwaarden zijn.

Ten eerste moet de buitenmuur voldoende poreus zijn – klinkt tegenstrijdig – zodat vocht juist ook door de muur zelf weer kan verdampen. Dat kan bijvoorbeeld bij geglazuurde stenen een probleem zijn, omdat deze niet echt dampopen zijn. Net als geverfde muren waar geen dampopen verf op is aangebracht. Vocht wat zich in de muur kan verzamelen kan dan niet verdampen omdat deze laag dit voorkomt.

spouwmuurisolatie-geverfde muurTen tweede moet worden voorkomen dat de ventilatiekanalen naar de kruipruimte worden afgesloten. Wanneer dit via de spouw gebeurt, kun je dit niet voorkomen en zullen er aparte ventilatiekokers moeten worden aangebracht, wat op zich niet veel werk is. Voor bestaande kokers die door de spouw lopen is het geen probleem.

Ten derde moet de spouw vooraf goed worden gecontroleerd op vervuiling en aanwezige koudebruggen. Deze moeten, samen met oud isolatiemateriaal, worden verwijderd. De controle vindt plaats met een speciale camera, via een gat in de muur. Voor het verwijderen van vervuiling zullen een of meerder stenen tijdelijk uit de muur moeten worden verwijderd.

Ten slotte mag het gebruikte isolatiemateriaal geheel geen vocht opnemen en schimmelvorming tegengaan. De keuze voor een bepaald isolatiemateriaal maken we in overleg met de klant.

En de woningventilatie?

De ventilatie van een woning krijgt vaak veel te weinig aandacht, terwijl een goed geventileerde woning, heel belangrijk is. Wanneer je een woning potdicht maakt door alles goed te isoleren en alle gaatjes en kieren dicht te maken, haal je dus ook de altijd wel aanwezige ventilatie weg.

En een slecht geventileerde woning, hoe goed ook geïsoleerd, geeft een slecht binnenklimaat: er komt te weinig frisse lucht binnen. Het is niet zo gek dat er klachten zijn van bewoners van huurhuizen, waarvan de woningbouwvereniging dacht goed bezig te zijn, door woningen te isoleren. Men vergat de ventilatie aan te passen waardoor de bewoners, vooral kinderen, steeds meer klachten krijgen.

Conclusie

Ventilatie is belangrijk! Kort en bondig gezegd maar het is gewoon zo dat we zonder goede ventilatie geen gezond binnenklimaat kunnen krijgen. Dat geldt dus ook voor een spouw met traditionele isolatie of helemaal geen isolatie: deze moet altijd geventileerd zijn.

Voor na-isolatie, waarbij de gehele spouw gevuld wordt, is dit in principe niet nodig mits aan de genoemde voorwaarden wordt voldaan.

Wat kan Isocoat Isolatie voor je doen?

Wil je meer weten over de mogelijke ventilatie en spouwmuurisolatie? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een gesprek bij u thuis om alles eens door te nemen of vraag direct een offerte aan.

Lees ook:

Isocoat Isolatie verzorgt woningisolatie. Naast vloerisolatie en bodemisolatie betekent dit dat we ook spouwmuurisolatie, spuitisolatie en dakisolatie verzorgen.

Offerte isolatie

Pien M
Door

Pien M

op 7 August 2020

Leerrijk artikel om te lezen. Ik had wel van een spouwmuur gehoord, maar kende de functie ervan niet. Dit artikel was leerrijk, want ik kreeg niet alleen informatie over een spouwmuur, maar ik leerde ook iets nieuws. Ik wist niet hoe belangrijk ventilatie kan zijn, dus ik neem al deze punten mee om mijn woning te inspecteren. Dank je hiervoor. Zo zie je dat je altijd kunt leren uit de kennis en ervaring van vakmannen.

Reactie plaatsen