Wat is isolatie: Isocoat Isolatie
Wat is isolatie?
3 min. leestijd

Wat is isolatie?

Wat is isolatie? Wat houdt dit nu eigenlijk in? Isoleren bestaat uit het afzonderen of afsluiten van iets. In het geval van thermische isolatie betekent dit dus dat we een scheidingslaag aanbrengen met een lage warmteweerstand (slechte warmtegeleiding) tussen een koude- en warmtefront.

Deze scheidingslaag zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen, of andersom als dat gewenst is (bijvoorbeeld in de zomer). Dit resulteert weer tot een besparing in de stookkosten, doordat er minder energie nodig is om uw geïsoleerde woning/pand warm te houden. Dit scheelt je geld, brengt je extra comfort en op deze manier draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.

Welke isolatiematerialen?

Bij elke vorm van isolatie is het raadzaam om uit te zoeken welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Minerale isolatiematerialen: glas- en steenwol
  • Natuurlijke isolatiematerialen: cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas
  • Synthetische isolatiematerialen: polyurethaan (PUR), polystyreen of piepschuim (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS), en polyisocyanuraat (PIR).

Kenmerken of eigenschappen

Glas- en steenwol zijn voornamelijk te krijgen als rollen, dekens of platen voor de isolatie van daken en wanden. Halfharde platen van dit isolatiemateriaal worden ingezet bij (nieuwbouw)spouwisolatie. Bij na-isolatie maakt men gebruik van inblaaswol. Dit zijn vezels of vlokken die door een vooraf vastgesteld gatenpatroon in de spouwmuur geblazen worden.

Ook al hebben de natuurlijke en minerale isolatiematerialen hun waarde door de tijd heen bewezen, kleven er vaak toch nadelen aan deze vorm van isolatie, met name in het bestand zijn tegen vocht. Doordat het materiaal een open structuur heeft kan er vocht in het materiaal gaan zitten, waardoor de isolatiewaarde zal dalen. Ook wanneer er wind langs het materiaal of naden en kieren gaat, zal de warmte makkelijk onttrokken worden van het isolatiemateriaal, wat wederom een daling in de isolatiewaarde geeft. Dit zal bij isolatiemateriaal met een gesloten celstructuur, zoals polyurethaanschuim en EPS niet voorkomen.

Wat is isolatie?

Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen zijn voornamelijk te krijgen als rollen, dekens, platen of inblaasmateriaal voor de isolatie van daken en binnenwanden. Deze isolatiematerialen worden in Nederland echter niet zo veel gebruikt. De rede hiervan is voornamelijk het vochtgedrag. Deze materialen kunnen vaak niet goed tegen vocht en kunnen gaan rotten. Maar bij gebruik binnenshuis is dit vaak geen probleem, mits goed verwerkt. Cellulose (Easycell) isolatie is hiervan een voorbeeld; een prachtig materiaal voor houtskeletbouw, tevens brandwerend en geluiddempend en te gebruiken voor vloerisolatie of dakisolatie.

Synthetisch isolatiemateriaal

Synthetisch isolatiemateriaal als polyurethaanschuim (purschuim) of EPS is in de bouwhandel voornamelijk te krijgen als plaatmateriaal. Isocoat verwerkt deze isolatieproducten ter plekke in vloeibare of losse parelvorm. Met onze self-supporting isolatiemachine’s brengen wij ter plekke in ‘no time’ en op professionele wijze uw vloerisolatie, wandisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie aan. Polyurethaanschuim en EPS zijn uitstekend bestand tegen vocht, rot en schimmelvorming. Ook hebben ze de hoogste isolatiewaardes bij geringe diktes.

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim is een mengsel van 2 vloeistoffen, te noemen isocyanaat en polyool. Deze 2 materialen worden met speciale doseermachines gemengd en verspoten of gegoten, waardoor polyurethaanschuim ontstaat. Polyurethaanschuim is verkrijgbaar in een open of gesloten celstructuur, waarvan de gesloten celstructuur de hoogste isolatiewaarde heeft. Dit wordt dan ook voornamelijk toegepast.

EPS Isolatie

EPS isolatie is de afkorting van het product geëxpandeerd polystyreen. EPS is beter bekend als tempex of piepschuim. EPS is een kunstof parel met een gesloten celstructuur. Doordat de parelvormige grondstof wordt opgeblazen, bestaat het grootste deel van EPS uit lucht. EPS kan wel tot 98% uit lucht bestaan; vandaar het gebruik als isolatiemateriaal. Het overige gedeelte, 2 tot 6%, bestaat uit polystyreen. Tegenwoordig worden de parels voorzien van een warmtereflecterende grafietcoating. Dit zorgt voor de grijze kleur en een nog betere isolatiewaarde.

Verschillende soorten isolatie

Wat betreft isolatie zijn er diverse soorten isolatie mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

De juiste isolatie draagt bij aan een positief energielabel. Kies je voor volledige woningisolatie dan is het de moeite waard om je te verdiepen in subsidies rondom woningisolatie.

Reactie plaatsen