Wat is een koudeval: Isocoat Isolatie
Wat is een koudeval?

Wat is een koudeval?

Je weet wat een koudebrug is maar weet je wat een koudeval is? Deze is net zo irritant en vervelend als een koudebrug. Maar er is iets tegen te doen. Isocoat-isolatie helpt je daarbij.

Koudeval

Lucht stijgt en daalt al naar gelang de temperatuur van de lucht. Warme lucht stijgt op en koude lucht daalt. Dat gebeurt ook in jouw woning wanneer er warme en koude plaatsen in de woning aanwezig zijn.

Zo zal de lucht boven een radiator of kachel altijd stijgen naar het plafond. Maar het tegenovergestelde gebeurt ook. Bij grote ramen bijvoorbeeld. De lucht zal daar afkoelen en naar ‘beneden vallen’; koudeval. Wanneer jij je voor het raam bevindt, kun je dat ook voelen als een koude luchtstroom. Daarom vinden mensen het vaak niet fijn voor een raam op de bank te zitten. Ze hebben constant het gevoel dat het tocht.

Luchtverplaatsing in een ruimte

Maar ook verder van het raam zal de koude lucht over de vloer stromen naar het punt waar de lucht wordt opgewarmd. Bijvoorbeeld een radiator aan de andere kant van de kamer. Er is altijd wel een kleine luchtverplaatsing in een ruimte maar wanneer de verschillen groot worden, zal ook de luchtstroom alleen maar toenemen.

Koude lucht zakt en warme lucht stijgt. Dit komt doordat koudere lucht compacter is en zwaarder dan de lichtere warme lucht, die gewoonweg opzij wordt geduwd. De warme lucht komt tegen het plafond en wordt richting het raam geduwd. Daar koelt het volgens af om weer te zakken.

Plaats van radiatoren

Het is niet voor niets dat radiatoren vaak onder het raam worden geplaatst zodat de naar beneden komende koude lucht zo snel mogelijk weer wordt opgewarmd. Maar wanneer er zich geen verwarming onder het raam bevindt zul je moeten voorkomen dat de lucht te snel afkoelt. Dan helpt alleen het plaatsen van goed isolatieglas, het liefst HR++ glas.

Wat is een koudeval 1En een koude muur?

Vergelijk een koude muur maar met een slecht geïsoleerd raam. Ook door deze koude muur zal de lucht sneller afkoelen dan de bedoeling is. Er ontstaat dezelfde schijntocht in de ruimte en een koude trek over de vloer. Dat kan zelfs zo koud zijn dat zelfs een paar extra sokken niet helpen.

De oplossing

Wanneer je last hebt van koude trek over de vloer zul je eerst de oorzaak moeten vaststellen. Het kan ook zijn dat je te veel ventileert omdat er meerdere raampjes openstaan. Ventileren moet maar te veel jaagt je alleen maar op kosten.

Maar je kunt vaak wel voelen of de ramen te koud zijn of een muur koud aanvoelt. De ramen kunt vervangen door beter isolatieglas, ook als het dubbelglas is van tientallen jaren oud. Het dubbelglas van tegenwoordig isoleert veel beter dan de oude ramen.

Oplossing voor de koude muur

De koude muur is een ander verhaal. Waarom is die muur zo koud? Is het een enkelsteens muur, halfsteens muur of een spouwmuur? Zijn er ook vochtplekken? Een enkel steens muur zul je moeten isoleren aan de binnenkant met bijvoorbeeld een voorzetmuur.

Wanneer het een spouwmuur betreft, is de vraag of deze al is geïsoleerd of helemaal niet. Is de muur in het verleden (bij de bouw) al geïsoleerd dan kan het zijn dat het isolatiemateriaal is verzakt en de isolerende werking geheel of gedeeltelijk is verdwenen. Hier zult u andere maatregelen moeten nemen, namelijk het verwijderen van de oude isolatie en het aanbrengen van nieuw isolatiemateriaal.

Wat is een koudeval 2

Meerdere mogelijkheden

Je hebt meerdere mogelijke oplossingen voor een koudeval. Welke de beste is kunnen wij je vertellen omdat we de situatie bij komen bekijken. Zo kunnen we je het beste advies geven en met je overleggen wat te doen.

Blijf niet in de kou zitten!

Neem contact op met ons om een afspraak te maken voor een vrijblijvende inspectie van de woning. Wellicht heb je meerdere plaatsen in de woning waar het kouder is dan het zou moeten zijn. Je kunt ook hier een offerte aanvragen.

Relevante informatie:

Offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen?

Offerte isolatie

Reactie plaatsen