Wat is de R-waarde van isolatiemateriaal? - Isocoat Isolatie
Wat is de R-waarde?

Wat is de R-waarde?

R-waarde of warmteweerstand (ook wel Rd-waarde genoemd), deze wordt vaak verward met de RC-waarde. Maar wat is het dan precies en wat heeft de r-waarde te maken de rc-waarde of isolatie?

Wat is isoleren?

Isoleren betekent letterlijk afzonderen. In deze betekenis kun je veel zaken afzonderen of buitensluiten. Zo kun je ook geluid en warmte of koude isoleren; dat wil zeggen dat het geluid buitensluit het tegenovergestelde, zorgen dat het geluid van buiten niet doordringt naar binnen. Dat geldt ook voor thermisch isoleren: kou of warmte buiten houden.

Wat je dan eigenlijk doet is het beschermen van een ruimte met materiaal wat moeilijk de trillingen doorlaat van geluid of de thermische geleidbaarheid vermindert. Voor warmte-energie geldt trouwens dat de energie altijd van de warme kant naar de koude kant gaat.
Toegepaste thermische isolatie werkt vaak ook geluidsisolerend.

Wat bepaalt de thermische isolatiewaarde?

Thermische isolatie is afhankelijk van een aantal zaken:
  • Totale isolerende werking van constructie (rc-waarde)
  • Geleidingscoëfficiënt (of warmtegeleiding isolatiemateriaal (lambda-waarde of l-waarde)
  • Warmte weerstand isolatiemateriaal (r-waarde)
De r-waarde is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal zelf (λ-waarde); geleidt een bepaald soort materiaal meer of minder gemakkelijk de warmte. Hieraan kun je zien dat de rc-waarde, dus hoe goed een constructie isoleert, afhankelijk is van de r-waarde.

R-waarde berekening

Het is niet de bedoeling om hier diep op in te gaan maar gewoon om aan te geven dat je de r-waarde wordt berekend met de volgende formule:

r = d / λ

Hierbij is ‘d’ dikte van het materiaal. Daaraan kun je zien dat de r-waarde, dus de isolerende waarde, toeneemt bij een grotere dikte maar ook bij een lagere lambda-waarde.
Als voorbeeld het verschil tussen minerale wol (λ ± 0,041) en PUR (λ ± 0,026), 10 cm (0,1 m) dik:

R-wol.: 0,1/ 0,041 => ± 2,44
R-Pur: 0,1/ 0,026 => ± 3,85

Om met de minerale wol een even grote r-waarde te krijgen zou de laag 16 cm dik moeten zijn:

0,16/ 0,041 => ± 3,9.

Dus wanneer je een isolatiemateriaal zoekt dan neem je die met de laagste lambda-waarde als die is vermeld. Meestal is alleen een R-waarde aangegeven of zelfs een rc-waarde wat eigenlijk niet kan omdat de rc-waarde de totale isolatiewaarde van de constructie aanduidt.

R-waarde en rc-waarde

Wanneer je een woning of een deel van de woning wilt isoleren zul je goed isolerend materiaal moeten gebruiken. Gebruik je minder goed materiaal, dan kun je toch nog voldoende isoleren door een dikkere laag isolatiemateriaal aan te brengen. De vraag is of je daar ook altijd de ruimte voor hebt. Beter is materiaal met een hoge r-waarde te gebruiken.
Wanneer je dit materiaal gebruikt en je zorgt ervoor dat verder alle kiertjes en naden ook echt zijn afgedicht, kun je ervan uitgaan dat de ruimte goed is geïsoleerd.

Isocoat Isolatie isoleert complete woningen

Ook Isocoat Isolatie gebruikt alleen maar isolatiemateriaal met een hoge r-waarde voor hun projecten. Of het nu om vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie gaat. Wij zorgen altijd voor de best mogelijke thermische isolatie! Laat ons jouw woning helemaal of deels isoleren en wellicht dat je ook nog subsidie van de overheid kunt krijgen om je tegemoet te komen in de kosten.

Lees ook:

Offerte aanvragen

Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact op!

Offerte isolatie
Reactie plaatsen