Wat is een koudebrug: uitleg begrippen omtrent isolatie
Wat is een koudebrug?

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een zwakke plek in de isolatie van een woning. Vaak ontstaat een koudebrug op een plek waar isolatie ontbreekt. De koudebrug herken je aan een temperatuurverschil op een bepaalde plek in de woning. Ook condensvorming of vochtplekken kunnen op een koudebrug duiden. Een koudebrug wordt ook wel een warmtebrug of een thermische brug genoemd.

Waar vind je koudebruggen?

Koudebruggen vind je op plekken waar de isolatielaag doorbroken is. Bijvoorbeeld daar waar:
  • de binnenmuur de buitenmuur raakt
  • de vloer de buitenmuur raakt
  • isolatie doorboord wordt door leidingen
Bij een koudebrug gaat vaak onnodig veel warmte verloren. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde van een woning of een gebouw (wat doorgaans ongewenst is).

Schimmel- en condensvorming

Op de plek van koudebruggen ontstaat vaak schimmel of condensvorming. Dit is de meeste zichtbare vorm van een koudebrug.

Hoe herken je een koudebrug?

De meest simpele vorm om een koudebrug te herkennen is door met je hand over de plek te wrijven waar je denkt dat de koudebrug zit. Voel je een temperatuurverschil in een bepaalde zonde dan kan dit duiden op een koudebrug. Heb je twijfels hierover dan is het raadzaam om een expert in te schakelen.

Koudebruggen verhelpen, hoe doe je dit?

Het verhelpen van koudebruggen vraagt een gedegen aanpak. Wij pleiten doorgaans voor goede woningisolatie waarbij tijdens het aanbrengen van de isolatie rekening wordt gehouden met het wegwerken van koudebruggen. Je kunt bij ons terecht voor:

Meer weten?

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen