Wat is dampremmend materiaal: Isocoat Isolatie
Wat is dampremmend materiaal?

Wat is dampremmend materiaal?

In elke woning zit een bepaalde hoeveelheid vocht in de lucht. Deze hoeveelheid is afhankelijk van de temperatuur van de lucht en wat er in de woning gebeurt. Wanneer er veel mensen in de woning zijn zal er ook meer vocht in de woning zijn of wanneer er bijvoorbeeld wordt gekookt.

Of het ontstane vocht wordt opgenomen in de lucht is afhankelijk van de temperatuur van die lucht. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht het kan bevatten. Dat betekent dat bij het afkoelen van de lucht, dit vocht zal condenseren tegen een kouder oppervlak, bijvoorbeeld een koud raam.

Hoeveel vocht er ook in de lucht zit, vocht zal altijd in beweging zijn om van een omgeving van hoge vochtigheid naar een omgeving met een lage vochtigheid te gaan. Dat heeft te maken met relatieve vochtigheid en de dampspanning wat we hier niet verder behandelen. Het vocht zal zodoende ook in of door materialen dringen.

Wat is een dampremmende laag

Een dampremmende laag is een laag materiaal wat zeer slecht vocht (damp) doorlaat. Zo kent men ook een dampscherm wat nog minder vocht doorlaat. De functie van beide lagen is het voorkomen dat vocht in de constructie kan dringen achter de dampremmende laag.
Voor isolatiemateriaal betekent dat het voorkomt dat het isolatiemateriaal zelf vochtig wordt met alle mogelijke gevolgen.

Het mag duidelijk zijn dat de dampwerende laag aan die kant wordt aangebracht waar het meeste vocht in de lucht zit. Dat wil zeggen de ‘warme’ zijde, dus de aan de woonzijde.
De functie van een dampremmende laag:
  • Voorkomen van condenserend vocht in de constructie
  • Voorkomen van vochtopname door isolatiemateriaal

Gevolgen onjuiste geplaatst dampwerende laag

Nu je weet dat vocht zich verplaats door de lucht en ook door en in materialen kan dringen zal het duidelijk zijn dat een dampremmende laag aan de juiste kant wordt aangebracht.

Als een dampremmende laag aan de verkeerde kant wordt geplaatst zal het vocht dus vóór de dampremmende laag kunnen condenseren. In het geval van een isolatiedeken betekent dit dat het isolatiemateriaal vochtig zal worden. Hiermee wordt de kans dat andere materialen ook nat worden en bijvoorbeeld schimmel kan ontstaan.

Dit geldt zowel bij de daken als ook voor de buitenmuren. Voor isolatiemateriaal in de spouw geldt ook dat een dampwerende laag aan de woonzijde moet worden aangebracht. Anders is er de kans dat het vocht uit de woning door de muur in het isolatiemateriaal dringt.

dampremmend materiaal verrotte contstructie

Dampwerende laag en ventileren

De lucht in een woning bevat dus altijd vocht en dit vocht mag zich niet in muren, dak en vloeren verzamelen maar worden afgevoerd. Dit gebeurt meestal door natuurlijke ventilatie; deuren gaan open, een open raam of de altijd met de buitenlucht in verbinding staande afvoer in de badkamer.

Maar wil je goed isoleren zul je ook beter moeten ventileren en wel zo dat er geen energie verloren gaat. Een raam wat altijd open staat zorgt voor frisse lucht maar haalt in de winter ook de kou binnen.

Maar wat ook belangrijk is: in de zomer wordt juist warme lucht binnen gehaald en warme lucht kan meer vocht bevatten dan je in de gaten heeft. Daarom kun je in de zomer het beste ’s nachts of heel vroeg in de morgen, goed ventileren om de lucht te verversen. Deze lucht is namelijk kouder en zal minder vocht bevatten. Op het moment dat de temperatuur begint op te lopen stopt je met het actief ventileren.

Nadat een woning is geïsoleerd of eigenlijk al voordat de woning wordt geïsoleerd, moet je nadenken over de ventilatie van de woning. Heb je mechanische ventilatie of ventileer je altijd met een open raam dan is het zaak je te laten voorlichten hoe dit beter kan zodat er altijd een goed vochtklimaat in de woning heerst.

Dampdoorlatende laag

Het tegenovergestelde van de dampremmende laag is een laag wat juist damp doorlaat. Deze laag moet zich altijd aan de buitenzijde, niet woonzijde, bevinden. Deze laag zal bijvoorbeeld aan de buitenkant van het dak, onder de pannen, worden aangebracht. Vocht wat zich toch onverhoopt in de constructie heeft verzameld kan dan wel door deze laag worden afgevoerd.

Deze dampdoorlatende laag komt men ook vaak tegen achter een gevelbekleding. Het voorkomt dat vocht in de vorm van bijvoorbeeld lekwater niet in de muur kan dringen maar laat dus wel vocht uit de muur door.

Isocoat-Isolatie helpt u bij het isoleren

Wil je ook jouw woning isoleren maar weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden? De deskundige werknemers van Isocoat Isolatie kunnen je precies vertellen wat belangrijk is en zullen je goed adviseren. Zij komen ook altijd bij je langs om de situatie ter plekke te kunnen beoordelen zodat de juiste maatregelen worden genomen..

Lees ook:

Offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen?

Offerte isolatie

Reactie plaatsen