Je huis of woning goed ventileren is belangrijk. Naast een prettig leefklimaat met schone en frisse lucht, is een goede ventilatie voor jouw gezondheid van belang. Een vochtig huis met slechte luchtkwaliteit kan leiden tot een reeks gezondheidsklachten zoals:
- hoofd- en keelpijn
- astma
- benauwdheid
- allergieën
Vaak zijn deze klachten aanwezig zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn. Het is vaak zo ernstig dat men met allerlei onduidelijke klachten rondloopt, terwijl men niet begrijpt hoe dit wordt veroorzaakt.
Zo ontstaan gezondheidsklachten
Ons binnenklimaat raakt dikwijls verstoord. Een huis wordt dagelijks vervuild door activiteiten als:
- stoken
- koken
- roken
- douchen.
Zonder het gebruik van een ventilatierooster dragen bovenstaande zaken bij tot een slechte luchtkwaliteit of een te hoge luchtvochtigheid. Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt, kunnen door vocht en slechte lucht allerlei schadelijke stoffen in de woning komen te hangen die allergieën kunnen veroorzaken. Ook kunnen er vochtproblemen in de woning ontstaan.
Om gezond te blijven is een perfecte luchtkwaliteit van essentieel belang. Met een goede ventilatie wordt vervuilde/vochtige lucht afgevoerd en tegelijkertijd met schone lucht ververst. Door jouw woning voldoende te ventileren blijft je huis ook in een betere conditie, omdat het vocht weg kan komen.
Schimmelvorming, loslatend behang of afgebladderde verf
Vaak wordt vochtoverlast te laat ontdekt. Met als gevolg deze problemen:
- schimmelvorming
- loslatend behang
- afgebladderde verf.
Wanneer je te maken krijgt met ramen die langer dan normaal beslaan of met een bedompte lucht, zijn dat vaak de eerste tekenen van een slecht geventileerde ruimte. Een hardnekkig misverstand is dat dubbel glas niet zou beslaan. Deze bewering is echter achterhaald, want door de combinatie van een te hoge luchtvochtigheid en een gebrekkige ventilatie kan wel degelijk condensvorming optreden. Dit kan neerslaan op ramen en muren.
Kinderen lopen gevaar, met 25% meer risico op gezondheidsproblemen wanneer zij in een vochtig huis opgroeien. Niet zozeer direct als gevolg van die vervelende vochtigheid, maar door gerelateerde problemen, zoals de ontwikkeling van huismijt of schimmels, waar een vochtige omgeving namelijk ruim de kans voor biedt.
Een slecht binnenklimaat, waarbij de luchtkwaliteit onder de maat is, kan dit veroorzaken. Daarom adviseren wij om genoeg te ventileren door middel van een raam open te zetten, via ventilatieroosters of een goed mechanisch ventilatiesysteem. Als je gezond wilt blijven, is goed ventileren namelijk wel degelijk een ding om bij stil te staan. En zeg nu zelf, wie is er nu niet bij schone en frisse lucht gebaat?
Een vochtig huis
Bijna iedereen denkt dat een vochtig huis door problemen van buitenaf wordt veroorzaakt, zoals doorslaande muren, waterlekkages of spouwmuurisolatie en soms is dat natuurlijk ook zo. Nieuwbouwwoningen hebben vooral in het begin veel problemen ondervonden met bouwvocht, waarbij 4000 liter per huis geen uitzondering is.
Vocht vanuit de kruipruimte
Belangrijk is het ventileren van de kruipruimte onder de woning. Dit is belangrijk omdat bij goede ventilatie het vocht in een kruipruimte niet in de woning kan komen! Dit is een punt wat vaak onderschat wordt… Vocht (waterdamp) kan namelijk vanuit de kruipruimte omhoog trekken.
Voordelen van voldoende ventileren?
Als er dagelijks voor een goede ventilatie wordt gezorgd, zullen vochtproblemen, schimmelvorming en huisstofmijt voortaan tot een minimum worden beperkt.
Het klinkt misschien vreemd maar bij goede ventilatie zullen stookkosten lager uitvallen.
Zeker wanneer je dit combineert met goede woningisolatie zoals
- dakisolatie
- spouwmuurisolatie
- vloerisolatie
- bodemisolatie
Door isolatie voorkom je het binnendringen van vocht via de vloer, het dak of de spouwmuur.
Hierdoor bespaar je op stookkosten. De reden is simpel. Isolatie voorkomt vocht in huis. Is de woning niet geïsoleerd dan zul je meer moeten stoken om het warm en vochtvrij te houden.
Naast de keuze voor bovenstaande vormen van isolatie zijn ventilatieroosters ook een uitstekende oplossing tegen vocht- en schimmelvorming.
Door goed te ventileren wordt meer vocht afgevoerd. Warme en droge lucht wordt sneller opgewarmd dan vochtige lucht. Dus leidt ventilatie in combinatie met woningisolatie uiteindelijk tot een zeer rendabele energiebesparing.
Ventilatie versus fijn stof
Fijnstof speelt een belangrijke rol in de hedendaagse luchtvervuiling. Fijnstof komt voornamelijk vrij door uitlaatgassen van auto’s en andere voertuigen. Woon je aan een drukke weg dan kan fijnstof zich een weg naar binnen banen door ventilatieroosters.
Je kunt er dan voor kiezen om alleen aan de achterzijde van de woning de ventilatieroosters open te zetten. Zo wordt jouw huis alsnog voldoende geventileerd, terwijl de vervuilde lucht jouw huis zo min mogelijk binnendringt. Door het naadloos isoleren van uw woning bepaal je namelijk zelf waar je ventileert, zodat ongewenste naden en kieren van de woning door het desbetreffende isolatiemateriaal kunnen worden afgedicht.
Radon
Bij bouwmaterialen als beton of kalkzandsteen komt een bepaald gas vrij dat radon heet. Dit gas kan zich ophopen onder de woning. Wanneer bij een gebrekkige ventilatie de concentraties van dit gas te hoog oplopen, kan dit longkanker veroorzaken, met name in combinatie met rookgedrag. Voldoende ventilatie wordt daarom sterk aangeraden, evenals het regelmatig reinigen van de ventilatieroosters en roosters die in kruipruimtes zijn aangebracht. Hierbij wordt het nut van kruipruimte (gespoten polyurethaan) isolatie nog eens extra benadrukt, aangezien dit het doordringen van vocht en gassen zeer sterk vermindert.
Isolatie en woningventilatie
Door goed te isoleren bespaar je niet alleen op energiekosten. Ook ons milieu wordt minder zwaar belast. Isolatie is dus een goede zaak, zeker met de hedendaagse materialen. Bij het isoleren moet je dus ook aan een goede ventilatie denken. Ons advies is om ventilatievoorzieningen intact te houden.
Sluit daarom nooit een ventilatierooster, een mechanisch ventilatiekanaal, ventilator of bovenlicht af. Hier wordt tijdens het isoleren door onze medewerkers uiteraard extra aandacht aan besteed. Valt dit niet te voorkomen? Dan worden er door ons nieuwe of extra ventilatieroosters aangebracht. Ventilatiesystemen zorgen met een lichte, constante luchtstroom voor verse luchttoevoer in de woning of kruipruimte en waarbij de vervuilde/vochtige lucht de woning kan verlaten.
Ventileren en besparen energie
Het is dan ook een fabeltje om te denken dat ventileren en het besparen van energie niet goed samen gaan. Het na-isoleren zelf, met de huidige door ons geselecteerde isolatiematerialen, zal dan ook geen vochtproblemen meer veroorzaken. Enkel bij onzorgvuldige uitvoering van de werkzaamheden of verkeerde materiaalkeuze kan dit problemen geven.
Isocoat Isolatie adviseert enkel de beste en juiste gecertificeerde isolatiematerialen. De uitvoering van de isolatie werkzaamheden gebeuren ruim binnen de gestelde eisen/normen van het IKOB-BKB. Hierdoor ben je verzekerd van een goed isolatieproduct aangebracht op de juiste manier, door gecertificeerd en vakbekwaam personeel.
Energielabel woning
Een energielabel is een keurmerk waarmee kopers of huurders van een woning meteen kunnen zien of de woning zuinig is of niet. Dergelijke informatie is belangrijk bij aankoop: een zuinige woning zorgt voor een lagere energierekening, meer comfort en een lagere CO2-uitstoot. Kies je voor goede woningisolatie en woningventilatie dan komt dit ten goede van het energielabel.