Geluidswerende isolatie
Geluidswerende isolatie

Geluidswerende isolatie

Je bent van plan om uw woning (beter) te isoleren door onder andere de spouwmuur te laten (na )isoleren. Maar je denkt er ook aan om de vloer én het dak te laten isoleren. Kan het isolatiebedrijf dan ook iets doen aan de geluidsoverlast van het verkeer in de buurt; is er ook geluidswerende isolatie?

Zeker! Vaak is het isoleren van de spouwmuur al genoeg maar dan wel met het juiste isolatiemateriaal.

Geluidshinder of -overlast?

De een vindt het prettig altijd wat geluiden van buiten te horen in plaats van doodse stilte. De ander kan zich mateloos ergeren aan spelende en joelende kinderen in de speeltuin. Geluidshinder is erg persoonlijk maar over bijvoorbeeld laag vliegende vliegtuigen is iedereen het wel eens. Er is dus ook onderscheid te maken met betrekking tot de bron van de overlast.

Daarnaast moet je onderscheid maken tussen het soort geluid wat je hinderlijk vindt. Er is namelijk gewoon luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid plant zich normaal door via de lucht door deze in trilling te brengen.

Contactgeluid zijn die geluiden die door trillingen in het materiaal wordt doorgegeven. Denk hierbij eens aan de bovenbuurvrouw die altijd op hakken op het parket loopt waar geen (goed) dempende laag onder zit. Dit geluid verspreidt zich door het materiaal zelf (hout, betonvloer) naar alle kanten dus ook naar beneden naar jouw plafond. Om deze contactgeluiden te dempen zijn soms aparte middelen nodig.

geluidswerende isolatie schuim spuiten

Geluidsisolerende materialen

In het algemeen mag je ervan uitgaan dat een hoe ‘wolliger’ en dikker de isolatielaag, hoe beter geluiden worden gedempt. Hardere en stuggere materialen zullen de trillingen die geluiden veroorzaken minder goed absorberen, en daardoor minder goed geluiden dempen.

Geluiden via de spouw

Een lege spouwmuur, dus een spouwmuur zonder enig isolatiemateriaal, zal geluiden gemakkelijk doorlaten omdat de lucht de geluiden makkelijk door kan geven. Maar ook de spouwankers tussen de buiten- en binnenmuur kunnen trillingen doorgeven waardoor dus contactgeluid ontstaat.

Dat geldt trouwens ook voor vervuiling in spouw in de vorm van bijvoorbeeld valspecie of een stuk steen wat een brug heeft gevormd tussen de twee muren. Deze brug kan niet alleen geluiden doorgeven maar ook kou én vocht!

Elk isolatiemateriaal wat in de spouw wordt aangebracht zal het geluid dempen. Hoe goed het geluid wordt gedempt is afhankelijk van het materiaal wat wordt gebuikt.

Buitenmuur zonder spouw

Een buitenmuur zonder spouw zal altijd meer geluiden (én warmte, kou, vocht) doorlaten dan een spouwmuur. Het is echter eenvoudig op te lossen door een voorzetwand of muur. Door deze goed te isoleren kan het woongenot heel veel beter worden. In het geval contactgeluiden zal de muur ‘vrij’ van de buitenmuur moeten worden geplaatst.

Geluid via dak

Voor een beschoten dak geldt hetzelfde met dit verschil dat een dak heel goed te isoleren is tegen geluiden én temperaturen van buitenaf omdat men overal goed bij kan.

geluidswerende isolatie man met hoofd onder kussen

Geluiden via plafond en binnenmuren

Ook een plafond is ook goed geluidswerend te maken door het aanbrengen van bijvoorbeeld minerale wol tussen de balklagen. Voor binnenmuren moeten misschien speciale maatregelen genomen worden in de vorm van voorzetmuren net als een buitenmuur zonder spouw.

Veel mogelijkheden dus vraag om advies!

Voordat je zomaar iets gaat bestellen of besluit het huis te laten (na-) isoleren, is het verstandig zich eerst te laten adviseren door de specialist. Isocoat-isolatie heeft alleen deskundige werknemers in dienst die je heel goed kunnen informeren. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons en vraag naar de mogelijkheden. We komen altijd bij je langs om de situatie ter plekke te bekijken voor de beste oplossing!

Ook interessant:

Offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen?

Offerte isolatie
Reactie plaatsen