Wat is een spouwmuur (definitie en uitleg) | Isocoat Isolatie
Wat is een spouwmuur?

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is de buitenmuur van jouw woning. De spouwmuur herken je door deze muur bestaat uit eenbinnenmuur en de buitenmuur. De meeste woningen in Nederland hebben zo'n spouwmuur. Tussen beide muren zitten een lege ruimte van plusminus 6 centimeter. Dit noemen we de spouw. Deze ruimte voorkomt dat vocht van de buitenmuur een weg vindt langs de binnenmuur. Nadeel van deze lege ruimte is dat koude lucht makkelijk een weg vindt door de naden en kieren in de woning.

De werking van een spouw

Het doel van de spouw is dat regenwater dat in aanraking komt met de gevel niet meer tot in de woning kan binnendringen. Dit komt doordat de buitenmuur onderbroken wordt door de spouw (de tussenruimte) waarna de binnenwand volgt.

Hoe werkt de spouwmuur?

In een spouwmuur heeft lucht de ruimte om te bewegen. Is de spouw niet goed geïsoleerd dan kunnen er problemen ontstaan zoals:>> Spouwmuur herkennen

Isolatie van de spouwmuur

Tegenwoordig worden spouwmuren vaak geïsoleerd . Dit omdat veel woningeigenaren ervaren dat een spouwmuur de warmte van binnenshuis afvoert, en koude lucht dringt de woning binnen. Een ongeïsoleerde spouw kan zorgen voor een kil vertrek en warmteverlies. Dit kan worden tegen gegaan met het laten aanbrengen van goed isolatiemateriaal in de spouw. Wij werken met ademende isolatiematerialen waardoor de spouwmuur nog steeds ademt zodat vocht en damp van binnen een weg naar buiten kan vinden.


Wat is een spouwmuur?

Reactie plaatsen