Voordelen en nadelen van het isoleren van de woning
Voordelen en nadelen van het isoleren van de woning

Voordelen en nadelen van het isoleren van de woning

Denkt je erover om uw woning te laten (na)isoleren? Wat zijn dan de voordelen en wat de nadelen? We zetten het voor je op rij.

Voordelen woningisolatie

De kosten voor isolatie ga je op verschillende manieren ‘terugverdienen’ naast het feit dat het woongenot alleen maar groter wordt!
 • Lager energieverbruik
  Een niet geïsoleerde woning zal veel warmte verliezen. Om deze woning warm te houden zal men meer moeten stoken dan in een geïsoleerde woning. Je houdt de kou beter buiten en de warmte wordt vastgehouden in de woning. De investering die je doet om de woning te isoleren zul je binnen een paar jaar terug verdienen.
 • Vochtproblemen behoren tot het verleden
  Vocht kan zonder problemen jouw woning binnendringen als deze niet is of niet goed is geïsoleerd. Je heeft niet langer vochtplekken of zelfs schimmel meer op de muren. Schimmel is één van de zaken die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Door te isoleren zullen de anders altijd koude muren, warmer worden. Hierdoor zal het vocht in lucht niet meer condenseren op die muren.
 • Milieuvriendelijker
  Wanneer je minder stookt zal het energieverbruik dus dalen en zo ook uitstoot van CO2 wat goed is voor het milieu.
 • Minder geluidsoverlast
  Tegelijkertijd met het ‘thermisch’ isoleren zul je ook aan geluidsisolatie doen want de meeste thermische isolatie werkt ook geluidsisolerend. Hierdoor heb je minder last van geluiden van buitenaf.
 • Waardevermeerdering woning
  Een goed geïsoleerd huis zal alleen maar in waarde kunnen stijgen omdat je ook een hoger energielabel kunt aanvragen voor uw woning. Een woning met een hoger energielabel zal eerder verkocht kunnen worden.
 • Subsidiemogelijkheid
  Informeer bij jouw gemeente welke subsidies er mogelijk zijn voor isolerende maatregelen die je kunt nemen.

Nadelen woningisolatie

Iedereen is het erover eens dat het isoleren van de woning alleen maar voordelen heeft, toch? Ja en nee. Wanneer de isolatie vakkundig wordt aangebracht door een gespecialiseerd bedrijf zal dat alleen maar voordelen geven.

"Maar je kunt toch niet altijd zomaar gaan isoleren?" is de vraag die vaak wordt gesteld. En dat is ook waar! Een goed bedrijf zal bijvoorbeeld afraden een sterk vervuilde spouw te vullen met isolatiemateriaal. Met deze verontreinigingen wordt voornamelijk bedoeld:
 • speciebaarden
 • opgehoopte valspecie
 • verzakt isolatiemateriaal
 • andere vervuiling
voor en nadelen woningisolatie vochtmeting

Wanneer zij verontreinigingen niet kunnen weghalen, kan isoleren juist problemen opleveren in de vorm van vochtplekken en schimmelvorming.

Dus er kunnen problemen optreden wanneer men zonder na te denken gaat isoleren. Alleen een gespecialiseerd bedrijf als Isocoat-Isolatie kan beoordelen of deze problemen zich zullen voordoen nat het isoleren.

Alleen isoleren is niet voldoende

Je moet er rekening mee houden dat bij een goed geïsoleerde woning ook een goede ventilatie hoort. Zonder een goede ventilatie zal het woonklimaat juist verslechteren in de woning. Laat je dus ook goed voorlichten over de gevolgen die het isoleren heeft op de benodigde ventilatie. Een goed vakman zal u ook kunnen adviseren over de nemen maatregelen en welke soort ventilatie u kunt toepassen.

voor en nadelen woningisolatie - ventilatie

Laat u deskundig voorlichten

Nogmaals, alleen een deskundige kan je vertellen of en hoe een woning het beste kan worden geïsoleerd én hoe de ventilatie het best kan worden aangepakt.

Ook interessant:

Offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen?

Offerte isolatie

Reactie plaatsen