enkelsteens muur isoleren
Een enkelsteens muur isoleren?
1 min. leestijd

Een enkelsteens muur isoleren?

Ben je eigenaar van een woning gebouwd voor 1920 én in het bezit van buitenmuren zonder spouw? Een enkelsteensmuur verlaagt het wooncomfort, omdat je aanzienlijk vaker te maken krijgt met vochtproblemen in huis.

Een spouwmuur daarentegen voorkomt dat vocht van binnen naar buiten kan dringen. Om toch het wooncomfort te verhogen kun je voor een aantal oplossingen kiezen.

Enkelsteens muur isoleren buitenkant

Je kunt ervoor kiezen om de buitenmuur te isoleren aan de binnenkant of aan de buitenkant. Als je kiest voor het isoleren vanaf de buitenkant van de gevel, houd dan rekening met het feit dat je hiervoor een vergunning aan moet vragen bij de desbetreffende gemeente. Je bevestigt immers isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van jouw woning, wat het uiterlijk van de woning aanzienlijk doet veranderen.

Dit is geen klus is voor de doe-het-zelver! Laat je adviseren door een professioneel isolatiebedrijf. Het plaatsen van buitenmuur isolatie vergt regelmatig onderhoud. Bij pleisterwerk bijvoorbeeld moeten gaten/scheuren op tijd gerepareerd worden, zodat de onderliggende isolatielaag intact blijft.

Enkelsteens muur isoleren binnenkant

Bij het isoleren van de binnenmuur hoeft je uiteraard geen vergunning aan te vragen. Wel is het aan te raden om een voorzetwand te plaatsen. Hoe dat er precies uitziet zie je goed op de onderstaande tekening:

 

8796237037598

Isolatie van de binnenwand

Als je kiest voor het isoleren van de binnenwand zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden:

  1. Zorg ervoor dat de voorzetwanden goed geplaatst worden om het risico op vochtproblemen te verminderen.
  2. Zijn er bestaande vochtproblemen bekend? Houd hier rekening mee bij de keuze van het isolatiemateriaal en type voorzetwand (ipv gips kun je ook kiezen voor multiplex of gipsvezelplaat)
  3. Houd rekening met stopcontacten en bevestiging van de radiatoren van de verwarming. Deze moeten ook worden aangepast.

Alternatieven om je enkelsteensmuur te isoleren?

Die zijn er wel. Tegenwoordig is het namelijk ook mogelijk om de muur te voorzien van een geavanceerde isolerende coating. Dit kan je aanbrengen zonder al te veel verbouwwerkzaamheden en het werkt erg goed om een betaalbaar resultaat te verkrijgen!

Ben je benieuwd wat Thermoshield voor jou kan betekenen?  Ga dan naar de webshop en gebruik onze gratis kortingscode: 1614 dan krijg je  5% korting.

Webwinkel Thermoshield

Isocoat Isolatie, specialist op isolatiegebied

Isocoat Isolatie heeft inmiddels jarenlange ervaring op isolatie gebied. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of enkelsteensmuur isolatie. Wij kunnen je altijd verder helpen. Schroom absoluut niet om je vraag te stellen. Wij helpen je graag!

Gerelateerde informatie

Vragen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Piet van Bergeijk
Door

Piet van Bergeijk

op 16 Oct 2017

In de tekening voor isolatie van de eensteensmuur zijn de rachels rechtstreeks op de muur gemaakt. Wordt dit niet vochtig van de buitenmuur? (waardoor houtrot) Waar laat je leidingen? zou je de folie ook over de eerste rachel, tegen de isolatie deken aan kunnen doen zodat er voor leidingen ruimte is tussen de gipsplaat en de folie?

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 14 Jul 2018

Dit vraag ik mijn inderdaad ook af. Heeft u hier al een antwoord op gevonden?

Bob de Beunhaas
Door

Bob de Beunhaas

op 24 Nov 2018

Het is niet erg als de rachels weg rotte blijft allemaal wel hangen aan de schroeven

Reactie plaatsen