spouwmuurventilatie
arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom spouwmuurventilatie?

Waarom spouwmuurventilatie?

Spouwmuurventilatie wordt toegepast bij woningen die voorzien worden van spouwmuur isolatie. Maar is dit in alle gevallen wel noodzakelijk? Wanneer wij spouwmuurisolatie inblazen, plaatsen we niet altijd ventilatiegaten. Waarom? Dat leggen wij graag uit.

Spouwmuurprincipe

In Nederland wordt er gebouwd volgens het spouwmuurprincipe. Sommige isolatiebedrijven stellen dat het ventileren van de spouw leidt tot een snellere droging van de spouwbladen, en inwendige condensatie in de winter vermijdt. In werkelijkheid is de bijdrage van spouwventilatie nihil (blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent).

Waarom spouwmuurventilatie - opbouw spouwmuur

Spouwventilatie heeft slechts een beperkte invloed op de droging. Het droogproces van het binnenspouwblad versnelt aanzienlijk. Het binnenspouwblad wordt enkel vochtig door ingebouwd bouwvocht zodat de spouwventilatie na enkele maanden haar nut verliest. Voor de droging van het buitenspouwblad geldt dat de spouwventilatie het droogproces slechts in beperkte mate verkort. Spouwventilatie verlaagt de dampspanning in de spouw, waardoor de droging sneller plaatsvindt, maar de temperatuur van het buitenspouwblad verlaagt in de winter, waardoor droging dan weer langer duurt.

Conclusie: Een spouwmuurventilatie is niet nodig als de spouw geen vocht geleidt. Laat de spouw daarom door een professioneel bedrijf inspecteren zodat u niet met onnodige kosten wordt geconfronteerd.

Wanneer plaatsen wij wel spouwmuurventilatie?

In sommige gevallen is spouwmuurventilatie wel aan te raden. Dit doen wij als we constateren dat de spouw vocht geleidt. Echter een goed geïsoleerde spouwmuur is een spouwmuur die geen vocht geleidt.  Wanneer de buitenmuur een dampremmende afwerking heeft (glazuur, verf) is ventilatie wel van belang.

Een gezond binnenklimaat

Ook zonder spouwmuurventilatie kun je zorgen voor een gezond binnenklimaat. Het gevelmetselwerk is namelijk zo luchtdoorlatend, dat de spouw niet als on-geventileerd beschouwd kan worden. Daarnaast is het wel belangrijk om goed te blijven ventileren door bijvoorbeeld raamventilatieroosters. Oude huizen ventileren vanzelf door de vele kieren in huis. Bij een goed geïsoleerde woning moet je dus zorgen voor een goede ventilatie. Bij erg goed geïsoleerde woningen en energie-neutrale woningen vind je dan ook vaak een balansventilatie.

Waarom spouwmuurventilatie - schimmelvorming ongezond

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is luchten niet hetzelfde als ventileren. Luchten doe je door elke dag een kwartiertje de ramen open te zetten, bij ventileren zorg je ervoor dat er continu frisse lucht in en uit kan komen.  Met raamventilatieroosters verbeter je het binnenklimaat aanzienlijk. Op die manier kan er voortdurend frisse lucht het huis in- en uitkomen.

Wat kun je doen als je twijfelt?

Belangrijk is dat je altijd advies moet inwinnen bij een professioneel isoleerbedrijf zoals wij dat ook zijn. Wij komen altijd eerst kijken wat voor maatregelen we moeten of kunnen treffen voordat we overgaan tot (na)isoleren van de spouwmuur. Ga niet zomaar met het eerste de beste bedrijf in zee maar laat je goed en vakkundig voorlichten. Er zijn jammer genoeg nog steeds bedrijven die zonder echt verstand van zaken te hebben, spouwmuurisolatie aanbrengen met alle mogelijke vervelende gevolgen.

Neem contact op met ons of vraag direct een offerte aan; we komen altijd bij je langs om de mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken, ook wat betreft de spouwmuurventilatie.

Offerte isolatie

 

 

 

Reactie plaatsen