Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie (een compleet overzicht)
Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie
6 min. leestijd

Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Benieuwd naar de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een welbekende manier om je huis te isoleren. Maar er bestaan een boel verhalen over spouwmuurisolatie, zowel negatief als positief. Wellicht is het goed om bij de basis te beginnen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Om te beginnen moet er voor deze isolatie een spouwmuur aanwezig zijn. Dit is een gemetselde muur binnen in de bestaande muur waartussen een ruimte zit van circa vijf centimeter. Deze ruimte tussen de muren noemen we de spouw.

Wat is een spouwmuur?

Er zijn natuurlijk in de loop der jaren wat ontwikkelingen geweest in de manier hoe huizen zijn gebouwd, zo ook op het gebied van het al dan niet hebben van een spouwmuur.
Grofweg zijn er drie huizen te onderscheiden

  • Huizen zonder spouw
  • Huizen met open spouw
  • Huizen met geïsoleerde spouw

Kostenbesparing door spouwmuurisolatie

Zoals gezegd is de eerste categorie de oudste, vroeger hadden huizen geen spouw omdat men vond dat één muur wel volstond. Daarna kwamen er huizen met een open spouw. Dit wil zeggen dat er een open ruimte is tussen twee gemetselde muren met allerlei voordelen. De lucht tussen de muren isoleert, de binnenste muur staat immers niet direct in verbinding met de (koude) buitenlucht. Dit brengt dus kostenbesparing met zich mee, de stookkosten kunnen worden teruggedrongen.

Daarnaast is een open spouw een fraaie manier om te ventileren, zo wordt bijvoorbeeld de kruipruimte onder het huis direct voorzien van ventilatie. Als laatste zijn er huizen met een geïsoleerde spouw met alle voordelen en nadelen van dien.

Spouwmuurisolatie: voordelen en nadelen

Besparing op kosten

Er zijn een boel voordelen op te noemen over spouwmuurisolatie. Allereerst worden er natuurlijk kosten bespaard door überhaupt een spouw te hebben, niemand zit te wachten op een kille koude muur in huis. Maar door de spouw te isoleren kunnen de stookkosten nog verder worden teruggedrongen dan met een open spouw.

De energierekening zal behoorlijk dalen. Het rendement van spouwmuurisolatie is relatief groot. Vergelijk het met bijvoorbeeld vloerisolatie of glasisolatie en je zult het direct zien. Logisch, aangezien er relatief veel meer vierkante meters aan buitenmuren in een huis zitten ten opzichte van vloeren en ramen.

Hogere waardering op de huizenmarkt

Bovendien krijgt een huis met spouwmuurisolatie een hogere waardering op de huizenmarkt. Er wordt door kopers veel gekeken naar een energielabel bij een huis en dit label zal aangeven dat een huis met spouwmuurisolatie zuiniger en dus interessanter is.

Besparen op het milieu

Het tweede grote voordeel is dat het milieu gespaard wordt wanneer een huis zuiniger wordt in het verbruik van schaarse brandstoffen. Minder stoken is simpelweg duurzamer en gaat ook nog eens het broeikaseffect tegen. Isolatiemateriaal wordt daarnaast snel en schoon verwerkt, in sommige gevallen kan het zelfs hergebruikt worden. Nog een bijkomend voordeel is dat de spouwmuurisolatie gemaakt wordt van brandwerend materiaal.

Nadelen spouwmuurisolatie

Kleine ingreep met grote winst

Als derde grote voordeel kan genoemd worden dat het een kleine ingreep betreft om spouwmuurisolatie te ‘installeren’. Er wordt met behulp van gaatjes in de muur geïsoleerd wat op zijn beurt weer een paar voordelen met zicht meebrengt. Er komt geen grote verbouwing aan te pas om de spouwmuur te isoleren, dit zorgt voor minimale overlast voor bewoners, buren en andere betrokkenen.

En omdat het een kleine ingreep betreft en meestal binnen een dag geklaard is, zijn de kosten relatief laag. De relatief lage kosten kunnen bovendien als nihil worden beschouwd als je nagaat wat voor besparing het oplevert. Jaar na jaar dalende stookkosten na een eenmalige investering.

Het comfort, minder vochtproblemen

Maar het belangrijkste voordeel aan spouwmuurisolatie is toch het comfort wat het met zich meebrengt. Een behaaglijke woonkamer met een gelijke verdeling wat betreft temperatuur. Ook geen vochtige binnenmuren meer en vocht- of schimmelplekken in huis.

Doordat de spouw gevuld is zal er ook geen schijntocht of trek ontstaan in huis. Bovendien is het binnenhouden van warmte misschien wel net zo comfortabel als het binnenhouden van koele lucht in de zomer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor geluid wat binnenshuis blijft en geluid van buiten dat fijn buiten blijft.

Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie

Nadelen spouwmuurisolatie

De nadelen van spouwmuurisolatie zijn behoorlijk minimaal. Het is dan ook niet toevallig dat steeds meer huizen hiervan zijn voorzien, het werpt z’n vruchten wel degelijk af. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden voor je besluit om de spouwmuur te laten isoleren.

Geglazuurde bakstenen

Geglazuurde bakstenen bijvoorbeeld kunnen over het algemeen niet samen met spouwmuurisolatie, omdat er achter het glazuur vochtophopingen kunnen ontstaan en vervolgens kunnen barsten wat een nadelig effect heeft op de isolatie. Ook geschilderde gevels gaan niet samen met spouwmuurisolatie om dezelfde redenen als de geglazuurde bakstenen. De spouw dient, voordat deze geïsoleerd wordt, schoon te zijn. Dit heeft een aantal redenen zoals ophopend vocht, een falende thermische isolatie en koudebruggen.

Voordelen + Nadelen spouwmuurisolatie

Vocht hoopt zich op, bij te weinig ventilatie

Op termijn kan vocht zich ophopen op plaatsen waar te weinig ventilatie aanwezig is door spouwmuurvervuiling. Deze ophoping kan in een later stadium zorgen voor vochtplekken op binnen- en buitenmuur en zelfs schimmelplekken. De thermische isolatie is in de eerste plaats het grote voordeel van spouwmuurisolatie. Als dit niet volledig tot z’n recht komt kun je simpelweg spreken van een gefaalde onderneming. Zonde.

Koudebruggen ontstaan wanneer spouwmuurvervuiling ervoor zorgt dat binnen-en buitenmuur met elkaar in verbinding staan zonder dat er isolatie tussen zit. Denk bijvoorbeeld aan groot bouwafval zoals een baksteen of cementbaarden die ontstaan door slecht metselwerk.

Afhankelijk van de omstandigheden.

Bij het isoleren van de spouw is het tenslotte belangrijk te weten of je de stootvoegen open laat of dat je ze kunt dichtmaken. Over het algemeen geldt dat het belangrijk is dat vocht weg kan door de spouw. Daarom is het in veel gevallen aan te raden om de stootvoegen open te laten, uiteraard geldt dit helemaal wanneer het gaat om een muur zonder enige vorm van beschutting.

Wanneer de spouwmuurisolatie de hele spouw opvult, kunnen de open stootvoegen onder de dakrand dicht gemaakt worden. Iedere situatie verschilt op dit gebied, het is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort steen, de manier van isoleren, het materiaal enzovoort. Het is raadzaam om hier altijd een expert naar te laten kijken voordat er een besluit wordt genomen.

Vormen van isolatie

Naast spouwmuurisolatie verzorgt Isocoat Isolatie:

Behalve een definitieve oplossing voor schimmelvorming of koude trek in huis levert je dit doorgaans ook nog een besparing op in de stookkosten.

Waarom Isocoat?

Isocoat Isolatie is een betrouwbare partner met de juiste kennis  wanneer je professionele isolatie een must vindt:

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Professionele isolatie van jouw woning

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Meer dan 10 jaar ervaring in het isolatievak

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Vakkundig advies over prijs en kwaliteit

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Open communicatie over materiaal en de wijze van werken

Vragen?

Neem dan gerust contact met ons of vraag direct een offerte op voor isolatie.

Offerte isolatie

A.J.Snijder
Door

A.J.Snijder

op 07 Nov 2017

GEDEGEN INFO MAAR.......wat gebeurt er bij harde westenwind met slagregen. Ik vrees voor doorslag na isolatie. Hoe kunt u dat uitsluiten?

Reactie plaatsen