Een vervuilde spouw; hoe herken je die? - Isocoat-Isolatie
Een vervuilde spouw; hoe herken je die?
4 min. leestijd

Een vervuilde spouw; hoe herken je die?

Wat is een vervuilde spouw, is dat erg, en hoe weet je of je een vervuilde spouw hebt? Vragen waar we in dit artikel antwoorden op geven.

Wat is een spouw?

Een spouw is de ruimte tussen het binnenste deel en buitenste deel van een dubbele wand of muur. Dit kan een muur of wand zijn van een willekeurig gebouw, van steen, beton of enig ander materiaal. Bij een stenen of betonnen spouwmuur spreekt men meestal over het binnenblad en het buitenblad, de spouwbladen.
De functie van deze ruimte, tussen de twee wanden of muren, is een extra laag tussen het binnenklimaat en het buitenklimaat, zodat die twee elkaar zo min mogelijk kunnen beïnvloeden.

In de tijd dat er nog zonder spouw werd gebouwd, had men vaak last van doorslaande muren, wat betekende dat vocht van buitenaf, door de muur kon komen. Maar ook dat vochtige binnenlucht, snel condenseerde op de koude muur, vooral in de winter. De vochtplekken veroorzaakten ook veelvuldig schimmelgroei op de muren, waardoor er binnen een ongezond leefklimaat kon ontstaan.

Door nu een extra laag aan te brengen, de spouw, wordt dus voorkomen dat vocht van buiten, door de muur naar binnen kan dringen, en vocht condenseert minder snel op de binnenmuur.

Vanaf het moment dat men nog een laag aanbracht in de spouw zelf, namelijk van isolatiemateriaal, werden de problemen nog kleiner. Maar toch niet altijd voldoende door allerlei redenen, en een van die redenen is vervuiling in de spouw.

principetekening-spouw

Vervuilde spouw herkennen

Zolang de twee gedeelten van een spouwmuur van elkaar gescheiden blijven, dus geheel geen contact met elkaar maken, heeft vocht geen kans en is het warmteverlies minimaal (door isolatielaag).

Op het moment dat je een vochtplek ontdekt op een muur, kun je ervan uitgaan dat, ofwel ergens een lek is ontstaan, of dat binnen- en buitenblad met elkaar in verbinding staan. Een lek zie je vaak bij de aansluiting van een plat dak aan de woning, waarbij het water de makkelijkste weg zoekt naar beneden, en dat kan meters verderop zijn. Dit laten we hier buiten beschouwing.

Vervuilde spouw

Een vervuilde spouw hoeft niet altijd voor vochtplekken te zorgen, maar een koude plek op de binnenmuur, kan ook een indicatie zijn dat daar een zogenaamde koudebrug zit. Wanneer de woning voldoende wordt geventileerd, zal het in de lucht aanwezige vocht, niet zo snel op die plek condenseren en er geen vochtplek ontstaan.

Wat kan de andere oorzaak dan zijn?

Als het niet om een lek gaat, dan betekent het, dat het vocht vanuit de buitenmuur komt, en betekent dat er een verbinding bestaat tussen die buitenmuur en de binnenmuur, waar jij de vochtplek ziet.

Een veelvoorkomende oorzaak is de cementbaard of speciebaard, een uitstekend stuk metselspecie in de spouw, wat ontstaan is bij het metselen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, totdat, door bijvoorbeeld trillingen ontstaan bij het boren van een gat, de cementbaard afbreekt. Zo’n afgebroken stuk cement kan, ook samen met andere stukken, een brug gaan vormen in de spouw.

speciebaarden-vervuiling

Wanneer er teveel vocht in de muur zit, zal dit zich een weg zoeken, via de brug, naar de ander muur, en ontstaat daar een vochtige plek. Of er ontstaat een koude plek op de muur waar vocht uit de binnenlucht sneller op condenseert, en in de muur trekt. Zo’n brug noemt men daarom ook wel een koudebrug.

Maar de isolatie dan?

Als in de spouw ook een isolatielaag is aangebracht, dan is het afhankelijk van het materiaal wat er gebeurt. Oude isolatiematerialen namelijk, waren vaak nog niet waterafstotend en zogen het vocht juist op, waardoor de binnenmuur alsnog vochtig kon worden. Bij vochtwerend isolatiemateriaal, is het heel belangrijk, dat deze geheel sluitend tegen de binnenmuur is aangebracht.

Dat wil zeggen, dat alle naden en kieren, in het isolatiemateriaal, goed moeten zijn afgedicht. Bij isolatieplaten doet men dat meestal door hier purschuim tussen te spuiten. Zijn niet alle naden afgedicht, dan bestaat de kans, dat vocht wat langs het isolatiemateriaal naar beneden sijpelt, via deze naden de binnenmuur bereikt.

bescherming tegen vervuiling spouw

Vervuilde spouw en na-isoleren

Nadat je bovenstaande hebt gelezen, is het duidelijk, dat bij het na-isoleren, deze vervuiling een even grote rol kan spelen. De spouw moet vooraf worden gecontroleerd op vervuiling om latere problemen te voorkomen. Laat je de bruggen en andere vervuiling zitten, kun je ervan uitgaan dat een vochtprobleem niet wordt opgelost. Hetzelfde geldt voor oud verzakt isolatiemateriaal, wat eerst moet worden verwijderd, voordat het nieuwe materiaal waar aangebracht.

Lees ook het artikel Oude isolatie verwijderen.

Weet je niet zeker of je vervuilde spouw hebt?

Wij controleren altijd de spouw op vervuiling en oude isolatie, en of dit eerst moet worden verwijderd. Bij ernstige vervuiling kunnen bijkomende kosten ontstaan.
Maar eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. Zij leggen je alles nog eens haarfijn uit, en kunnen direct een controle uitvoeren.

Lees ook:

Reactie plaatsen