De meeste mensen weten wel wat een spouwmuur is, maar vragen zich af hoe dik een spouwmuur eigenlijk is of wat de minimale dikte van een spouwmuur moet zijn. Op die vraag en andere vragen geven we antwoord in deze blog.
Wat is een spouwmuur?
Eerst voor diegene die niet precies weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige muren bestaat: een buiten- en een binnenmuur, die we ook wel buitenblad en binnenblad noemen. De spouw is de lege ruimte tussen deze twee muren en in een dwarsdoorsnede van een spouwmuur lijkt het wel of de muur gespleten is. Vandaar dat men deze muren in het verleden ook wel als ‘gespouwde muur’ omschreef. De term spouw komt dan ook van het oud-Nederlandse spouwen, wat splijten betekent.
Geschiedenis spouwmuur
Spouwmuren werden in Nederland in de 17e eeuw al toegepast in burchten en overheidsgebouwen zoals gemeentehuizen. De isolerende waarde van een spouwmuur was toen ook al bekend en men vulde sommige spouwen dan ook van bovenaf met organisch isolatiemateriaal zoals boekweitdoppen.
In slechtere economische tijden (19e eeuw) werden steeds meer woningen zonder spouwmuur gebouwd of slechts deels voorzien van een spouw. Een dubbele muur is nu eenmaal duurder dan een enkele. Maar daarmee creëerde men wel weer de bekende vochtproblemen, waarvan je geen last hebt bij een spouwmuur (bron: Historische spouwmuren).
Het is tegenwoordig verplicht te bouwen met spouwmuren en de spouw te voorzien van isolatiemateriaal dat voldoet aan de voorschriften (bouwbesluit). Dat betekent dat de hele spouwmuur een bepaalde isolerende waarde moet hebben: de Rc-waarde. Voor nieuwbouw moet dat minimaal 4,7 zijn (vanaf 1-1-2021). Voor het dak en de vloeren gelden andere waarden.
Minimale dikte spouwmuur
Tegenwoordig isoleert men de muren door tijdens de bouw isolatiemateriaal aan te brengen tegen het binnenblad. Dat betekent dat de spouw breed genoeg moet zijn voor het aan te brengen isolatiemateriaal. Toch geeft het bouwbesluit geen minimale dikte op van de spouwmuur. Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
In de praktijk zijn de spouwmuren echter, afhankelijk van de dikte van de muren zelf, al vaak minimaal 35 cm of meer en is de spouw dan minimaal 15 cm. Er zijn echter verschillende soorten isolatiemateriaal die bij gelijke dikte een andere (lagere of hogere) isolatiewaarde hebben. Het is dus afhankelijk van het toegepaste materiaal wat de dikte van de isolatielaag wordt om de vereiste isolerende waarde te krijgen (4,7).
Oude spouwmuren na-isoleren
Oude spouwmuren kun je heel goed isoleren mits de spouw minimaal 5 cm breed en geheel schoon is. Daarmee bedoelen we dat eventuele oude isolatiematerialen en vervuiling, door bijvoorbeeld valspecie, moeten zijn verwijderd.
Bij het na-isoleren van oude spouwmuren geldt de 2 cm eis niet en vult men de hele spouw met een isolatiemateriaal.
Ga naar spouwmuurisolatie of oud isolatiemateriaal verwijderen
Conclusie minimale dikte spouwmuur
Er is geen maat voor een minimale dikte van een spouwmuur. Bij nieuwbouw moet er minstens 2 cm vrije ruimte zitten tussen het isolatiemateriaal tegen het binnenblad en het buitenblad.
Vragen?
Heb je nog vragen met betrekking tot de dikte van spouwmuren, laat dan een reactie achter onder deze blog of neem contact op met ons. Wil je een offerte aanvragen voor het isoleren van jouw woning, doe dat dan nu.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan: