Aanbrengen spouwmuurisolatie; hoe gaat dat? - Isocoat Isolatie
Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?
3 min. leestijd

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Hoe gaat het aanbrengen van spouwmuurisolatie in zijn werk en wat komt daar allemaal bij kijken? Isocoat Isolatie legt het je uit in deze blog, waarom spouwmuurisolatie zo belangrijk is, en dat je flink kunt besparen op de energierekening.

Voor- of na-isoleren?

Een spouwmuur bestaat uit twee muren (of wanden) met een ruimte van enkele centimeters ertussen, en die een geheel vormen. Het doel van de eerste spouwmuren was het voorkomen van doorslaand vocht van buiten, wat in enkel steens muur, een veel voorkomend probleem was en is. Door de spouw kan het vocht uit de buitenste muur (buitenblad) moeilijker de binnenste muur (binnenblad) bereiken, waardoor de kans op vochtplekken (en schimmelvorming) veel kleiner wordt.

Later is men de spouw breder gaan maken, zodat er ruimte kwam voor isolatiemateriaal, meestal in de vorm van glas- of steenwol. Daar kwamen later de platen van polystyreen en andere isolatiematerialen bij.

aanbrengen-spouwmuurisolatie-platen

Heb je een spouw zonder vooral aangebracht isolatiemateriaal, dan wordt het dus na-isoleren. Dat kan trouwens ook wanneer er zich wel oud en verzakt isolatiemateriaal in de spouw bevindt, dat echter wel vooraf moet worden verwijderd.

Ga naar: Verwijderen oude spouwmuurisolatie.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, die geschikt zijn voor na-isolatie:

Elk materiaal heeft een eigen prijs-kwaliteitsverhouding. Wij zullen je uitgebreid adviseren over de best mogelijke keuze. Geen zorgen: we vallen je niet lastig met lastige technische verhalen. We leggen je met praktische en korte voorbeelden uit wat het beste werkt in jouw situatie.

isolatiematerialen aanbrengen spouwmuurisolatie

Aanbrengen spouwmuurisolatie

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het aanbrengen van de isolatie tegen het binnenblad, geen probleem omdat deze geheel toegankelijk is, zolang het buitenblad nog is opgetrokken. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van gespoten pur-schuim of Icynene, wat we in lagen op de muur aanbrengen.

De dikte van de uiteindelijke laag bepaalt mede de isolatiewaarde, hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde van de laag.

Wanneer tijdens het bouwen, isolatieplaten worden aangebracht, is het zeer belangrijk, dat deze naadloos op elkaar aansluiten. Elke klein kiertje of slechte aansluiting, kan later een groot probleem worden, doordat er een koudebrug kan ontstaan, en daarmee vochtproblemen of zelfs schimmelvorming.

Bestaande bouw

Voordat er kan worden begonnen met het na-isoleren van een bestaande spouw, zullen we eerst de spouw goed controleren, want niet iedere spouwmuur is zomaar te isoleren.
De te isoleren muur moet in goede staat verkeren, bijvoorbeeld geen verweerde stenen, grote scheuren of ontbrekende voegen hebben. Een slechte muur houdt het regenwater onvoldoende tegen, en een nadelig effect op de isolerende werking hebben.

geverfde-muur- spouwmuurisolatie

Een gevel van geglazuurde stenen kan een probleem vormen, wanneer indringend vocht niet snel genoeg kan verdampen na het aanbrengen van de isolatie. Hetzelfde geldt voor geverfde gevels met een dampdicht verf, wat vooral geldt voor oude verfsoorten. In beide gevallen moet er gekeken worden naar een alternatief isolatiemateriaal.
Naast de staat van de gevel, is de spouw zelf ook belangrijk:

  • Schoon? Wanneer er zich bijvoorbeeld te veel en te grote speciebaarden in spouw bevinden, en deze een brug vormen, kan het problemen geven. Losse delen en andere vervuiling, zoals verzakte isolatie, zullen moeten worden verwijderd.
  • Breed genoeg? Is er genoeg ruimte om isolatiemateriaal aan te brengen.
  • Ventilatie spouwmuur en kruipruimte? In oude huizen wordt de kruipruimte meestal via ventilatieopeningen in de spouwmuur geventileerd. Deze worden door de na-isolatie afgesloten, waardoor er nieuwe rechtstreekse ventilatieopeningen nodig zijn.

gaten boren - spouwmuurisolatie

We boren gaten in de voeg, in een bepaald patroon, zodat de gehele spouw goed kan worden gevuld, en geven de aansluiting bij ramen, deuren en dakranden extra aandacht.
Daarna zal de spouw van beneden naar boven worden gevuld, volgens een vaste procedure, waarna de gaten netjes worden gedicht. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de kleur van de van de voeg.
Lees voor meer informatie Stappen spouwmuurisolatie.

Wat doet Isocoat Isolatie?

Wij willen alleen maar tevreden klanten en zullen altijd, enige tijd na het isoleren, vragen of alles naar wens is verlopen. Mocht er toch iets niet helemaal in orde zijn volgens u, dan lossen we het probleem voor je op.

Informatie of offerte aanvragen

Neem contact op met ons wanneer je meer informatie wenst over mogelijke spouwmuurisolatie van jouw woning. Of vraag direct een offerte of een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis.

Reactie plaatsen