Hoe wordt de hoeveelheid kruipruimte ventilatie bepaald bij een woning?
Hoe wordt de hoeveelheid kruipruimte ventilatie bepaald bij een woning?

Hoe wordt de hoeveelheid kruipruimte ventilatie bepaald bij een woning?

De kruipruimte mag dan niet het belangrijkste onderdeel lijken van de woning, het is belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de inrichting ervan. Naast het interieur speelt ook de ventilatie een grote rol bij het comfort en de efficiëntie van de kruipruimte.

Vaak onderschat men echter hoe belangrijk een goede verluchting is en gaat men hiermee slordig te werk.

Niettemin is het essentieel jezelf enkele vragen te stellen als je goede ventilatie wil hebben. Eén daarvan is: hoeveel ventilatie heb ik precies nodig in de kruipruimte?

Kruipruimte isolatie woning

Ventilatie in de kruipruimte bepalen

Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid benodigde ventilatie niet zomaar bepaald kan worden. Hier praten we altijd over maatwerk. Ook moet de bepaling conform het bouwbesluit gebeuren. Over het algemeen gaat het hierbij om 1 ventilatiekoker per 12 m² vloeroppervlakte.

Het is belangrijk dat er ter plaatse wordt gekeken naar de oppervlakte van de kruipruimte, zodat een specifieke oplossing kan worden gezocht. Daarbij is het goed dat de inwoners zelf in de gaten houden of de ventilatie voldoende is. Op die manier kunnen eventueel nog aanpassingen worden gedaan!

Ventilatie bij vochtige vloeren

Zoals bij elk onderdeel van een woning kan er sprake zijn van uitzonderingen. Het kan gebeuren dat de vloer van de kruipruimte vochtiger is dan gemiddeld, waardoor bovenstaande maatstaf niet voldoende is.

De vochtigheid van de vloer kan trouwens verschillen, afhankelijk het seizoen of zelfs het jaar. Niettemin wordt het minimum van 1 koker per 12 m² gehanteerd als basis om  extra kosten en werklast te vermijden.

Doorgaans wordt bij vochtigere ruimtes of vloeren zo'n 50 tot 100% extra ventilatie geplaatst. Op die manier wordt vocht sneller afgevoerd, en dat verbetert de omstandigheden van de ruimte!

Lees ook: vochtige kruipruimte?

Kruipruimte isolatie woning

Een bodemafsluiter als oplossing voor het vochtprobleem

Belangrijk is te beseffen dat hiermee alleen de symptomen van vochtigheid worden tegengegaan. De echte oorzaak van het probleem, namelijk een natte bodem en het vocht dat hierbij verdampt, wordt niet weggewerkt. Om dit op te lossen wordt een bodemafsluiter aangeraden, waardoor de kruipruimte helemaal droog blijft.

Dit kan op meerdere manier opgelost worden:
  • Bodemisolatie met korrels van piepschuim of verpakkingschips
    Deze methode kan eenvoudig zelf worden gedaan, maar je kan het ook professioneel laten doen. Als je het zelf wil doen, dan gebruik je eps korrels van 10 tot 15 centimeter die gerecycleerd zijn. Het grote voordeel van deze aanpak is dat het erg goed isoleert en dat de korrels blijven drijven. Je kunt er ook voor kiezen om schelpen te plaatsen, maar dat is een iets oudere manier van werken.
  • Bodemfolie laten plaatsen, eventueel met landbouwplastic
    Er bestaat ook een soort bodemfolie, die eenvoudigweg over de bodem van de ruimte geplaatst kan worden. Landbouwplastic zorgt daarbij voor extra goede isolatie.Het is wel belangrijk te weten dat deze aanpak niet al te efficiënt is als er sprake is van water in de kruipruimte!
Bovenstaande methodes hebben elk hun eigen voordelen, maar garanderen beiden dat vocht in de kruipruimte niet langer verdampt.

Het gevolg is dat het ook niet meer in de ruimte zelf (of erger nog, de hele woning) terechtkomt en blijft staan. Dat heeft immers negatieve gevolgen voor het comfort, de duurzaamheid en de leefbaarheid van de woning als geheel!

Lees ook: verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie

Wat kan Isocoat voor je doen?

Isocoat Isolatie is gespecialiseerd in woningisolatie. Door toepassing van professionele technieken en het gebruik van eerste kwaliteit isolatieproducten zijn wij als isolatiebedrijf in staat op een hoogwaardige manier een duurzaam resultaat te waarborgen.

Voorafgaand aan elk project maken wij met jou een persoonlijk plan van aanpak. Zo weet je exact wat je van ons verwachten kunt en het stelt ons in staat om jou op de hoogst kwalitatieve manier van dienst te zijn.


Offerte aanvragen

Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte isolatie
Reactie plaatsen