Purschuim: isolatie van woningen (Wat is Purschuim + uitleg purschuim)
Wat is Purschuim (uitleg purschuim)

Wat is Purschuim (uitleg purschuim)

Purschuim wordt veel gebruikt voor de isolatie van woningen of panden. Purschuim is de afkorting van polyurethaanschuim en staan bekend als een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.

Wat is purschuim?

Purschuim bestaat uit twee componenten namelijk polyol en isocyanaat. Deze twee onderdelen worden in een uiterst veilige en precieze mengmachine opgepompt, verwarmt en op druk gezet.


In het mengpistool waarmee wij het purschuim tussen de binnen- en buitenmuur spuiten worden de vloeistoffen gemengd. De vloeistoffen reageren op elkaar (chemische reactie ) waardoor er hard purschuim ontstaat. Het product wat bij de vermenging ontstaat noemen we Polyurethaan en is een elastisch en tegelijkertijd sterk rubberachtig materiaal.


In de koker van een bus pur zitten 3 segmenten. Tijdens het spuiten worden vlak voor het verlaten van de huls de 3 componenten samengevoegd. Het niet-reactieve blaasmiddel (soort gas) heeft een kookpunt dat onder de 25 graden ligt. Bij de samenvoeging van het Polyol en Isocyanaat komt zoveel warmte vrij dat het blaasmiddel gaat koken en zo de gasbellen ontwikkelt wat wij als pur schuim kennen. Na uitharding van het pur schuim vindt er geen vervorming meer plaats.


Wat is purschuim: uitleg purschuim

Wanneer worden de 2 componenten Polyurethaan/PUR?

Door toevoeging van een blaasmiddel wordt afhankelijk van de verhoudingen een zacht- of hardschuim ontwikkelt wat we kennen als purschuim. Zachte purschuimen  hebben een open celstructuur.


Deze soort zien we vooral terug in kussens van meubels en matrassen en in de pur bussen van de bouwmarkt. De hardschuim pur variant heeft gesloten cellen die over uitstekende isolerende eigenschappen beschikken.

Toepassingen van 'vers' pur schuim

Vloeibaar purschuim wordt direct in op te vullen gaten of te isoleren ruimtes gespoten. Het schuim kan direct over het leidingwerk op een betonplaat gespoten worden als isolatielaag voor een vloer met vloerverwarming.


Ook kruipruimtes en spouwmuren laten zich makkelijk vullen met spuitpur. Door het uitzettend vermogen zoekt het zelf alle gaatjes en kiertje op die het meteen hermetisch afsluit. Pur schuim tast geen metalen aan en vormt geen voedingsbodem voor schimmels en zwammen.

Pur hardschuimplaten

Pur schuim is er tevens in harde voorgevormde platen, in verscheidene diktes en al dan niet bekleedt met een vliespapier, gemetalliseerde folie of kant-en-klare wandafwerking. Purplaten worden gebruikt voor isolatiemethoden waarbij behoud van een luchtspouw gewenst is of er geen spuitpur gebruikt kan worden zoals bij de een zwevende vloer.


Pur schuimplaten zijn zelf niet giftig. Bij verzagen, snijden of verbranden van pur schuim kunnen er echter altijd schadelijke stoffen vrijkomen. Adem vrijgekomen stof en damp zo mogelijk niet in en was na verwerking uw handen.


Hier vind je meer informatie over gespoten purschuim.

Purschuim gebruiken voor isolatie

Vloeibaar purschuim wordt gebruikt voor bijvoorbeeld:

Belangrijk: wij kunnen voor spouwmuurisolatie purschuim gebruiken maar wij doen dit liever niet in verband de geringe kwalitatieve opbrengst ten opzichte van andere isolatiematerialen. Purschuim gebruiken wij voornamelijk voor vloer, daken, wanden, nieuwbouw en bedrijfspanden.


Het schuim wordt in een bepaalde ruimte gespoten. Doordat het purschuim uitzet zoekt het zelf alle gaten en kieren op waardoor muren en vloeren hermetisch gesloten worden.

Hebben schimmels vat op purschuim

Nee, schimmels en vocht krijgen vat op het materiaal purschuim. Je kunt het dus rustig als basismateriaal gebruiken voor de isolatie van je woning.


Isolatiematerialen purschuim

Soorten purschuim

Purschuim kun je onderverdelen in:

  • Geslotencellig schuim: dit is een sterk en compact isolatie schuim met een hoge dichtheid, gesloten cellen en de hoogste isolatie waarde. Dit schuim is ook zeer vochtbestendig.
  • Opencellig purschuim: Dit schuim blijft zacht heeft een open structuur en een lage dichtheid. De isolatie waarde is lager als geslotencellig schuim en er zal dus een dikkere laag aangebracht moeten worden om dezelfde isolatie waarde te krijgen.

Voordelen van purschuim

De voordelen van purschuim te gebruiken voor isolatie hebben wij voor je op een rij gezet:

  • Waterafstotend
  • Sterke hechting op andere materialen
  • Duurzaam
  • Dicht kieren en gaten zeer goed af
  • Brandveilig: alle materialen worden getest op brandveiligheid
  • Milieuvriendelijk
  • Ongevoelig voor vocht, schimmels, rot en zuren
  • Lange levensduur

De beste keuze voor jouw woning?

Of purschuim de beste keuze zijn voor jouw woning muurisolatie? Wij adviseren je uitgebreid waarbij wij kijken naar aspecten als:

  • Type woning
  • Jouw budget
  • Onze eigen ervaring

Wij geven je advies op basis van onze ervaring.

HR++ Isolatiekorrels en Supafil Inblaaswol

Purschuim is niet de enige optie die je hebt. Andere isolatiematerialen zijn:

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer inhoudelijke informatie? Neem gerust contact met ons op.

Offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen?

Offerte isolatie


Leo. Koetsenruyter
Door

Leo. Koetsenruyter

op 08 Jun 2019

Vraag , zijner ook spuitbussen harde purschuim ? De wanden van mijn boot zijn niet geïsoleerd , maar ik wil het ook niet slopen . Wel wil ik kleine gaatjes 8-10mm boren , het er dan in spuiten . Daarna schilderen .wat heeft u daar voor ? Mvg. Leo

Reactie plaatsen