Hoe werkt purschuim? - Isocoat Isolatie legt het uit.
Hoe werkt purschuim

Hoe werkt purschuim

Hoe werkt purschuim? Iedereen kent de term pur of purschuim maar niet iedereen weet hoe het precies werkt. Wel weet bijna iedereen dat purschuim wordt gebruikt als isolatiemateriaal in allerlei vormen maar meestal gespoten. En soms wordt het ook wel gebruikt in de kunstwereld of ander omgeving omdat je er mooie rare vormen mee kunt maken en deze nadien een kleurtje geven. Maar hoe wordt het gemaakt en hoe werkt purschuim precies? We leggen het uit in dit artikel.

Veel isolatiematerialen

Er zijn veel materialen te gebruiken voor isoleren van muren, daken en vloeren. Er zijn minerale vezels, samengeperst in platen of als wol in speciale dekens zoals steenwol en glaswol. Maar ook natuurlijke materialen worden als isolatiemateriaal gebruikt, zoals cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas.
En naast pur ook andere synthetische materialen als Icynene, eps en pir.

hoe werkt purschuim - meer isolatiematerialen

Waarom pur of purschuim?

Ten eerste natuurlijk omdat het goede isolerende eigenschappen heeft en redelijk betaalbaar. Maar daarnaast is een belangrijke reden om voor purschuim te kiezen, het feit dat je vrij eenvoudig alle naden en kieren in een ruimte kunt vullen met het isolatiemateriaal.
Het nadeel dat pur moeilijk te verwijderen is, neemt men meestal voor lief omdat het toch de bedoeling is dat het materiaal jaren blijft zitten!
Purschuim moet altijd worden aangebracht door een erkend isolatie-bedrijf (SKG-IKOB en Insula Certificatie).

Wat is purschuim en hoe werkt het?

PUR of PU staat voor PolyUrethaan wat een polymerenfamilie is en dus eigenlijk helemaal geen schuim, maar dat mag je direct weer vergeten. Belangrijker is om te weten is dat het eigenlijk pas een schuim wordt na een chemische reactie van de twee basiscomponenten van polyurethaan; polyol en MDI (methyleendifenyldi-isocyanaat) waarbij een blaasmiddel wordt gebruikt.

De twee stoffen reageren zonder katalysator (aanjager) direct op elkaar en bij dat proces komt warmte vrij. Door nu tegelijkertijd een gas mee te voeren met een laag kookpunt (onder de 25 °C) ontstaan gasbellen in het mengsel omdat het blaasmiddel gaat koken door de ontstane warmte.
Hierdoor wordt het mengsel dus opgeblazen en ontstaat een schuim en dit proces gaat door zolang het mengsel nog zacht is. Is het materiaal eenmaal hard, dan stopt de uitzetting van het materiaal.

hoe werkt purschuim - opbrengen

Van dit eenvoudige principe maken we gebruik bij het opspuiten van een isolatielaag van purschuim. We gebruiken speciale spuitapparatuur waarbij de componenten pas in de spuitmond bij elkaar komen en het blaasmiddel wordt toegevoegd. Na het opbrengen begint het schuim direct uit te zetten en is na een paar minuten uitgehard. Het is deze uitzetting waardoor het schuim zo geschikt is voor allerlei moeilijk toegankelijke plaatsen en het ook in de kleinste kiertjes en naden kan komen.

Ook omdat het mengsel zeer goed hecht aan bijna alle materialen, blijft het schuim goed zitten. Het tast andere materialen zoals pvc-buizen en andere bouwconstructies niet aan waardoor het uitermate geschikt is voor vloerisolatie. Ook vormt purschuim geen voedingsbodem voor schimmels e.d.

HFK’s en HFO’s in blaasmiddel

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van HFK-bevattende blaasmiddel niet meer is toegestaan vanaf 2023. HFK’s (Fluor kool waterstof) is namelijk een broeikasgas die wel tot 3200 keer sterker zijn dan CO2 wat ook een broeikasgas is. Het gunstige duurzaamheidseffect van de isolatie wordt pas na 16 jaar bereikt terwijl dat bij andere materialen tot 2 jaar duurt.
Vandaar dat de meeste isolatiebedrijven al zijn overgegaan op HFO bevattend blaasmiddel. HFO (fluor waterstof olefine) is veel minder belastend voor het milieu en daarom veel duurzamer. Wij gebruiken ook al geruime tijd dit blaasmiddel bij het opbrengen van purschuim.

Offerte aanvragen of meer weten over purschuim?

Wil je meer weten over het gebruik van purschuim en hoe wij jouw woning kunnen isoleren? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact 

Lees ook:

Offerte isolatie
Reactie plaatsen