Isolatiematerialen zijn er genoeg tegenwoordig, de een met betere eigenschappen dan de ander. Een hogere R-waarde (positief) of juist een hoge λ-waarde (negatief). Maar zijn er ook duurzame isolatiematerialen?
Wat is een duurzaam isolatiemateriaal?
Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je weten wat bedoeld wordt met duurzaam of duurzaamheid>
Wat is duurzaam of duurzaamheid?
Met duurzaamheid bedoelen we dat de negatieve gevolgen van een activiteit voor onze omgeving (aarde, milieu) zo klein mogelijk zijn:
Stook je veel omdat jouw woning slecht geïsoleerd is, dan stoot je ook onnodig veel CO2 uit, wat we een broeikasgas noemen.
Rij je veel kleine stukjes met de auto terwijl je ook op de fiets kunt? Dan geldt hetzelfde; je stoot onnodig veel slechte gassen uit. En dan rekenen we nog niet mee dat de auto minder lang mee gaat omdat deze nooit helemaal op temperatuur komt, waardoor bepaalde onderdelen eerder moeten worden vervangen.
Scheid je geen afval, kunnen bepaalde stoffen minder goed hergebruikt worden en moeten er meer grondstoffen uit de natuur worden gehaald.
Enz., enz.
Daarom is het belangrijk bij alles wat we doen, na te denken over wat het effect is op het milieu. Dat geldt niet alleen voor de industrie maar ook wij als consumenten kunnen ons steentje bijdragen. Voor de keuze van isolatiemateriaal geldt hetzelfde. Duurzame isolatiematerialen zijn minder belastend voor het milieu. Daarom wordt ook voor isolatiematerialen de vraag gesteld: wat is het effect op het milieu wanneer dit materiaal wordt gemaakt én gebruikt?
Duurzame isolatie materialen
Isolatiematerialen kun je onderverdelen in minerale, natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke materialen halen we dus ‘rechtstreeks’ uit de natuur en zijn bijvoorbeeld cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas. De minerale materialen zijn bijvoorbeeld glas- en steenwol en de synthetische materialen: PUR, Icynene, EPS, PIR.
Voor elk van deze materialen moet een belasting worden gedaan op het milieu. De een zal meer en de ander minder duurzaam zijn. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen wat betreft bijvoorbeeld broeikasgasuitstoot, landgebruik, gifstoffen en recyclebaarheid.
MileuCentraal.nl komt tot de volgende indeling kijkend naar de gehele levensduur van de isolatiematerialen
Iets beter dan gemiddeld: steenwol, glaswol, gerecycled katoen, eps, biofoam en thermosheets en thermoskussens van warmte reflecterende folie.
Gemiddeld: xps, pir, pur (zonder HFK’s*), resolschuim (PF), cellulose, cellenbeton en houtvezelisolatieplaten en -dekens.
Iets minder dan gemiddeld: Vlasplaten en -dekens, kurkplaten, cellulair glas.
Afraders: gespoten pur voor vloerisolatie met HFK’s als blaasmiddel en schapenwol.’
Deze volgorde is geen wet want welk materiaal het beste is (duurzaam) hangt ook af van de toepassing en de constructie waarin het wordt gebruikt. Wil je echt weten welk duurzame isolatiematerialen voor jouw woning of deel van de woning (vloer-, dak-, spouwmuur- of kruipruimte-isolatie) het best zijn? Dan kun je het beste een expert als Isocoat Isolatie inschakelen. Zij hebben de kennis en de ervaring om jou goed te kunnen adviseren.
Duurzaam isoleren is belangrijk
We weten allemaal dat het (na)isoleren van een woning alleen maar positieve gevolgen heeft wanneer het goed wordt uitgevoerd.
Slecht woonklimaat
Een slecht geïsoleerde woning heeft vaak een leefklimaat dat niet goed is voor de gezondheid want het is vaak vochtig in huis wanneer er even niet wordt verwarmd. Omdat je al hoge stookkosten hebt zul je de waarschijnlijk de verwarming veel lager zetten als je niet thuis bent. En de ruimten waar je nooit komt zul je niet verwarmen. Zodra de temperatuur daalt in de woning zal het vocht in de lucht gaan condenseren op de koude oppervlakten als ramen en koude muren. Het zijn die koude muren waar dan vaak vocht- en schimmelplekken ontstaan. Deze schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor kleine kinderen.
In een goed geïsoleerde woning zal de temperatuur minder snel dalen en het vocht ook minder snel condenseren. Eenvoudig om het feit dat er ook minder koude oppervlakten zijn waarop het vocht kan condenseren.
Ventileren is noodzakelijk
Om een slecht geïsoleerde woning toch vochtvrij te houden moet de woning heel goed worden geventileerd door bijvoorbeeld regelmatig ramen op te zetten. Maar ja, in de winter zul je dat waarschijnlijk niet zo snel doen terwijl het juist belangrijk is dat wel te doen. Alleen wanneer je regelmatig ventileert, kun je de vochtige lucht verversen.
Maar ook een goed geïsoleerde woning moet je goed ventileren om dezelfde reden: lucht verversen en vocht verwijderen. In nieuwere woningen en vooral de energiezuinige/-neutrale gebruiken hiervoor vaak een warmte-terugwininstallatie zodat (bijna) geen warmte verloren gaat.
Vloer-, kruipruimte-, dak- en spouwmuurisolatie
Wanneer je een offerte aanvraagt of contact opneemt met ons kunnen we de opties doornemen. Maar we komen altijd bij je thuis kijken om de situatie ter plekke te beoordelen zodat we je goed en eerlijk advies kunnen geven over de te gebruiken duurzame isolatiematerialen.