Wanneer kun je spouwmuurisolatie toepassen?
Wanneer kun je spouwmuurisolatie toepassen?

Wanneer kun je spouwmuurisolatie toepassen?

Wanneer kun je spouwmuurisolatie toepassen? Een veel gestelde vraag, en terecht, want in tegenstelling wat je zou denken, is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is niets anders dan het isoleren van een spouw, de open ruimte tussen de twee muren van een spouwmuur. Heel eenvoudig gezegd, maar wel heel belangrijk, daar een niet geïsoleerde spouw, meestal de oorzaak is voor hoge energiekosten.
Veel oude huizen van voor 1960 hebben helemaal geen spouw, en wanneer ze die wel hebben, bevatten ze geen isolatiemateriaal. Dit werd pas verplicht in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Kun je in deze spouwmuren dan wel spouwmuurisolatie toepassen? We behandelen eerst de vraag waarom we spouwmuurisolatie toepassen.
wanneer-spouwmuurisolatie-nieuwbouw

Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie helpt bij het omlaag brengen van de energiekosten, en dat niet alleen. Wat dacht je van een koude trek over de vloer, waarvan je niet weet waar die vandaan komt? Vaak is een koude plek of een gehele koude muur de oorzaak daarvan. Ook vochtplekken worden deels veroorzaakt door deze koude plekken.
Je zult zien dat het woongenot binnen afzienbare tijd verbetert, en je minder vaak last hebt van koude voeten. Daarnaast zal de woning ook meer opbrengen bij een eventuele verkoop.
Meer weten: lees Voordelen (en nadelen) spouwmuurisolatie

Wanneer niet?

Eigenlijk kun je een spouw altijd laten isoleren, er zijn echter een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:
  • Staat van de gevel; geen scheuren e.d. Een beschadigde muur zal eerst moeten worden gerepareerd, voordat er kan worden begonnen met isoleren.
  • Dampdichte laag op de gevel, zoals bijvoorbeeld een geverfde muur of geglazuurde stenen. Bij een geverfde muur of geglazuurde stenen zal eerst moeten worden bekeken of dit een nadelig effect zal hebben op de isolatie.
wanneer-spouwmuurisolatie-slechte-muur

Verder moet de spouw vrij zijn van vervuiling of ander obstakels als te grote speciebaarden en valspecie. Deze obstakels, net als oud verzakt isolatiemateriaal zal eerst moeten worden verwijderd, voordat de nieuwe isolatie kan worden aangebracht.

Wanneer juist wel?

Wanneer je helemaal geen isolatiemateriaal in de spouw hebt, is het de moeite (lees kosten) waard, om deze te laten isoleren. Je verdient het namelijk binnen afzienbare tijd terug, en ontvangt waarschijnlijk ook nog een tegemoetkoming in de vorm van subsidie.
Er zijn natuurlijk meerdere redenen aan te wijzen waarom je een niet-geïsoleerde spouw moet laten isoleren:
  • Bespaar op energiekosten.
  • Zorgt voor een prettiger leefklimaat.
  • Helpt mee voor een beter milieu.
  • Voorkom vocht- en schimmelproblemen.
  • Gaat koude tocht tegen. >
  • Minder snel opwarmde woning in de zomer.
Je ziet dat de voordelen heel groot kunnen en waarschijnlijk ook zullen zijn, wanneer je overgaat tot het isoleren van een niet- of slecht geïsoleerde spouw.
Lees voor meer informatie Stappen spouwmuurisolatie.
duurzaam-wanneer-spouwmuurisolatie

Welke spouwmuurisolatie gebruiken?

Er zijn meerdere vormen van spouwmuurisolatie mogelijk. Welke voor de spouwmuur van jouw woning het beste is, bespreken we samen in een vrijblijvend adviesgesprek. Het is afhankelijk van de mogelijkheden en wensen die jij hebt. Het ene isolatiemateriaal isoleert beter dan het andere, maar kost misschien ook meer, terwijl het misschien niet nodig is.
Daarom is een controle vooraf ook belangrijk, zodat wij de spouwmuur en spouw zelf kunnen bekijken, en een goed en eerlijk advies kunnen geven.
Mogelijke isolatiematerialen:

Wil je weten of de spouwmuurisolatie kunt toepassen?

Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en meer informatie over spouwmuurisolatie. Of vraag direct een offerte aan, maar ook dan gaan we altijd met jou in gesprek.... Offerte isolatie

Lees ook:

Reactie plaatsen