Wanneer kun je geen spouwmuurisolatie toepassen? - Isocoat Isolatie

Wanneer kun je geen spouwmuurisolatie toepassen?

Wanneer kun je geen spouwmuurisolatie toepassen; zijn er omstandigheden die dit verhinderen? We leggen je dit uit in dit artikel.

Spouwmuurisolatie is noodzakelijk

Niet geïsoleerde spouwmuren zorgen ervoor dat je 10 tot 15 % van de warmte verliest, en je voor dat deel voor niets stookt. Niet voor niets dat veel mensen besluiten deze spouwmuren alsnog te laten isoleren.
Slechte of geheel niet geïsoleerde muren zijn altijd koud in de winter. Hierdoor zie je vaak vochtplekken ontstaan, door condensatie van vocht op die koude plekken. Vooral wanneer je de woning niet goed ventileert. De vochtplekken zijn ideale plaatsen voor schimmels en bacteriën, welke zeer slecht voor de gezondheid zijn.

schimmelplek wanneer geen spouwmuurisolatie toepassen

In de zomer worden deze muren juist eerder warm, waardoor de warmte in de woning komt. Is de warmte eenmaal in de woning, zal deze moeilijk weer afkoelen. Spouwmuurisolatie werkt dus twee kanten op.
Lees voor meer informatie Spouwmuurisolatie en ventilatie.

Geschiedenis spouwmuur

De eerste spouwmuren werden in Nederland al in 17e eeuw gebouwd, maar echter pas sinds het einde van de eerste wereldoorlog (1918), breder toegepast. Toch heeft het tot 1960 geduurd, voordat ze verplicht werden voor nieuwbouw. Pas toen zag men in dat een spouwmuur een oplossing was voor vochtdoorslag van halfsteensmuren. Woningen met halfsteensmuren waren, en zijn, de ongezondste woningen. De muren van deze woningen konden kletsnat worden in perioden met langdurige regen.

Bijkomend voordeel van de spouwmuur, was de isolerende werking van de spouw (ruimte tussen de twee muren). Het was niet veel maar het zorgde er wel voor dat men de binnenmuur met een isolatiemateriaal ging bekleden, waardoor de spouwmuur beter isoleerde. Dit gebeurt al vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw.

spouwmuurisolatie nieuwbouw - wanneer geen spouwmuurisolatie toepassen

Voor nieuw te bouwen gebouwen betekende dit, dat de spouw steeds breder werd, om dikkere lagen isolatiemateriaal kwijt te kunnen. Men gebuikte hiervoor vooral minerale wollen dekens, en later platen van dit materiaal. Tegenwoordig zijn er veel meer isolatiematerialen in gebruik, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
Meer informatie over de geschiedenis spouwmuur (Wikipedia).

Mogelijke problemen bij spouwmuurisolatie

Heb je een spouwmuur zonder isolatiemateriaal, dan moet de spouw schoon zijn. Daarnaast mogen de buiten- en binnenmuur niet met elkaar verbonden zijn, anders dan met spouwankers.
Met schoon bedoelen we dat er geen vervuiling in de aanwezig mag zijn. Dat zijn bijvoorbeeld nesten van knaagdieren. Dit zorgt dat niet de gehele spouw kan vullen met isolatiemateriaal.
Verbindingen tussen de binnen- en buitenmuur (ook wel binnen- en buitenblad genoemd), zijn bijvoorbeeld specieresten, speciebaarden en ander bouwafval. Deze verbindingen vormen koudebruggen, waardoor koude plekken op de binnenmuur kunnen ontstaan.

Heb je een oude (gedeeltelijk) geïsoleerde spouwmuur, dan moet het oude materiaal eerst worden verwijderd. Soms is dat niet nodig, maar alleen geode een inspectie kan dat aantonen. Uitgezakt isolatiemateriaal moet altijd worden verwijderd. Voor het schoonmaken van de spouw gebruiken wij speciale apparatuur.

oude isolatie verwijderen geen spouwmuurisolatie toepassen

Een ander probleem kan een dampdichte afwerking van de buitenmuur zijn. Dit zijn bijvoorbeeld geglazuurde stenen of een muur die is geverfd met een dampdichte verf. Voor deze muren, waaruit eventueel aanwezig vocht moeilijk kan verdampen, zijn speciale maatregelen nodig. Soms is het geheel niet mogelijk om deze muren te isoleren. Eventuele aanwezige vochtproblemen moeten ook eerst goed worden bekeken, om te zien waardoor het probleem wordt veroorzaakt.
Beschadigde muren met scheuren en losse of ontbrekende voegen, moet je eerst herstellen.

Spouwmuur (na-)isoleren

Heb je last van koude plekken of vochtplekken op de buitenmuur, of is het altijd koud in huis ondanks de verwarming? Dat is het tijd voor maatregelen: isoleren van alle niet geïsoleerde onderdelen van de woning. Denk hierbij aan het dak, de vloer, kruipruimte, dubbelglas plaatsen en natuurlijk de buitenmuren. Heb je een halfsteens buitenmuur, zal je aan de binnenkant van de muur laten isoleren met bijvoorbeeld Icynene.

De spouwmuur van jouw woning kan al isolatiemateriaal bevatten, of geheel niet geïsoleerd zijn. Weet je het niet zeker, dan moet je dat eerste (laten) controleren.
Wanneer je een ‘lege’ spouw hebt, moet het geen probleem zijn deze te isoleren door het aanbrengen van isolatiemateriaal, in de vorm van HR++ korrels, Supafil inblaaswol of purschuim.

Wil je weten of de spouwmuurisolatie kunt toepassen?

Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en meer informatie over spouwmuurisolatie. Of vraag direct een offerte aan, maar ook dan gaan we altijd met jou in gesprek.Offerte isolatie

Lees ook:

Reactie plaatsen