Geeft spouwmuurisolatie vochtproblemen (hier vind je het antwoord)
Vochtproblemen door spouwmuurisolatie

Vochtproblemen door spouwmuurisolatie

Vochtproblemen door spouwmuurisolatie? Met regelmaat krijgen wij de vraag of spouwmuurisolatie leidt tot vochtproblemen. Ons antwoord is eigenlijk heel simpel: nee, juist niet! Mits de isolatie goed wordt aangebracht en er gekozen wordt voor het juiste materiaal.

Bespaar op je energierekening.

De voordelen van spouwmuurisolatie spreken voor zich. Het is een effectieve manier van isoleren aangezien de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt in de ruimte. Bovendien is de investering relatief klein aangezien de ingreep relatief klein is en de kosten relatief laag.

Ventilatie bij spouwmuurisolatie

Er bestaan een heleboel verhalen rondom spouwmuurisolatie en de gevreesde vochtproblemen. Niet alleen in de muur, maar op meer plekken in huis is er weleens sprake van ophoping van vocht. Dit resulteert vaak in vochtplekken, schimmelvorming en rotting van materialen zoals hout. Allemaal erg onaangenaam. Dit hoeft allemaal niet te gebeuren in het geval van de spouwmuur. Integendeel, door de warmte die binnenshuis blijft voorkomt het een boel vochtproblemen. Wellicht is het goed te beginnen bij het begin.

Koude muren en vocht in huis

Vroeger hadden huizen geen spouw. Gevolg: geen isolatie, koude muren en nattigheid in huis. Zolang de binnenmuur tegelijk als buitenmuur fungeert is dit probleem niet te verhelpen en blijft het dus koud en nat in huis. De oplossing was er ongeveer halverwege de 20e eeuw, namelijk een open spouwmuur.

De open spouwmuur voorkomt dat de buitenmuur en binnenmuur van dezelfde temperatuur zijn, heel simpel omdat het niet dezelfde muren zijn. Dat probleem was dus opgelost. Het vochtprobleem was ook opgelost doordat de spouw open was. Dit zorgde voor ventilatie daardoor een goede regulering van vocht. Ook condensvorming werd hiermee voorkomen.

Spouwmuurisolatie Hardenberg

Spouw en buitenmuur

Tegenwoordig worden spouwen geïsoleerd. Spouwmuren met een lege spouw worden via na-isolatie opgevuld met isolatiemateriaal. Wanneer het juiste isolatiemateriaal wordt gekozen worden al veel problemen voorkomen. Bij isolatiemateriaal kun je denken aan:

Vochtproblemen voorkomen door vooronderzoek

Dan komen we bij het punt van het eventuele vochtprobleem. Het is van belang dat er goed wordt onderzocht of spouwmuurisolatie een optie is. Een spouw dient allereerst vrij te zijn van afvalresten. Daarmee worden ook de speciebaarden bedoeld. Dit zijn restanten cement die tussen stenen uit zijn gelopen.

De reden is nogal eenvoudig, dit belemmert immers het aanbrengen van de isolatie. En als de isolatie niet goed aangebracht kan worden, ontstaan er koudebruggen en/of slecht geïsoleerde plekken in de muur. En dan ontstaan er dus vochtproblemen. Kort gezegd is het verstandig om eerst te onderzoeken hoe de spouw gereed moet worden gemaakt, voordat er spouwmuurisolatie moet worden ingezet. Als dit onderzoek goed plaatsvindt is er geen sprake van vocht.

Energielabel voor jouw woning

Door te kiezen voor isolatie werk je aan een beter energielabel voor jouw woning. Een energielabel is een keurmerk waarmee kopers of huurders van een woning meteen kunnen zien of de woning zuinig is of niet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel.

Vormen van isolatie

Bij Isocoat Isolatie kun je terecht voor vakkundige isolatie van de woning in de vorm van:

Wat kan Isocoat voor je doen?

Isocoat Isolatie is gespecialiseerd in woningisolatie. Door toepassing van professionele technieken en het gebruik van eerste kwaliteit isolatieproducten zijn wij als isolatiebedrijf in staat op een hoogwaardige manier een duurzaam resultaat te waarborgen. Voorafgaand aan elk project maken wij met jou een persoonlijk plan van aanpak. Zo weet je exact wat je van ons verwachten kunt en het stelt ons in staat om jou op de hoogst kwalitatieve manier van dienst te zijn.


Offerte aanvragen

Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

 

Offerte isolatie
Reactie plaatsen