Verzakkende spouwmuurisolatie: spouwmuurisolatie verwijderen
Verzakkende spouwmuurisolatie

Verzakkende spouwmuurisolatie

Verzakt de spouwmuurisolatie van jouw woning? Als spouwmuurisolatie verzakt, verliest het z’n werking. Logisch, aangezien de bovenkant van de muur dan niet meer goed geïsoleerd is en de rest van de isolatie weinig tot geen effect meer heeft. Sterker nog, het onderste deel van de isolatie is nu wellicht zo verpulverd dat het ook nog een koudebrug vormt met de buitenste muur. Allemaal nadelen, er is simpelweg niets goed aan verzakkende spouwmuurisolatie.

Hoe kan spouwmuurisolatie verzakken?

Voor de oorzaak van dit probleem moeten we een stukje terug in de tijd. Toen het isoleren van de spouwmuur nog vrij nieuw was in de zeventiger en tachtiger jaren, werd dit vrij massaal gedaan. Gevolg is dat er nu een boel huizen zijn met spouwmuurisolatie die al 30 tot 40 jaar oud is. Sommige materialen, zoals glaswol, zakken weg en verpulveren na zo’n lange tijd. Ander materiaal zoals bijvoorbeeld UF-isolatieschuim, kan scheuren en verpulveren. Kortom, het meeste isolatiemateriaal is verouderd en heeft z’n beste tijd gehad.

>> Heb ik een spouwmuur?

Andere materialen en technieken

Daarbij komt nog dat er in de beginfase van spouwmuurisolatie andere materialen en technieken werden gebruikt. De technieken waren minder geavanceerd en er werd minder nauwlettend gekeken naar zaken zoals vocht ophopingen.

Verzakte spouwmuurisolatie verwijderen

Wat zijn de gevolgen van verzakte spouwmuurisolatie?

De gevolgen zijn alleen maar nadelig. De isolerende werking die de isolatie met zich meebracht is nagenoeg verdwenen. Hierdoor zullen de stookkosten weer oplopen en de ruimte zal weer ongelijk verwarmd zijn in plaats van dat het behaaglijk warm aanvoelt.

Er ontstaat bovendien ruimte in de spouw wat betekent dat ongedierte en tocht weer vrij spel krijgen in sommige (meestal hogere) delen. Onderaan de muren ontstaat dus een ophoping van oud isolatiemateriaal wat vochtproblemen met zich meebrengt.

Hoe is dit op te lossen?

Er zijn grofweg twee oplossingen te bedenken voor dit probleem. Maar voor we de oplossingen aanhalen is het ook goed om te zien dat de technieken van tegenwoordig een stuk geavanceerder en slimmer zijn. Zo wordt de isolatie bovenin de muur ‘gelijmd’ om wegzakken tegen te gaan. Ook worden er andere, meer duurzame, materialen gebruikt met een veel beter isolerende werking dan 30/40 jaar geleden.

Opnieuw vullen van de muur

De eerste oplossing is het opnieuw vullen van de muur, van bovenaf. De spouwmuur wordt zo opnieuw gevuld met hetzelfde isolerende materiaal dat er al in zat. Maar dit kan alleen maar als het materiaal dit ook toelaat. Zoals eerder gezegd, als het isolatiemateriaal verzakt en een koudebrug vormt (dit is afhankelijk van welk materiaal er gebruikt wordt), is dit niet een goede oplossing.

Spouwmuurisolatie verzakt

Verwijderen oude isolatie

Dat brengt ons bij de tweede oplossing. Dit omvat ook een verwijderproces van de oude isolatie. Deze wordt onderaan uit de muur gezogen, afgevoerd en wellicht hergebruikt. Net als het plaatsen van spouwmuurisolatie is dit een redelijk snel en schoon proces. Wanneer de isolatie is verwijderd kan er nieuwe isolatie aangebracht worden.

Wat te doen met verzakkende spouwmuurisolatie?

Het verhelpen van verzakkende spouwmuurisolatie vraagt een gedegen aanpak. Je kunt bij ons terecht voor:

Meer weten?

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen