Spouwmuurisolatie met purschuim? | Isocoat Isolatie
Spouwmuurisolatie met PUR schuim

Spouwmuurisolatie met PUR schuim

Het besparen van energie is momenteel een hot item. Het besparen van energie is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt ook behoorlijk in de portemonnee. Wanneer je woning op een correcte wijze is geïsoleerd kun je de warmte veel beter binnenhouden, maar ook bij warm weer kun je je woning koeler houden.

Je hoeft door de isolatie niet extra bij te verwarmen en dat zul je terugzien op je energierekening. Een vorm van isolatie is spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. De open ruimte tussen deze twee muren is de spouw. Het voordeel een een spouwmuur is dat de regen die tegen de buitenmuur aanslaat niet naar binnen kan dringen door de spouw. De binnenmuur zal dus altijd droog blijven.

Het gebruik van spouwmuren voor woningen en gebouwen werd in 1960 wettelijk verplicht. Omdat isolatie nog geen veelbesproken onderwerp was, zijn er vanaf toen tot circa 1980 veel spouwmuren niet geïsoleerd. Vanaf de jaren 80 werden in steeds meer nieuwbouwwoningen de spouwmuren voorzien van een laag isolatie zodat woningen veel warmer werden.

Purschuim in spouwmuurisolatie

Bestond de isolatie die werd gebruikt nog uit een dikke laag, tegenwoordig is het door de technische mogelijkheden mogelijk om een spouwmuur te voorzien van een veel dunnere isolatielaag. Wanneer je woont in een woning die gebouwd is voor 1980 dan is de kans aanwezig dat ook jouw spouwmuren niet voorzien zijn van isolatie.

Het is bij niet geïsoleerde spouwmuren nog steeds mogelijk om deze te isoleren. Dit zal uiteraard niet kunnen met isolatieplaten, maar wel met vloeibare isolatiematerialen, zoals purschuim.

Wat is purschuim?

Purschuim is een combinatie van twee componenten. Een component bestaat uit een hard segment en dat wordt isocyanaat genoemd. Het andere zachte component is polyol. Dit vormt gezamenlijk een zogenaamd polyurethaanschuim.

Het schuim komt vloeibaar uit de spuitbus, maar eenmaal aangebracht vormen de twee componenten een chemische reactie. De schuim gaat uitzetten en gaat hard worden. Hierdoor wordt er een stevige en harde isolatielaag gevormd.

De eigenschappen van purschuim

Purschuim behoort tot de isolatiematerialen met de hoogste isolatiewaarde en is dus uitstekend geschikt voor spouwmuurisolatie. Daarnaast is purschuim uitstekend bestand tegen vocht. Het neemt geen vocht op en het is waterafstotend.

Doordat purschuim niet door vocht aangetast kan worden is er geen risico op lekkages en schimmelvorming. Omdat purschuim vloeibaar is, is het mogelijk om elk hoekje en gaatje te bereiken, zodat de spouwmuur optimaal geïsoleerd kan worden.

Ook heb je geen last van naden, zodat tocht geen kans heeft om door de naden heen te glippen.

De voor- en nadelen van purschuim

Purschuim heeft naast vele voordelen ook enkele nadelen.

Voordelen

  • Het heeft een uitermate hoog rendement. Het rendement is HR++. Dit geeft de hoogste isolerende werking.
  • Purschuim is vrij gemakkelijk om in de spouwmuur aan te brengen. Je hebt geen last van grote verbouwingen en er hoeven geen muren weggebroken te worden.
  • Purschuim is redelijk brandwerend. Op deze manier heb je je woning niet alleen goed geïsoleerd, maar ook veilig.
Spouwmuurisolatie isoleren met PUR schuim

Nadelen

  • Bij het aanbrengen treedt er een chemische reactie op tussen de componenten. Hierbij komen er schadelijke gassen vrij. Omdat een gemetselde muur ademt, kunnen deze gassen ook in de woning komen. Dit kan enkele uren, maar ook enkele dagen aanhouden.
  • Wanneer je een dampdichte spouwmuur hebt dan is isolatie met purschuim niet mogelijk. Dit gaat dan vooral om bakstenen met een glazuurlaag of geschilderde bakstenen. Purschuim zal de woning dan geheel afdekken, zodat de woning niet meer kan ademen.

Het aanbrengen van purschuim

Het is verstandig om purschuim in je spouwmuur aan te laten brengen door een expert. Neem daarom contact met ons op, want wij verzorgen op een professionele en vakkundige manier jouw spouwmuurisolatie.

Wij zullen in de muur op strategische plekken gaten in de voegen boren. Hierdoor zullen wij dan purschuim in de spouw spuiten. De purschuim zal naadloos aangebracht worden en uitharden. Nadat het purschuim aangebracht is, zullen wij de gaten in de voegen weer dichten en heeft u een perfect geïsoleerde spouwmuur.

Isocoat Isolatie

Gerelateerde artikelen..

Reactie plaatsen