Spouwmuurisolatie jaren 30 woning - Isocoat Isolatie
Spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Spouwmuurisolatie jaren 30 woning noodzakelijk? De jaren 30 woning is populair bij veel mensen die een woning zoeken en eigenaren van een jaren 30 woning wonen er met plezier. De karakteristieke bouwelementen en details die werden gebruikt bij de bouw van deze woningen maken dat deze populariteit niet zo raar is. In die tijd werden kwalitatief goede materialen gebruikt om de woning lang mee te laten gaan en dat kun je dan ook zien.

spouwmuurisolatie jaren 30 woning - entree

Isoleren onvermijdelijk

Wat echter in die tijd niet zo van belang leek en eigenlijk helemaal niet aan werd gedacht was het isoleren van de woning en met name spouwmuurisolatie jaren 30 woning. Tegenwoordig echter is het wel belangrijk omdat ook de eigenaren van deze woningen wel vinden dat de woningen soms moeilijk te verwarmen zijn en de stookkosten hoog zijn. Je komt er niet meer onderuit, je zal wel 'moeten' al was het maar om later een goed alternatief te kunnen kiezen voor de gasgestookte ketel.

Wat kun je doen aan een jaren 30 woning?

Ook al zijn de meeste jaren 30 woningen gedegen gebouwd, ze voldoen meestal niet aan de eisen en wensen van deze tijd. Zo was het in die tijd normaal om veel kleinere vertrekken te maken in de woning wat bijvoorbeeld ook gold voor de badkamer. Tegenwoordig wil men meer ruimte in huis voor meer woongenot. Veel eigenaren verbouwen dan ook hun woning om hun eigen wensen en ideeën uit te voeren.

spouwmuurisolatie jaren 30 woning - na-isoleren spouwmuur

Omdat de verbouwing van een jaren 30 woning vaak ook gebonden is aan bepaalde regels die de buitenkant betreffen, kan zo’n verbouwing behoorlijk in de papieren lopen. Maar als je dan toch aan de gang gaat, vergeet dan niet de juiste maatregelen te treffen met betrekking tot de isolatie van de woning. Denk ook aan:
  • Vervangen enkel glas door dubbel glas, liefst HR++
  • Dakisolatie: is het dak niet te vervangen, laat deze dan aan de binnenkant isoleren.
  • Vloerisolatie: veel jaren 30 woningen hebben nog houten vloeren. Vervang deze door een andere of laat de vloer aan de onderkant isoleren.
  • Bodemisolatie: wanneer er te weinig ruimte is onder of vervanging van de vloer niet mogelijk is, is bodemisolatie een goede optie.
  • Ventilatie: ventilatie is iets wat men vaak vergeet bij het na-isoleren van een woning. Goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen en een gezond binnenklimaat te houden.
  • Spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Spouwmuurisolatie

Al hebben veel woningen uit die tijd geen spouwmuur toch hebben juist de typische jaren 30 woningen deze vaak wel. En het is deze spouwmuur die voor veel problemen kan zorgen terwijl je denkt dat oorzaak ergens anders ligt. Zo wordt de oorzaak van vocht- en schimmelplekken in een buitenmuur vaak gezocht in optrekkend vocht uit de grond. Dat kan natuurlijk maar meestal is het vocht wat door rommel wat zich onder in de spouw bevindt, een weg vindt naar de binnenmuur (het binnenblad).

spouwmuurisolatie jaren 30 woning - spouw schoonmaken

In de loop van de jaren kunnen bijvoorbeeld de zogenoemde baarden aan het buitenblad (buitenste muur van een spouwmuur) losraken en onder in de spouw vallen. Een baard is metselspecie wat bij het metselen uit de voeg tussen twee lagen wordt geperst. Aan de buitenkant wordt dit door de metselaar verwijderd maar aan de binnenkant is dit vaak niet mogelijk. Deze stukken metselspecie kunnen later door trillingen, vocht en bevriezing losraken.

Isolerende werking spouwmuur

Een schone spouwmuur isoleert beter dan een steens muur zolang er zich stilstaande lucht in de spouw bevindt. Maar dat meestal niet het geval zijn daar men in het buitenblad openingen aanbracht om juist de spouwmuur te kunnen ventileren omdat anders doorslaand vocht te snel voor problemen zou zorgen.

Er zijn huiseigenaren die deze ventilatieopeningen dicht maken omdat ze ervan uitgaan dat ze bijvoorbeeld de koude-problemen hiermee oplossen terwijl ze eigenlijk de problemen alleen maar groter zullen maken. Dus zal er in een spouwmuur (bijna) altijd dezelfde koude lucht aanwezig zijn als buiten en deze kou zal ook in de binnenmuur dringen waardoor deze altijd koud aanvoelt.

spouwmuurisolatie jaren 30 woning - vocht schimmel problemen

Spouwmuurisolatie werkt

De problemen met een spouwmuur (kou, vocht) los je alleen maar op door deze te (na)-isoleren. Hierbij moet vooraf de spouw goed worden gecontroleerd op rommel onder in de spouw en andere koudebruggen. Hetzelfde geldt voor ouder isolatiemateriaal wat ooit in de spouwmuur is aangebracht. Meestal betreft het hier glas of steenwol wat in de loop van de jaren zal verzakken en zo problemen zal veroorzaken.

Een goed isoleerbedrijf zal dan ook de spouw eerst schoon maken voor aan het eigenlijke isoleren te beginnen en de gewenste en/of beste isolatiemateriaal inbrengen. In de loop van de jaren is het positieve effect van spouwmuurisolatie allang bewezen en gaan steeds meer eigenaren van jaren 30 woningen over op (nieuwe) spouwmuurisolatie.

Ook benieuwd wat jij kunt doen?

Nieuwsgierig geworden, benieuwd wat jouw besparingen kunnen zijn en ben je al van plan te gaan verbouwen. Neem dan vrijblijvend contact op met ons zodat we je kunnen adviseren of vraag direct een offerte aan!

Lees ook:

 

Offerte isolatie
Reactie plaatsen