Spouwmuurisolatie met Icynene? | Isocoat Isolatie
Spouwmuurisolatie met Icynene

Spouwmuurisolatie met Icynene

De olieprijs stijgt fors. Dat heeft direct effect op de energielasten, want daardoor zal ook de gasprijs stijgen. De overstap van fossiele naar alternatieve brandstoffen zal die prijs verder omhoog drijven. Besparen is dus alleen mogelijk door minder te verbruiken.

Spouwmuurisolatie

Veel huizen, met name de wat oudere huizen, hebben spouwmuren. Dat betekent dat er tussen de buiten- en de binnenmuur een opening aanwezig is. Door die opening te vullen met een goed werkend isolatiemateriaal blijft de warmte in huis en gaat het energieverbruik omlaag.

Spouwmuren die niet geïsoleerd zijn, laten warmte naar buiten en naar binnen stromen en zorgen zodoende voor een hoger energieverbruik. De isolatie van de spouwmuur zorgt er ook voor dat het tijdens warme perioden koeler blijft in huis. Zodoende kunt u dubbel besparen. In de koude maanden minder gas om te verwarmen en in de warme maanden minder elektriciteit om te koelen.

Spouwmuurisolatie en Icynene

Isolatiemateriaal

Het isolatiemateriaal moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
  • Het houdt de warmte in huis;
  • Het bevat geen gevaarlijke stoffen, die -op den duur- vrij kunnen komen;
  • Het moet minimaal brandvertragend zijn;
  • Het moet een lange levensduur hebben.
Er worden verschillende materialen gebruikt om een spouwmuur te vullen, zoals de bekende PUR-schuim. Vaak bevatten deze materialen giftige substanties en ze zijn niet allemaal even brandveilig. Daarom wordt steeds vaker een nieuw materiaal ingezet. Het heet Icynene en het heeft heel wat voordelen. De drie belangrijkste zijn:
  • Het bevat geen giftige stoffen;
  • Het werkt brandvertragend;
  • Het is luchtdoorlatend, waardoor er geen vochtige plekken kunnen ontstaan.
 

Isocoat Isolatie

> Bekijk één van onze projecten waarbij wij Icynene in vakantiehuizen hebben aangebracht.

Lucht- en koude bruggen

Spouwmuurisolatie kan alleen toegepast worden als er een spouwmuur aanwezig is. Dit is heel vaak bij oudere huizen, veelal gebouwd voor 1980, het geval. Verder geldt dat met name de muur die het meest van de weersinvloeden te verduren heeft, het meeste oplevert.

Bij het aanbrengen van isolatie is het belangrijk te weten of er vochtplekken zijn en waar zich eventuele lucht- of koudebruggen bevinden. Dit zijn punten waar de kou naar binnen kan dringen. Deze koudebrug moet gedicht worden en vocht moet eerst uitgebannen worden.

Dat kan door eventuele schade aan de voegen van de buitenmuur te repareren, zodat geen water meer naar binnen kan dringen. Of, als het aan het hoog grondwater ligt, door een mechanische waterkering te creëren. Zo blijft vocht buiten en ontstaan er geen vocht- of schimmelplekken (meer).

Icynene en spouwmuurisolatie

Ventilatie

Een belangrijk onderdeel van het isoleren is de ventilatie. Dat geldt voor de kruipruimte, maar ook voor de kamers in huis. Normaal moet er in huis een luchtvochtigheid zijn van 40-60%. Ligt die hoger dan ontstaan er op den duur schimmels.

Bij het aanbrengen van een isolatielaag wordt rekening gehouden met de benodigde ventilatie, zodat er geen vochtopeenhoping plaats zal vinden. Met name op plekken waar met warm water wordt gewerkt en waar gekookt wordt, is dit extra belangrijk. Een goede afzuiging in de keuken en in de badkamer is geen luxe, maar voorkomt heel veel extra kosten.

Icynene

Icynene is eveneens een soort purschuim wat zich vormt nadat de twee componenten worden samengebracht. Het verschil zit in de wijze van opbrengen, namelijk met water in plaats van het hfk’s-houdende blaasmiddel bij purschuim. Het heeft, ten opzichte van andere producten, als grootste voordelen dat het geen schadelijke stoffen bevat. Daardoor is het met name voor mensen met allergieën ideaal. Door zijn open celstructuur ademt het waardoor het geen vocht vasthoudt.

Het is brandveilig en de kans op vorming van bacteriën is nihil. Het is voorzien van het ISO 9001-certificaat en de CE-markering, waardoor het aan de eisen die de EU stelt, voldoet. En, ook niet onbelangrijk, het wordt aanbevolen voor de ecologische bouw.

Vakwerk

Een spouwmuur isoleren is vakwerk. Het is veel meer dan even de tussenruimte opvullen. Vooraleer het werk kan beginnen, wordt de toestand van de muur onderzocht. Er wordt naar vochtplekken gekeken en naar eventuele koudebruggen. Daarbij komt ook de ventilatie aan bod.

Bij Isocoat Isolatie kunnen wij jou daarbij helpen. Wij kunnen een offerte voor jou maken waarbij geldt dat het gebruik van Icynene helpt de kosten te verlagen. Twee vliegen in een klap: een uitstekend en verantwoord product, tegen een interessante prijs.

Isocoat Isolatie

Gerelateerde artikelen..

Herman Heller
Door

Herman Heller

op 22 Jul 2021

Goedendag,Wat is jullie starttarief en hoeveel m2 is dat?

Reactie plaatsen