Spouwmuurisolatie en gezondheid - Isocoat Isolatie
Spouwmuurisolatie en gezondheid

Spouwmuurisolatie en gezondheid

Wat hebben spouwmuurisolatie en gezondheid met elkaar te maken? Zijn de gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie een gevaar voor de gezondheid?
Zomaar twee vragen die wel eens gesteld worden en waar we antwoord op geven in dit artikel.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wil niets anders zeggen dat er zich een isolerende laag materiaal bevindt tussen het zogenoemde binnen- en buitenblad van een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat namelijk uit twee muren (niet noodzakelijkerwijs van steen of beton) met een ruimte ertussen die kan variëren van enkele centimeters tot wel veertig centimeter.

spouwmuurisolatie-en-gezondheid-glaswol

Voor nieuw te bouwen woningen is het pas sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw verplicht om de spouw te voorzien van een isolatielaag. Hiervoor werd dan vooral glas- en steenwol gebruikt en pas later de platen van ander materiaal met een hogere isolatiewaarde voor dezelfde dikte. Het gaat namelijk bij isoleren om de vraag hoe goed een isolatielaag en de gehele geïsoleerde constructie, warmtegeleiding tegengaat; de RC-waarde. Hoe hoger de RC-waarde hoe beter de constructie, in dit geval een spouwmuur, voorkomt dat warmteverlies optreedt.

Spouwmuur en gezondheid

Slecht geïsoleerde woningen zijn vaak de oorzaak van een slechtere gezondheid. Vooral de muren van woningen zonder spouwmuren worden vaak vochtig waardoor zelfs vochtplekken ontstaan. Een vochtplek is de perfecte voedingsbodem voor bepaalde schimmels die voor de mens schadelijk kunnen zijn wanneer men lange tijd in zo’n ruimte verblijft.

spouwmuurisolatie-en-gezondheid-schimmelvorming

Maar ook in een woning met spouwmuren kunnen vochtplekken ontstaan wanneer bijvoorbeeld oude isolatie is verzakt. Deze oude isolatie neem vaak vocht op en geeft deze dus door aan het binnenblad. Het kan ook zijn dat zich in een oude spouwmuur veel rommel bevindt die een brug vormt tussen de buiten- en binnenmuur.

Zo’n brug kan ook een koudebrug worden genoemd omdat via deze verbinding warmteverlies kan optreden. Op die plek zal een muur ook altijd kouder aanvoelen én omdat de muur daar kouder is, kan condensvorming optreden omdat vocht uit de lucht juist condenseert op koudere oppervlakten. Dat vocht komt natuurlijk ook zo al voor in de lucht van de woning door het koken, douchen, wassen maar al door onze adem.

Naast vochtproblemen is het natuurlijk zo dat een slecht geïsoleerde woning moeilijk warm te stoken is in de winter. Men zal dus veel meer stoken waardoor de luchtkwaliteit steeds ongezonder kan worden omdat de lucht soms te droog wordt maar soms ook te vochtig. De vochtige lucht moet namelijk wel worden afgevoerd door middel van ventilatie.

Spouwmuurisolatie en gezondheid

Het voorgaande geeft aan dat een spouwmuur alleen maar een gezonder leefklimaat in huis kan geven. Dus een spouwmuur met een isolatielaag kan het alleen maar nog beter maken. Toch zijn er mensen die klagen over hun gezondheid sinds ze hun woning hebben laten na-isoleren.

Waar de men het meest over klaagt is het gebruik van Pur-schuim wat inderdaad wordt opgebracht met een niet-milieuvriendelijk drijfgas. Tijdens en na deze werkzaamheden mag men daarom ook een bepaalde tijd niet in de woning komen en kun je soms het een paar dagen ruiken.

spouwmuurisolatie-en-gezondheid-gaten-boren

Er zijn echter alternatieven voor Pur-schuim zoals bijvoorbeeld Icynene, wat dezelfde grondstoffen bevat maar met behulp van water wordt opgebracht. Een isolatie met HR++ korrels ook een goed alternatief net als speciale inblaaswol.

Spouwmuurisolatie en ventilatie

Het is al eerder genoemd; ventileren is belangrijk en helemaal wanneer je een woning volledig isoleert en alle kieren en gaten zijn gedicht. Warmteverlies zal bijna niet meer optreden maar daar staat tegenover dat ook de lucht niet wordt ververst wanneer je niet zorgt voor een goede ventilatie. De lucht in een woning moet continu worden ververst om ‘vervuiling’ te voorkomen en daarmee ook lichamelijke klachten.

spouwmuurisolatie-en-gezondheid-ventilatie-kruipruimte
Laat je daarom ook hierover goed voorlichten wanneer je besluit jouw woning volledig te isoleren.

Wat kan Isocoat Isolatie voor je doen?

Wij kunnen je helpen en adviseren, ook met betrekking tot de benodigde ventilatie want dat is net zo belangrijk als het isoleren zelf. Zo zorgen we ook voor extra ventilatie van de kruipruimte als het isoleren van de spouwmuur de bestaande ventilatie zou belemmeren.
Maak een vrijblijvende afspraak voor een gesprek bij u thuis om alles eens door te nemen of vraag direct een offerte aan.

 

Offerte isolatie

Lees ook:

Reactie plaatsen