Spouwmuurisolatie en ongedierte - Isocoat Isolatie
Spouwmuurisolatie en ongedierte

Spouwmuurisolatie en ongedierte

Wat hebben spouwmuurisolatie en ongedierte met elkaar te maken? Niet veel zou je denken, tenslotte is spouwmuurisolatie voor warmte isolatie en niet om ongedierte tegen te houden. Toch moet je voordat je gaat spouwmuurisolatie gaat toepassen, hier wel over nadenken.

Spouwmuur en ongedierte

De spouw van een woning is een ideale plek voor allerlei dieren om zich te nestelen, en vooral wanneer de spouw geen isolatie bevat. De meeste woningen met een spouw van voor 1970 hebben heel isolatiemateriaal in de spouw. Deze muren hebben echter wel vaak ventilatieopeningen omdat men ervan uitging dat de spouw altijd geventileerd moet zijn (zie ook ‘Spouwmuurisolatie en ventilatie’).
Het zijn onder andere deze ventilatievoegen die vooral muizen toegang geven naar de spouw. Muizen vinden in de spouw een heerlijke beschutte plek om niet alleen te schuilen, maar ook om te nestelen. En als je nagaat dat een muis om de paar maanden een nest (5 tot 10 per jaar) heeft met tot wel twaalf jongen, kun je ook snel uitrekenen hoeveel muizen die oplevert in een jaar tijd.

nest muizen, ongedierte? spouwmuurisolatie

Muizen zijn echter niet de enige dieren die in een spouw kunnen komen, want zelfs steenmarters vinden een spouw een heerlijke plek om te vertoeven. Verder zijn er natuurlijk de gewone insecten die door allerlei gaten en kieren binnen kunnen komen. Sommige daarvan vind je dan ook in huis en de mier is een goed voorbeeld daarvan.

Ook de bekende wespen, horzels en hoornaars weten een spouw vaak te vinden voor het bouwen van hun nest. Ook deze zul je eerst moeten laten verwijderen of verdelgen door een specialist.

Hoe komt het ongedierte in de spouw?

Zoals gezegd zijn het vaak de ventilatievoegen waarlangs een muis naar binnen kan glippen. Een muis heeft maar een spleet van 5 mm nodig waar hij zich doorheen kan wringen, dus een voeg (1 cm) is ruim voldoende voor muizen.

Insecten hebben minder ruimte nodig natuurlijk, maar voor hen is de ventilatievoeg een uitnodiging.

Een steenmarter heeft meer ruimte nodig maar is dan ook veel slimmer. Deze marter ‘weet’ namelijk heel slim langs de bovenkant in de spouw te komen, waarbij hij de pannen optilt die in de goot hangen. Het probleem bij de oudere huizen is namelijk, dat het dakbeschot of de isolatieplaten vaak maar tot aan de spouw lopen en niet erover heen. De spouw is dan gewoon geheel open aan de bovenkant en dus vrij toegankelijk.

Hoe krijg je het ongedierte uit de spouw?

Dat is een andere vraag die je het beste kunt stellen aan een ongediertebestrijder, maar er zijn natuurlijk een aantal algemene tips om te voorkomen dat ze in de spouw kruipen. Zorg dat alle gaten en kieren dicht zijn, het liefste met gaas, maar wees wel zeker van dat je daarmee de steenmarter niet opsluit! Deze gaat zich heel vervelend gedragen wanneer hij/zij niet meer naar buiten kan. Voor een steenmarter of ander beschermde diersoort, schakel je een specialist in.

wesp, ongedierte spouwmuurisolatie

Zorg ook dat er niets te halen valt voor het ongedierte, dus let goed op etensresten op de vloer of waar dan ook. Heb je mieren in huis? Kijk dan maar eens waar ze heen gaan, zeker weten dat je een lekker hapje vindt onder de bank. Daar was dus dat stukje appel gebleven die op de grond viel, terwijl jij dacht dat de hond die stiekem opgegeten had.

Ongedierte eruit, en nu?

Wanneer je er zeker van bent dat je het ongedierte hebt verdreven moet je dus zorgen dat ze er niet meer in kunnen komen. Daarna kun je de spouw (opnieuw) laten isoleren met bijvoorbeeld HR++ korrels (polystyreen), Pur-schuim, Icynene of Supafil inblaaswol.
Elk van deze isolatiematerialen heeft zijn eigen kenmerken, welke het beste is voor jouw woning kunnen we het beste ter plekke bekijken.

Oude isolatie

Heb je een spouwmuur waar zich al isolatiemateriaal bevindt, dan zal dit waarschijnlijk oud en al zijn verzakt. Dat wordt vooraf door ons grondig onderzocht en al het oude materiaal en andere vervuiling wordt verwijderd, voordat het nieuwe isolatiemateriaal wordt aangebracht.

Wat kan Isocoat Isolatie voor je doen?

Wil je meer weten over de mogelijke isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie en voorkomen van ongedierte? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een gesprek bij u thuis om alles eens door te nemen of vraag direct een offerte aan.

Lees ook:

Reactie plaatsen