Spouwmuurisolatie en geluid - Isocoat Isolatie

Spouwmuurisolatie en geluid

Heeft spouwmuurisolatie en geluid met elkaar te maken en hoeveel scheelt het wanneer je een spouwmuur isoleert? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de isolerende laag die zich in de spouw van gebouw bevindt tussen het ‘binnenblad’ en het ‘buitenblad’. Een spouw is de ruimte tussen deze twee muren waarbij het niet uitmaakt of deze nu van steen of een ander materiaal zijn gemaakt. Deze bouwwijze is pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw verplicht al werd het al wel veel toegepast. Maar toch zijn er nog veel woningen zijn die geen of maar een gedeeltelijke spouwmuur hebben. De woningen die wel een spouwmuur hebben zijn echter niet allemaal voorzien van isolatie omdat pas later min of meer verplicht werd.De isolatie in de spouw voorkomt dat de warmte van de woning niet verloren gaat naar buiten echter alleen wanneer de isolatie goed is aangebracht. In de eerste woningen die werden geïsoleerd werd vaak glas- of steenwol gebruikt wat niet vochtbestendig was waardoor deze na verloop van tijd kon verzakken.
Later werden meer en meer isolatieplaten gebruikt die echter weer goed op elkaar moesten aansluiten om ‘lekken’ te voorkomen. Ook de aansluitingen rond ramen en deuren was vaak een probleem die kon worden opgelost door de gaten en kieren met purschuim te dichten wat soms werd ‘vergeten’.

Goede isolatie is belangrijk

Niet alleen de wijze van aanbrengen is zeer belangrijk maar ook het soort isolatiemateriaal en de mate van isolerende werking. Het ene materiaal isoleert nu eenmaal beter dan het andere. Glaswol kan net zo goed isoleren als bijvoorbeeld purschuim maar alleen als het een dikkere laag is.

Geluidsisolatie ook belangrijk

Een bijkomend voordeel van het (na-)isoleren van een spouwmuur is de vermindering van geluid wat via de spouw door de muren kan komen. Geluidtrillingen zijn namelijk trillingen die via de lucht én materialen kan worden doorgegeven. Geluid van buiten kan dus via de muur (materiaal) en spouw (lucht) worden doorgegeven. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort materiaal hoever geluid doordringt en voorbij de muur komt.

Geluid wat via materiaal wordt doorgegeven noemt men contactgeluiden. Denk maar eens aan een stoel die op de verdieping boven je over de vloer wordt geschoven. Vandaar dat een vervuilde spouw makkelijker contactgeluid van buiten doorgeeft dan een schone spouw.

Welk isolatiemateriaal?

Wil geluid worden tegengehouden moet het of geheel worden weerkaatst of worden geabsorbeerd door het materiaal. Geheel weerkaatsten zonder dat trillingen worden doorgegeven is bijna niet mogelijk vandaar dat meer zachte materialen worden gebruikt voor geluidsisolatie. En vandaar dat isolatiemateriaal in een spouw ook heel goed geluid kan absorberen en kan voorkomen dat het geluid verder doordringt naar de binnenmuur.

Heb je veel last van geluiden van buiten (of de buren), laat je dan door ons adviseren over het te gebruiken isolatiemateriaal in de spouw. Bij het gebruik van het juiste materiaal kan ook het probleem van de geluidsoverlast worden aangepakt.

Is spouwmuurisolatie voldoende?

Waarschijnlijk niet omdat veel geluiden van buiten ook via de ramen worden doorgegeven. Heb je al dubbelglas maar toch veel last van geluiden van buiten, overweeg dan triple-isolatieglas. Dit zijn ramen die uit 3 lagen glas bestaan en nog veel beter niet alleen thermisch isoleren maar geluid beter tegenhouden.
Ook dakisolatie kan een positieve invloed hebben op het weren van geluid, zowel van binnen naar buiten als het tegenovergestelde.

Laat je goed voorlichten.

Wil je meer informatie over spouwmuurisolatie en geluid, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons. Wij hebben veel ervaring in het isoleren van alle soorten woningen, bedrijfspanden, en andere soorten panden maar ook van containerwoningen.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:

Wat kunnen wij voor je doen?

Isocoat Isolatie verzorgt woningisolatie. Naast vloerisolatie en bodemisolatie betekent dit dat we ook spouwmuurisolatie, spuitisolatie en dakisolatie verzorgen.

Offerte isolatie
Reactie plaatsen