Spouwmuur isoleren jaren 70, 80, 90 woning - Isocoat Isolatie

Spouwmuur laten isoleren woning jaren 70, 80 en 90

De spouwmuur isoleren van woningen uit jaren 70, 80 en 90 is interessant wanneer deze woningen geheel niet of slecht geïsoleerd zijn. Je kunt hierdoor heel veel besparen op de energierekening en een gezonder leefklimaat creëren in jouw woning. Een deel van de investering kun je zelfs terug krijgen door subsidie aan te vragen.

Geschiedenis spouwmuren

Spouwmuren waren oorspronkelijk bedoeld voor het oplossen van de vele vochtproblemen van huizen en de bijbehorende gezondheidsproblemen. De meeste woningen hadden begin vorige eeuw nog halfsteens muren. Deze muren waren niet echt waterdicht, want heel vaak drong regenwater door de muren tot in de woning. Gevolg hiervan waren vochtige plekken en bijbehorende schimmelvorming.
spouwmuur jaren 70, 80, 90 woning schimmel

Schimmelvorming

Deze schimmelvorming was vaak de oorzaak van de slechte gezondheid van de bewoners van deze woningen. Pas toen dat duidelijk was werd het toepassen van spouwmuren verplicht, dat is vanaf de jaren 60. Door het toepassen van een spouwmuur kan het vocht niet meer in de binnenste muur dringen en daar vochtplekken veroorzaken.

Isolatie

Het toepassen van isolatie in een spouwmuur werd pas verplicht vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw. Hiervoor moest de spouw – ruimte tussen de buiten- en binnenmuur - echter wel breder worden. Als isolatiemateriaal werd vooral minerale wol of glaswol gebruikt. Deze dekens werden met behulp van speciale clips op de binnenmuur geplaatst. Later kwamen er andere materialen in de vorm van isolatieplaten.
spouwmuur jaren 70, 80, 90 woning steenwol

Spouwmuren van woningen jaren 70, 80 en 90

De toegepaste minerale wol en glaswol waren niet echt vochtbestendig of vochtwerend, waardoor vocht uit de lucht zich kon ophopen in het materiaal. Vooral in een vervuilde spouw door valspecie of afgebroken speciebaarden kan een verbinding ontstaan tussen de buitenmuur en het isolatiemateriaal. Het vocht in de buitenmuur dringt dan via deze zogenoemde brug door in het in het isolatiemateriaal. Het gevolg is een vochtige binnenmuur met vochtplekken en schimmelvorming.

Verzakte isolatie

Een ander gevolg van het nat worden van het oude isolatiemateriaal is het verzakken hiervan. Doordat deze oude isolatiematerialen zo goed vocht opnemen wordt het zwaarder en zakt na verloop van tijd naar beneden. Het verzamelt zich onder in de spouw, waardoor het vocht steeds makkelijker in de binnenmuur kan dringen.

Geen isolatiemateriaal aanwezig

Al was het verplicht om isolatie aan te brengen in de spouw, het werd niet altijd gedaan. Er zijn nog genoeg woningen van begin jaren 70 die helemaal niet of maar deels zijn geïsoleerd.

Oplossing voor isolatieprobleem

Heb je een woning uit de jaren 70, 80 of 90 en wil je deze beter isoleren, dan is het belangrijk te weten hoe het is gesteld met de spouw. Je zult eerst moeten weten of deze überhaupt is geïsoleerd en zo ja, hoe het materiaal eruit ziet. Wanneer je last hebt van vochtige muren, kun je ervan uitgaan dat er ergens een verbinding bestaat tussen de buiten- en binnenmuur door verzakt materiaal.
spouwmuur jaren 70, 80, 90 woning controle

Controleren van de spouw

Je kunt zelf moeilijk in de spouw kijken, maar dat kunnen wij wel, want we hebben daarvoor speciale apparatuur. Wanneer wij bij jou komen kijken boren we op bepaalde plekken in de muur een klein gaatje in de voeg. Via dit gat kunnen we met een endoscoop in de spouw kijken en de mogelijke problemen opsporen.

Isoleren spouwmuur woning jaren 70, 80 en 90

Wij kunnen de spouw van jouw woning geheel voorzien van een nieuwe isolatielaag. Voor we echter kunnen beginnen met isoleren verwijderen we eerst het eventuele aanwezige en misschien verzakte oude isolatiemateriaal. We doen dit samen met eventuele andere vervuiling. Daarna boren we op strategische plaatsen gaten in de voeg, waarlangs we het nieuwe isolatiemateriaal aanbrengen.

Wanneer de hele spouw is gedaan, maken we de gaten weer dicht met specie van dezelfde kleur als de oude specie. We kunnen jouw hele woning in een dag voorzien van nieuwe spouwmuurisolatie en laten alles weer netjes achter. Achteraf kun je alleen aan de energierekening zien en door het aangename leefklimaat merken dat wij zijn geweest.

Twijfel je nog?

Heb je toch nog twijfels of het voor jou de juiste oplossing is? Neem dan eens contact op voor een adviesgesprek aan huis. Geheel vrijblijvend en het kost je niets. We kunnen dan ook direct de spouwmuur voor je controleren. Offerte isolatie

Lees ook: