Heeft mijn woning/huis een spouwmuur? (+ snel, praktisch antwoord)
Hoe herken je een spouwmuur?

Hoe herken je een spouwmuur?

Hoe weet je of je een spouwmuur hebt als omhulsel van jouw woning. De meeste huizen zijn tegenwoordig voorzien van een spouwmuur. Het wil zeggen dat het hele huis is voorzien van een binnen- en buitenmuur, met daar tussen een ruimte die we ‘de spouw’ noemen. De spouwmuur is sinds de jaren zestig een verplichting bij nieuwbouw, de voornaamste reden hiervoor is dat het een heleboel vochtproblemen voorkomt.

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

Zoals eerder gezegd is het vanaf de jaren zestig verplicht om een huis te hebben met een spouwmuur. Dus als je een huis hebt dat omstreeks die tijd gebouwd is of later, dan heeft jouw huis sowieso een spouwmuur. In de meeste gevallen hebben huizen tegenwoordig wel een spouwmuur. Maar als je toch nog twijfelt kun je er vrij gemakkelijk achter komen.

Wat is een spouwmuur?

Bouwplannen

De meest eenvoudige manier antwoord te krijgen is het raadplegen van de bouwplannen van de woning. Heb je deze niet direct tot je beschikking dan is het zaak om verder te kijken.

Bouwjaar muur

Het bouwjaar van de woning kun je terugvinden in de bouwplannen of heel eenvoudig opvragen bij de gemeente. Is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1980 dan is de kans heel groot dat je een spouwmuur hebt.

Dikte muren meten

Je kunt de dikte van de muren meten, dit kun je bijvoorbeeld doen bij de deuropening. De totale dikte van de muur kun je vervolgens onderverdelen in de dikte van de stenen en de eventuele spouw. Zo weet je niet alleen of je een spouw hebt, maar ook hoe breed de spouw ongeveer is. De ruimte tussen de stenen bedraagt doorgaans ongeveer 5 centimeter. Is de muur dikker dan 25 centimeter dan is het zeer waarschijnlijk dat je een spouw hebt.

Nadeel van een spouwmuur

Het nadeel van de spouwmuren zoals deze destijds zijn opgebouwd is dat ze tot problemen kunnen leiden bij slechte isolatie. Denk hierbij aan:

Isolatie van de spouwmuur

Bovenstaande problemen los je op door te kiezen voor spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de spouw van de woning gevuld met isolatiemateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Alternatief voor purschuim

Behalve purschuim gebruiken wij ook het isolatieschuim Icynene. Dit is een milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal.

Heb ik een spouwmuur?

Isoleren van de spouwmuur

Om de spouw goed te kunnen isoleren is het belangrijk dat het isolatiemateriaal (welk soort dan ook) egaal kan worden aangebracht. Wanneer dat niet gebeurt verliest het een deel van de isolerende functie. Ook moet de buitenmuur in goede staat zijn en mogen er geen loszittende voegen en/of scheuren in de muur zitten. Dit dient eerst hersteld te worden voordat er effectief geïsoleerd kan worden.

Energielabel voor jouw woning

Door te kiezen voor isolatie werk je aan een beter energielabel voor jouw woning. Een energielabel is een keurmerk waarmee kopers of huurders van een woning meteen kunnen zien of de woning zuinig is of niet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel.

Vormen van isolatie

Bij Isocoat Isolatie kun je terecht voor vakkundige isolatie van de woning in de vorm van:

Wat kan Isocoat voor je doen?

Isocoat Isolatie is gespecialiseerd in woningisolatie. Door toepassing van professionele technieken en het gebruik van eerste kwaliteit isolatieproducten zijn wij als isolatiebedrijf in staat op een hoogwaardige manier een duurzaam resultaat te waarborgen. Voorafgaand aan elk project maken wij met jou een persoonlijk plan van aanpak. Zo weet je exact wat je van ons verwachten kunt en het stelt ons in staat om jou op de hoogst kwalitatieve manier van dienst te zijn.


Offerte aanvragen

Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

 

Offerte isolatie
Reactie plaatsen