Voordelen isolatie? Daar zul je vast wel een paar antwoorden op hebben maar wij hebben alles nog eens voor je op een rij gezet. Want wat weet je precies van isoleren en waar moet je op letten bij het isoleren van een woning? Misschien dat je toch niet op alle vragen een antwoord hebt.
Wat is isoleren?
De letterlijke betekenis van isoleren is het apart houden of zetten van iets, of het afscheiden van stoffen, dingen en andere zaken. Het heeft dus vele betekenissen maar de hoofdbetekenis is afschermen en apart houden. En in het geval van isoleren van een woning, het afschermen van het binnenklimaat tegen het buitenklimaat. Anders gezegd, zorgen dat de kou of warmte buiten geen invloed heeft op temperatuur binnen.
Warmteoverdracht of warmtetransport
Volgens de warmteleer kan energie in de vorm van warmte alleen van warm naar koud vloeien en nooit andersom. Als je dat weet dan begrijp je meteen dat we bij woningisolatie voorkomen dat de warmte naar buiten vloeit wanneer het daar kouder is of andersom wanneer het buiten warmer is dan binnen. We willen dus de warmte isoleren van de kou.
Wat is woningisolatie?
Om een woning te kunnen isoleren, voorkomen dat warmte verloren gaat in de koude maanden, moet men weten waar de grootste 'lekken' zijn en dat kan door een warmtebeeld van de woning te laten maken. Hierbij wordt een warmtegevoelige camera gebruikt die precies aangeeft welke delen van de woning koud zijn en belangrijker, welke warm zijn want dat zijn de delen van de woning waar warmte verliest.
De woning op bovenstaande foto verliest veel warmte (rood) via de gevels en de ramen. Het dak iets minder maar het huis ernaast heeft een beter geïsoleerd dak wat te zien is aan de echt blauwe (koude) kleur maar ook dit huis verliest nog warmte (rode vlekken).
Hieraan kun je zien dat woningisolatie vooral te maken heeft met de muren, ramen en daken maar dat is niet alles want wat je niet kunt zien op deze foto zijn de vloeren. Voelt de vloer in jouw huis altijd koud aan, ga er dan maar vanuit dat ook deze niet of onvoldoende geïsoleerd is.
Waarom woningisolatie?
Woningisolatie is er is allerlei soorten en maten. Daken, vloeren, ramen, muren, alles is zo te bewerken dat warmte er moeilijk doorheen kan. Naast het isoleren is het ook nog zinvol om energiezuinig warmte te verkrijgen middels zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers, maar in dit stuk zullen we ons concentreren op isolatie en de voordelen daarvan. De meest vooraanstaande reden om jouw woning goed te isoleren is natuurlijk dat het binnen lekker behaaglijk warm is en blijft. Maar er zijn meer redenen om dit te doen.
Goed voor het klimaat.
Goede isolatie houdt warmte binnen en zorgt voor lagere stookkosten. Lagere stookkosten betekent minder CO2-uitstoot en is minder belastend voor het milieu. Dit is ook terug te zien in het definitieve energielabel dat sinds 2008 verplicht is voor alle huizen die worden overgedragen of worden gebouwd.
Minder kosten
Minder stoken zorgt ook voor minder kosten om jouw huis lekker warm te krijgen. Bovendien koelt het minder snel af waardoor het in veel gevallen zelfs beter is om de temperatuur te behouden en niet de kachel volledig terug te draaien. In de zomer werkt het andersom want dan houdt de isolatie de warmte tegen van buiten en blijft het in huis koeler tenminste wanneer de ramen en deuren gesloten blijven.
Gezonder binnenklimaat
Wat vaak vergeten wordt is het feit dat in een slecht geïsoleerde woning zich ook vaak veel vocht verzameld op verschillende plaatsen maar vooral in de muren. Hierdoor kunnen zich schimmels ontwikkelen wat zeer slecht voor de gezondheid kan zijn. Door een goede isolatie verdwijnen vocht en schimmelplekken op den duur waardoor een gezonder leefklimaat ontstaat.
Waarde woning
Een goed geïsoleerd huis krijgt een hoger energielabel en daarmee ook een hogere waarde wat niet wil zeggen dat je de investering bij de waarde op mag tellen want dat zal niet zo zijn. Maar van twee dezelfde woningen waarvan de een is geïsoleerd en de ander niet, zal de geïsoleerde woning meer opbrengen wat natuurlijk vrij logisch is.
Soorten woningisolatie
Het bouwjaar is een belangrijke pijler als je wilt weten in hoeverre jouw huis is geïsoleerd. Hoe ouder jouw huis, hoe minder vanzelfsprekend het is dat jouw huis geïsoleerd is. Er zijn meerdere manieren hoe jouw huis kan worden geïsoleerd.
Dakisolatie
Warmte stijgt op, maar met een goed geïsoleerd dak blijft de warmte binnen en zul je merken dat de stookkosten drastisch zullen dalen. Er zijn een aantal manieren om een dak te isoleren. Je kunt aan de binnenkant isolatie tegen het dak aan werken, denk aan steenwol of glaswol. Dit kun je ook aan de buitenkant aan (laten) brengen door het onder de dakpannen te verwerken. Ook kun je ervoor kiezen PUR-schuim of Icynene, vlokken van glas- of steenwol of EPS-thermoparels tussen de dakpannen te spuiten. Ten slotte kun je er ook voor kiezen de zoldervloer te isoleren, dit werkt alleen bij een gesloten zolder.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een effectieve vorm van isoleren. De grootste reden hiervoor is dat er in het hele huis bij elkaar opgeteld een heleboel vierkante meters muur omheen staat gebouwd. Door iedere vierkante meter goed te isoleren, bespaart dit dus ontzettend veel kosten. Wel moet er bij spouwmuurisolatie wel goed worden gekeken of het mogelijk is. Dit is in de eerste plaats afhankelijk van het feit of er überhaupt een spouw aanwezig is, maar ook van hoe de spouw aan de binnenkant is afgewerkt.
Vloerisolatie
Veel kou komt door de muren, maar ook door de vloer komt erg veel kou naar binnen. Niet voor niets zijn veel huizen voorzien van vloerverwarming. Een mildere variant hiervan is vloerisolatie, waardoor je geen last meer heeft van tocht in huis of vocht vanuit de kruipruimte. Bovendien zal jouw huis gelijkmatiger warm aanvoelen, simpelweg omdat de hele vloer wordt voorzien van isolatie.
Dubbel glas en Triple glas
Door dubbel glas te installeren kan er ook veel warmte worden vastgehouden. Een variant op dubbelglas is inmiddels al triple glas. Kies voor HR++ glas die wat hoogste isolatiewaarde heeft.
Soms is het isoleren van de vloer niet mogelijk of onvoldoende omdat te vocht en kou uit de grond in de kruipruimte onder het huis omhoog komt. Om dit tegen te gaan kun je de grond laten isoleren met een isolerende afdeklaag.
Waarom door een professional laten isoleren?
Alle vormen van isoleren hebben één ding gemeen. Het gaat om een investering die je doet in jouw huis. De ene keer betreft het een kleine investering, de andere keer is de investering wat groter. Wanneer je ergens een investering in doet, heeft het als doel dat je er ook wat mee opschiet. In dit geval is dat onder andere het terugdringen van de stookkosten.
Het isoleren van jouw huis kost geld en het laten isoleren van jouw huis door een professional kost meer geld. Maar bij laatstgenoemde optie weet je wel zeker dat het rendement wat je voor ogen heeft gehaald wordt. Dit heeft te maken met de manier hoe de isolatie wordt aangebracht, de zorgvuldige handelswijze omtrent allerlei randzaken zoals het afwerken van de spouwmuur etc. Als je dus het rendement wilt halen waarmee je jouw investering spoedig terug heeft verdiend, is het raadzaam een professional in te schakelen bij het isoleren van jouw dak, vloer of spouwmuur
Ook benieuwd wat jij kunt doen?
Nieuwsgierig geworden, benieuwd wat jouw besparingen kunnen zijn en ben je al van plan te gaan verbouwen. Neem dan vrijblijvend contact op met ons zodat we je kunnen adviseren of vraag direct een offerte aan!