Natte of vochtige plekken op muren: Isocoat Isolatie
Natte of vochtige plekken op de muur

Natte of vochtige plekken op de muur

Het valt je op dat er een donkere plek in het behang zit op de logeerkamer. Je komt er niet zo vaak, dus vraag je je af hoe lang die plek er al zit. Wanneer je je hand op de plek legt, voel je letterlijk nattigheid; een natte plek! Hoe kan dat? Wij leggen je uit hoe nattige of vochtige plekken op muren ontstaan en hoe je deze oplost.

Ontstaan van natte en vochtige plekken

Een natte of vochtige plek kan ontstaan op die plek van b.v. een muur, waar de oppervlaktetemperatuur lager is dan de rest van de muur. Op die koudere plekken zal het vocht, wat altijd in de lucht zit, condenseren wanneer luchttemperatuur daalt of er meer vocht aanwezig is in de lucht dan de lucht kan bevatten. Wanneer het maar lang genoeg duurt en er vocht aanwezig is, zal de plek echt nat worden en dringt het vocht uiteindelijk ook door in de muur. Het behang gaat los zitten, stucwerk laat los en na verloop van tijd zie je schimmelplekken verschijnen. En dan ben je natuurlijk al te laat.

Lekkage?

De oorzaak kan zich ook op een andere plek in het huis bevinden, bijvoorbeeld een lekkage in de aansluiting van het platte dak aan de woning van de aanbouw. Of een lekkage bij de dakkapel. Vocht zal namelijk altijd de makkelijkste weg kiezen en waardoor het op een hele ander plek de woning (muur) binnen kan komen. Dus het vocht kan van binnen maar ook van buiten komen.

'Plotseling'of al langere tijd natte plekken op de muur?

Heeft de koude plek op de muur heeft er niet altijd gezeten? Dan is het mogelijk dat de isolatie in de spouw in verzakt waardoor een verbinding is ontstaan tussen buitenblad en binnenblad van de spouw; een koudebrug.

Meer vocht in de lucht; ventileren of verwarmen?

Het kan ook zijn dat de de muur altijd al koud is geweest maar dat zich nog niet eerder een vochtplek heeft gevormd. Dat kan betekenen dat er meer vocht in de lucht zit, er minder gestookt wordt of er slechter wordt geventileerd. Of een combinatie van die drie. Meer vocht kan bijvoorbeeld wanneer je besluit om de was in die ruimte te gaan drogen. Dan is het logisch dat er ook meer vocht in de lucht komt. Op zich geen probleem, maar dan moet je wel (meer) ventileren en de vochtige lucht verversen. Doe je dat niet dan zal het vocht op een bepaald moment gaan condenseren op de koudere delen (meestal eerst op de ramen).

Alleen verwarmen niet verstandig

Verwarmen van die ruimte helpt ook want hoe hoger de temperatuur hoe meer vocht die lucht kan bevatten zonder dat het condenseert. Maar dat betekent wel dat je de temperatuur constant hoog moet houden en dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn. ’s Avonds zet je namelijk de verwarming lager (normaal gesproken) en zal dus de lucht afkoelen, ook in de ruimte waar de was hangt. En koelere lucht kan minder vocht bevatten, dus zal het vocht weer condenseren.

Zie ook: Hoge stookkosten of hoge energierekening?

Vermoeden van natte plek op de muur?

Heb je een vermoeden of voel je daadwerkelijk een vochtige plek of zie je schimmelvorming? Dan moet je direct in actie komen en de oorzaak wegnemen om grotere problemen te voorkomen. Het is niet altijd even gemakkelijk om de oorzaak te bepalen maar Isocoat Isolatie heeft de kennis in huis om de oorzaak te achterhalen én een oplossing te bieden.

Je woning laten isoleren

Door een woning goed te isoleren ondervang je veel vochtproblemen. Vocht krijgt in een goed geïsoleerde woning namelijk geen enkele kans om zich een weg te banen in de woning. Woningisolatie verdelen we onder in spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en kruipruimte isolatie. Afhankelijk van de situatie bepalen wij welke vorm van isolatie het meest van toepassing is op jouw woning.

Isolatie van de woning kent een aantal voordelen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Heb je dit al gelezen:

Vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met ons en vraag om advies want vochtproblemen in huis kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van alle gezinsleden. Je kunt ook direct een offerte aanvragen.
Reactie plaatsen