Koude muren in huis?
Koude muren in huis

Koude muren in huis

Koude muren in je woning kunnen een bron van irritatie zijn en het woongenot aanzienlijk aantasten. Hoe ontstaan koude muren?

Wat is een koude muur?

Een koude muur is een muur die veel kouder aanvoelt dan de omgeving. Hiervoor hoef je vaak niet eens de muur aan te raken want je voelt de koude lucht al vlak bij de muur. De muur heeft dus een veel lagere temperatuur dan dat je zou verwachten omdat je wel gewoon de ruimte verwarmt. Dit geeft ook al aan dat de verwarmde lucht bij die muur weer snel afkoelt waardoor je veel meer moet stoken dan nodig is.

Zie ook: Hoge stookkosten of hoge energierekening

Hoe ontstaat een koude muur?

Is de muur altijd al koud geweest? Of is de muur in b.v. in vergelijking met de vorige winter een stuk kouder gaan aanvoelen. In principe kun je zeggen dat de muur koud wordt doordat de kou van buiten door de buitenmuur naar de binnenmuur wordt geleid, er is een koudebrug.

Hele muur of gedeeltelijk?

Is de muur altijd al koud geweest dan kan het bijvoorbeeld gaan om een spouwmuur zonder isolatie wanneer de hele muur koud aanvoelt. Gaat het om een klein gedeelte van de muur, dan kan het zijn dat er iets in de spouw zit wat een verbinding vormt tussen het buitenblad en binnenblad.

Het kan zijn dat er tijdens de bouw metselspecie in de spouw is gevallen wat zich ergens heeft opgehoopt, bijvoorbeeld op een spouwanker. Een koude muur kan ook in loop van de tijd ontstaan doordat bijvoorbeeld het isolatiemateriaal in de spouw is verzakt of per ongeluk de isolatielaag is doorboord bij het klussen.

Gevolgen koude muur

Het is natuurlijk niet fijn om voor een koude muur op de bank te zitten. Je hebt het gevoel dat het tocht achter je. Om dit tegen te gaan kun je iets voor die muur zetten of hangen maar dat is niet verstandig. Een muur die koud is zal altijd zorgen voor meer condensatie op die muur. Wanneer er zich maar genoeg vocht in de lucht bevindt, zal steeds meer vocht condenseren op de muur waardoor vochtplekken ontstaan. In deze vochtplekken kunnen zich schimmels ontwikkelen die weer voor andere klachten kunnen zorgen.

Koude muur probleem oplossen

Je wilt toch van het probleem af, maar hoe? Daarvoor zul je toch eerst de oorzaak of oorzaken moeten weten. Wanneer het verzakte isolatie is, moet deze worden verwijderd. Je kunt ook de muur aan de binnenkant isoleren door deze te bekleden met gipsplaten o.i.d. Maar dan doe je eigenlijk alleen aan symptoombestrijding; het eigenlijke probleem is niet opgelost. Het is dan ook niet altijd eenvoudig op te lossen.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Heb je dit al gelezen:

Isocoat geeft advies

Vraag daarom advies aan een vakman. Isocoat weet het nodige over het probleem en kan vaak het probleem goed bepalen en daardoor ook een mogelijke oplossing of advies geven.

Isocoat verzorgt ondersteuning bij de complete woningisolatie:

Vragen?

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Hannes
Door

Hannes

op 29 Oct 2020

Ik heb boven op de slaapkamers koude muren .

Thea Schapendonk
Door

Thea Schapendonk

op 10 Dec 2021

onze gangmuur is heel koud wij wonen in een appartement kun je daar van binnen iets aan doen?

Jo-Ann Hagens
Door

Jo-Ann Hagens

op 12 Jan 2022

Goedenavond wij wonen in een hoek portiekwoning op de 1e de slaapkamer muur is koud en het ruikt soms echt vochtig. Kunnen jullie er iets mee? Hoor het graag.

Sandra
Door

Sandra

op 11 Dec 2022

Onze buitenmuur is koud bij t toilet en bijkeuken . De spouwisolatie is gecontroleerd en die zou goed zijn. In die muur hebben meerdere jaren hommels zich genesteld en er is ooit lekkage(riolering)geweest. Hebben jullie een idee wat de oplossing kan zijn?

Reactie plaatsen