Wil je het energielabel van jouw woning verbeteren of verhogen? Wij leggen je uit hoe dit werkt en gaan in op argumenten om dit wel of niet te doen!
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een soort keurmerk wat je aan je huis kunt hangen. Het geeft aan in hoeverre het huis voldoet aan energiebesparing. Vroeger was het isoleren van een huis eerder luxe dan dat het gebruikelijk was, tegenwoordig zijn alle huizen op één of andere manier geïsoleerd. Door de vele gradaties die hierin zijn, kan er dus goed onderscheid gemaakt worden tussen de goed geïsoleerde huizen en de slecht geïsoleerde huizen. Belangrijk om te weten is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel.
Invloed op de prijs
Net zoals bij witgoed heeft het label ook invloed op de prijs, al gaat het bij huizen relatief natuurlijk om veel meer geld. Het is natuurlijk moeilijk om goed inzichtelijk te krijgen hoeveel het dan precies oplevert. Daarom is het raadzaam om dit toch vooral te doen voor jezelf zonder rekening te houden met waardevermeerdering, dit kan teleurstellingen voorkomen. Daarnaast kan de overheid je ook verplichten het energielabel te verbeteren, je draait hier zelf op voor de kosten. Uiteraard is de reden hierachter dat het goed is om stookkosten te besparen en dus het milieu tegemoet te komen.
Niet alleen voor de overheid of je portomonnee
Maar je doet het niet alleen voor de overheid of voor het milieu. Je voelt ook in je portemonnee wanneer je huis goed geïsoleerd is, stookkosten zullen drastisch dalen. Afhankelijk van de grootte van de ingreep zal het ongeveer een jaar tot drie jaar duren voordat deze investering weer terug is verdiend.
Daar komt bij dat je door goede isolatie problemen voorkomt zoals:
Het energielabel kan op een heleboel manieren verbeterd worden. Er zitten allerlei rekensystemen achter het bepalen van het energielabel, dit is vrij ingewikkelde materie. Daarom is het altijd raadzaam om voor een verbouwing of voor het kopen van een huis, de makelaar te raadplegen wat de gevolgen zijn voor het energielabel.
Isolatie van de woning
De meest voor de hand liggende maatregel is natuurlijk isoleren. Dit kan door bijvoorbeeld het dak te isoleren. Warmte stijgt op, hierdoor blijft het binnen. Daarnaast kun je de spouwmuur isoleren, ook dit levert een behoorlijke besparing op. Kozijnen en ramen zijn vaak zwakke plekken waar veel tocht doorheen komt.
Als de kozijnen nog goed zijn kun je ervoor kiezen om de ramen als zwakke plekken te vervangen door HR++ glas of zelfs driedubbel glas. Dit is een diepte investering die je er pas na circa 10 jaar uit zal hebben. Anderzijds is het wel comfortabeler door de afname van tocht en het is een meerwaarde voor het huis.
Energielabel woning en isolatie woning
De eenvoudigste manier om de woning energiezuinig te maken is door een goede isolatiete plaatsen. Hoewel de meeste woningen tegenwoordig zijn geïsoleerd, ontbreekt dit bij veel oude huizen. Enkele voorbeelden van mogelijke isolatie zijn:
Dergelijke isolaties zorgen voor een beduidende verlaging van het energieverbruik.
Wat kan Isocoat voor je doen?
Isocoat Isolatie is gespecialiseerd in woningisolatie. Door toepassing van professionele technieken en het gebruik van eerste kwaliteit isolatieproducten zijn wij als isolatiebedrijf in staat op een hoogwaardige manier een duurzaam resultaat te waarborgen. Voorafgaand aan elk project maken wij met jou een persoonlijk plan van aanpak. Zo weet je exact wat je van ons verwachten kunt en het stelt ons in staat om jou op de hoogst kwalitatieve manier van dienst te zijn.
Offerte aanvragen
Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.