Een energieneutrale woning spreekt eigenlijk voor zich. Het is in de meeste gevallen een woning waar de energiekosten zeer laag zijn. Voorwaarde van een energieneutrale woning is immers dat er minstens zoveel energie wordt opgewekt als wat er wordt gebruikt. Daarom is het in de eerste plaats zaak om zelf energie op te wekken. Daarnaast is het zaak om de kosten zoveel mogelijk te drukken.
Welke maatregelen dragen bij aan een energieneutrale woning?
Een energieneutrale woning voldoet aan twee kenmerken. Er wordt zo min mogelijk energie gebruikt (energiezuinige woning). En daarnaast wordt deze energie zelf opgewekt. Hier zijn een aantal maatregelen voor op te sommen, te beginnen met hoe er energie kan worden opgewekt:
Warmteterugwinning
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit heet balansventilatie. Balansventilatie voert evenveel lucht aan als af. Meestal bevat het ventilatiesysteem een wtw-unit (warmteterugwin-unit) wat inhoudt dat de koude lucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgevoerde lucht.
Er zijn een aantal mogelijkheden om balansventilatie aan te brengen, zowel lokaal als centraal. Een centraal systeem is vaak terug te vinden in nieuwbouw. Wanneer je dit ventilatiesysteem later wilt aanbrengen is het wellicht interessanter dit lokaal te doen.
Warmtepomp of zonneboiler
Een waterpomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor warmte in huis en warm water in keuken en douche. Ten opzichte van een cv-ketel op gas is een waterpomp heel milieuvriendelijk. Er zijn twee verschillende soorten waterpompen. Namelijk een volledig elektrische waterpomp, maar ook hybride waterpompen. De elektrische werkt volledig op elektriciteit. De hybride waterpomp werkt samen met een hr-ketel op gas. Deze springt bij op koude dagen en kun je combineren met je huidige cv-ketel.
Zonnepanelen
Zonnepanelen worden alsmaar geavanceerder. Zo is het niet noodzakelijk dat er zonneschijn is om energie te kunnen leveren. Tegenwoordig kunnen zonnepanelen ook energie opslaan en dit kan ook in contact worden gebracht met apparatuur. De kracht van een zonnepaneel verschilt naarmate er zon op staat, dus wordt de energie gemeten in ‘watt-piek’ in plaats van ‘watt’.
Energie binnenshuis houden (isolatie)
Tegenover het opwekken van energie is het van belang de warmte letterlijk binnenshuis te houden.
Goede isolatie van vloer, muren en dak. Het overgrote deel van een huis wat in verbinding staat met de buitenlucht zijn de muren en het dak. Als hier geen warmte kan ontsnappen blijft het leeuwendeel al binnen.
Daarnaast is het belangrijk goed isolerende ramen te hebben en kozijnen zonder naden en kieren. Niemand zit te wachten op tocht in huis.
Tenslotte is het natuurlijk de hamvraag wat alle maatregelen opleveren. Hiervoor zijn allerlei slimme technologieën te bedenken zoals men voorheen bijvoorbeeld vaak een blokje tussen stekker en stopcontact plaatste wat meet hoeveel energie er gebruikt wordt.
Maar tegenwoordig zijn er slimme meters die beter inzicht geven in kosten waardoor het dus makkelijker is om te besparen. Doorgeven van meterstanden en het inschatten van het gebruik behoort hiermee ook tot het verleden. Alle maatregelen bij elkaar opgeteld hebben uiteindelijk ook gevolgen voor het energielabel. Hoe meer maatregelen er getroffen worden, hoe beter het energielabel.
Wij kunnen jou helpen met isolatie
Isocoat Isolatie is een betrouwbare partner met de juiste kennis wanneer je professionele isolatie een must vindt:
Na isolatie zorgt voor een gemiddelde temperatuurstijging van de vloer 2-4 graden
Bespaar tot 15% op je energierekening. Bij vloerverwarming zelfs nog meer!
Vakkundig advies over prijs en kwaliteit
Open communicatie over materiaal en de wijze van werken
Offerte aanvragen
Wil je meer weten over de isolatie van jouw woning? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.