Plat dak laten isoleren? | Isocoat Isolatie
De isolatie van een plat dak

De isolatie van een plat dak

Dat isoleren van de woning energiebesparing oplevert en minder milieubelasting geeft is tegenwoordig algemeen bekend. Maar dat het wooncomfort ook wordt verbeterd wordt wel eens vergeten. Het wooncomfort, of woongenot van je woning, is niet alleen afhankelijk van de energierekening. Door het goed te isoleren en te ventileren voorkom je o.a. condens- en schimmelvorming, koude voeten door een koude vloer en andere problemen.

Door een niet of slecht geïsoleerd dak waarbij je veel energie verspilt (en dus ook geld), spreekt het voor zich dat dakisolatie van een plat dak net zo belangrijk is als die van een hellend dak.

Dakisolatie plat dak

Hellend of plat dak

De meeste daken van onze huizen zijn hellende daken met meestal dakpannen als bedekking. De schuinte, ofwel de dakhelling van deze daken, kan wel oplopen tot 80°. De dakhelling is mede bepalend voor de toegepaste dakbedekking. Zo worden dakpannen op daken gelegd met een dakhelling vanaf 15°, maar kan bijvoorbeeld ook een bitumen dakbedekking worden aangebracht tot een hoek van 55°.

Platte daken zijn niet helemaal vlak en hebben vaak een dakhelling tot 5° ten behoeve van de afwatering. Platte daken zie je vaak op bungalows, maar ook op de aanbouw van een woning en bedrijfspanden. Op deze daken ligt dus meestal een bitumen dakbedekking of dakleer.

Isoleren van een plat dak

Wil je een plat dak isoleren, dan is de vraag of je dit met de warm-dak of koud-dak constructie gaat doen of met de zo geheten omgekeerd dak methode. Bij de warm-dak constructie betekent het dat je de isolatie aan de buitenkant aanbrengt, dus ''langs buiten''. Dus aan de buitenkant van het dakbeschot en niet op de bestaande dakbedekking. Dat is namelijk de omgekeerde dak methode.

Koud-dak constructie betekent dat je de isolatie aan de binnenkant van het dakbeschot aanbrengt, dus ''langs binnen''. Met dakbeschot wordt de buitenste laag van de dakconstructie bedoeld. Dit kan bij een plat dak ook een betonnen plaat zijn of iets dergelijks.

Bij een plat dak wordt meestal de warm-dak methode toegepast, omdat bij de methode ook het dakbeschot extra wordt beschermd tegen temperatuurschommelingen wat condensvorming en schimmelvorming voorkomt. Bij beide methoden is het van belang dat damp werende, remmende en damp doorlatende lagen worden aangebracht.

Dakisolatie plat dak

Gebruikte materialen bij platdakisolatie

Net als voor hellende daken worden bij de isolatie van een plat dak verschillende soorten isolatie gebruikt. De keuze is soms afhankelijk van gekozen methodes (warm- of koud-dak constructie), maar ook van de mogelijkheid om bepaalde isolatiematerialen toe te passen. Heb je bijvoorbeeld bij een koud-dak constructie geen ruimte voor dikke platen dan moet je misschien kiezen voor folie of gespoten PUR.
  • Isolatieplaten: verschillende soorten PUR, PIR, XPS en EPS met elk hun eigen isolatiewaarde bij bepaalde dikte.
  • Purschuim: wordt direct opgespoten, vult alle gaten en kieren.
  • Icynene: soort purschuim.
  • Aluminiumfolie: meerdere lagen aluminiumfolie met isolatiemateriaal daartussen.
  • Minerale wol: glas- of steenwol moeten vaak in een dikke laag worden aangebracht maar werken ook geluids- isolerend.
  • Cellulose: gerecycled papier dat vermalen is tot vlokken, meestal onbedrukte kranten.
Elk van deze materialen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

DakisolatieGerelateerde artikelen..

Plat dak isoleren

Wat kan Isocoat voor je betekenen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver en hebben isolatiematerialen geen geheimen meer voor je, dan kun je de klus natuurlijk zelf uitvoeren. Toch kun je voor alle zekerheid altijd advies vragen over een bepaalde klus.

Wil je de klus uitbesteden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verzorgen het gehele traject en laten alles weer netjes achter wanneer de werkzaamheden zijn afgerond.

Heeft je platte dak een dakbedekking in slechte staat? Wij kunnen na het isoleren ook de dakbedekking aanbrengen. We kunnen jouw dak voorzien van een vloeibare dakbedekking die een waterdicht en naadloos geheel vormt en een lange levensduur heeft met weinig onderhoud.

Maar we kunnen je dak ook voorzien van een witte dakbedekking waardoor het binnenklimaat dusdanig kan worden verbeterd doordat de temperatuur minder snel oploopt op zonnige dagen.

Offerte isolatie
Angela
Door

Angela

op 21 Apr 2019

Kan plat dak dat aan de buitenkant al geïsoleerd is, alsnog aan de binnenzijde met cellulosevlokken tussen het dak en het gipsplaten plafond geïsoleerd worden?

Reactie plaatsen