Wat is luchtgommen en hoe werkt het? - Isocoat Isolatie
wat is luchtgommen

Wat is luchtgommen en hoe werkt het?

Heb jij ook een mooi huis, maar zijn de gevels in de loop der jaren verweerd en vervuild? Dan kun je ze laten schoonmaken en direct ook laten impregneren. Hoe en waarom leggen we je uit in dit artikel.

Luchtgommen: het alternatief voor zandstralen

Waarschijnlijk weet je wel wat zandstralen is en weet je ook wat het nadeel is van zandstralen. Bij het zandstralen spuit je met behulp van perslucht een schuurmiddel (grit) met grote kracht tegen de oppervlakte dat je wilt reinigen. Je kunt zo heel makkelijk oude verflagen, roest en andere verontreinigingen verwijderen van onder andere metaal, hout en steen. Het nadeel is echter dat zandstralen ook het materiaal aantast, omdat het een vrij rigoureuze manier van werken is en meer voor het grovere werk is. Je zult een mooie gevelsteen beschadigen wanneer je deze zandstraalt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

wat is luchtgommen zandstralen

Ga naar Wikipedia voor meer informatie over zandstralen.

Een goed alternatief voor zandstralen is luchtgommen, omdat het een niet-destructieve manier van stralen is, met een gommend effect zonder harde inslag met een speciaal grit. Vergelijk het maar met het voorzichtig weggummen van een potloodstreep op papier waarbij je alleen de koolstof verwijdert van het papier zonder dat je het papier te veel beschadigt. Hetzelfde geldt voor het reinigen van een gevel door middel van luchtgommen, terwijl het daarbij goedkoper en minder arbeidsintensief is dan zandstralen.

Impregneren na luchtgommen

Na het schoonmaken van een gevel door luchtgommen is het verstandig deze te impregneren met een impregneermiddel, want ook al verwijder je vuil en aanslag voorzichtig, je zult altijd de toplaag iets aantasten. Hierdoor zal de gevel weer even snel vuil aantrekken en zal vocht sneller in de muren kunnen trekken. Om dit te voorkomen behandel je de muur met een middel dat in de muur trekt en daarna het intrekken van vocht tegengaat.

wat is luchtgommen impregneren

Het is belangrijk dat het impregneermiddel niet de hele muur dichtslaat waardoor vocht in de muur niet meer via de muur kan verdampen. Het impregneren moet dus een kant opwerken, van buiten naar binnen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een muurverf op een gevel. Dat moet dampdoorlatend zijn, maar indringen van vocht van buiten tegengaan.

Ga naar impregneren van gevels.

Luchtgommen, impregneren en isoleren

Ben je van plan om de gevels te laten reinigen, vergeet dan niet de isolatie of juist het ontbreken daarvan. Het is een kleine moeit voor ons om na het reinigen spouwmuurisolatie aan te brengen wanneer je dat nog niet hebt. Het kan ook zijn dat de oude isolatie in de spouw is verzakt en problemen (vocht en koudebruggen) geeft. Dan is het belangrijk deze eerste te laten verwijderen en daarna de spouw te vullen met een nieuw en beter isolatiemateriaal.

Ga naar oude isolatie verwijderen of vochtproblemen voorkomen voor meer informatie.

Informeer naar de mogelijkheden

Wacht niet langer wanneer uw jouw woning vervuilde of verweerde gevels heeft. Vraag direct een offerte aan of neem contact op met ons. We staan u graag te woord en nemen alle tijd om je goed te informeren.

We komen altijd bij u langs om de situatie ter plekke te kunnen beoordelen zodat we ook echt een goed advies kunnen geven.

Offerte isolatie

Gerelateerde informatie