Wat zijn goede isolatiewaarden voor een woning? %%page%% - Isocoat Isolatie

Wat zijn goede isolatiewaarden voor een woning en wat niet?

Wat is de isolatiewaarde van mijn huis? Is deze goed of juist slecht? Alles over isolatiewaarden lees je in dit artikel.

Hoe wordt de isolatiewaarde van isolatiemateriaal of isolatielaag uitgedrukt?

De isolatiewaarde van een complete isolatielaag wordt uitgedrukt in een RC-waarde; hoe hoger deze waarde hoe beter isolerende werking. Dit is inclusief de constructie waarin het isolatiemateriaal is opgenomen, b.v. een spouwmuur. Het isolerend vermogen van een materiaallaag (b.v. één laag glaswol van een bepaalde dikte) wordt uitgedrukt in een R-waarde. Ook hier: hoe hoger, hoe beter.

Thermische geleidbaarheid

Om de R-waarde te kunnen berekenen moet je weten wat de thermische geleidbaarheid is van de stof waarvan het isolatiemateriaal is gemaakt. Dit is de L-waarde of λ-waarde (Lamda); metaal heeft een veel hogere geleidbaarheid dan b.v. hout. Hoe hoger de L-waarde van een stof, hoe lager het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal dat er van wordt gemaakt.

Geldt voor een hele woning dezelfde isolatiewaarde?

Nee, want een woning bestaat (in principe) uit een vloer, muren (al of niet spouw) en een dak. Deze constructies bestaan allemaal uit verschillende materialen waarvan de isolerende werking verschilt. Wanneer een betonnen vloer niet is geïsoleerd aan de onderkant, zal deze weinig isolerend werken; lage RC-Waarde. De spouwmuur (met isolatielaag) van diezelfde woning zal een veel hogere RC-waarde hebben. En voor het dak zullen weer andere waarden gelden. In het artikel over RC-waarde worden ook enkele richtwaarden gegeven m.b.t. dak, muren en vloer.

Je kunt dus niet één RC-waarde geven voor een woning; er zijn daarvoor teveel verschillende lagen en constructies in de woning. Om van een woning te kunnen zeggen of deze goed geïsoleerd is, zul je een andere methode moeten toepassen.

Isolatiewaarde woning (Energielabel)

Om van een complete woning de isolerende werking te kunnen bepalen (dus energiezuinig of juist niet) moet je dus veel meer laten meewegen. Daarom heeft de overheid het Energielabel ontwikkeld waarmee een woning in een bepaalde klasse valt. Hierin wordt b.v. ook meegenomen of er zonnepanelen zijn geïnstalleerd. De klassen lopen van klasse G (minst energiezuinig) naar klasse A (meest energiezuinigste).

EnergielabelPlat

Zie voor meer informatie het artikel over energiezuinige woning.

Wat kunnen wij voor je doen?

Isocoat kan samen met jou de waarde van je woning vermeerderen door te zorgen voor een hoger energielabel. We gaan samen bekijken welke maatregelen je kunt nemen om de woning beter te isoleren. Vraag daarom een offerte aan of neem eerst vrijblijvend contact met ons op voor alle vragen die je hebt. Wij zijn altijd bereid deze te beantwoorden.
B Brugman
Door

B Brugman

op 18 Jun 2020

Ons huis heeft isolatiewaard G en daar zijn we niet mee eens gezien de doorgevoerde verbeteringen die bij de renovatie zijn aangebracht

K.hoogenderg
Door

K.hoogenderg

op 27 Jan 2019

Wij hebben een vrijstaande woning uit de jaren twintig waar we al verschillende isolaties en verbouwingen en aanpasingen hebben toegepast ,met zonnepanelen op het dak . Nu willen we een aanpassing hebben op de A t/m G norm Wat moeten we daar asn doen ?

Reactie plaatsen