fbpx
Gratis offerte 0182-639709
isolatiewaarde vloerisolatie spouwmuurisolatie

Isolatiewaarde: belangrijk!

Belangrijke informatie Isolatiewaarde

U gaat uw huis isoleren? Dan is het belangrijk om op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal te letten. Maar wat zegt een isolatiewaarde? En waar moet u op letten? En waar moet u rekening mee houden als u subsidie wilt aanvragen? Op deze pagina leest u hier meer over.

Wat is isolatiewaarde?

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal isoleert. Hoe hoger deze is, hoe beter de warmte in huis blijft. De isolatiewaarde wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Met de R-waarde, waarbij er een c, d of de letters rbf aan toegevoegd is (dus Rc- Rd- of Rbf-waarde). Wij gaan u uitleggen hoe dit zit en wat de verschillen zijn.

  • Rd-waarde

Wanneer u in de bouwmarkt een pak isolatie koopt, staat er een Rd-waarde op de verpakking vermeld. De Rd-waarde geeft de isolatiewaarde van het materiaal zelf aan, dus de isolerende prestatie van de 10 cm dikke isolatiedeken.

  • Rc-waarde

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan in combinatie met bijvoorbeeld de betonnen vloer. Wat de precieze Rc-waarde is van de dakisolatie als deze is aangebracht, is afhankelijk de dikte en de isolatiewaarde van het beton. Dit kan berekend worden door bijv. een constructeur. Nu heeft Bureau CRG heeft indicatieve, gemiddelde Rc-waardes opgesteld voor isolatiematerialen. Wanneer u voor uw woning een energielabel wilt, kunnen deze waardes gebruikt worden. Het is dan wel belangrijk dat de gebruikte isolatiematerialen opgenomen zijn in de databank van Bureau CRG. Dus als u uw huis wilt laten isoleren, check altijd of de materialen in deze databank staan.  

  • Rbf-waarde

Spouwmuurisolatie en vloerisolatie kan uitgedrukt worden in Rc-waardes. Dat komt omdat het materiaal tegen de constructie (dus tegen de onderkant van de vloer of tegen de binnenmuur) is aangebracht. Dat is niet het geval bij kruipruimte-isolatie. Dit isolatiemateriaal wordt op de grond van de kruipruimte gelegd. Hierdoor is er altijd een luchtlaag aanwezig tussen de isolatie en de onderkant van de vloer. Daarom krijgt deze isolatie een Rbf waarde. Bij deze waarde is rekening gehouden met deze luchtlaag. Ook deze waardes zijn vastgelegd door Bureau CRG.

Isolatiewaarde en subsidie: let goed op!

Om in aanmerking te komen voor subsidie, zal er goed naar de isolatiewaarde gekeken moeten worden. Daar worden namelijk eisen aan gesteld. Voor de landelijke subsidie zijn de Rd-waardes bepalend. Het gaat dan dus om de isolatiewaarde van het product zelf (zie rd-waarde). In de onderstaande afbeelding de benodigde isolatiewaardes op een rijtje:

Minimale Rd-waardes voor verschillende soorten isolatie

Hoe weet je welke isolatiewaarde je woning heeft? 

De isolatiewaarden van de isolatie van uw woning hangt af van het bouwjaar van uw woning. Woningen die gebouwd zijn voor 1978 zijn niet voorzien van isolatie. In 1979 zijn woningen voorzien van matige isolatie. Omdat deze isolatiewaarde niet zo hoog is, komen deze woningen in aanmerking voor een isolatie upgrade. Woningen die gebouwd zijn na 2000 zijn goed geïsoleerd, na  2015 zelfs zeer goed.

Niveau van isolatie Totale isolatiewaarde (RC)
Matige isolatie1,3
Goede isolatie2,5
Zeer goede isolatie4,0
Isolatie nodig voor energieneutrale woning6,0 – 10,0

Welke isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde?

Dat is onder andere afhankelijk van de dikte van de isolatie. Hoe dikker de isolatie, hoe hoger de isolatiewaarde. Daarnaast is deze afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde van de isolatie is eenvoudig te berekenen. Elk isolatiemateriaal (behalve reflecterende folie) heeft een lambda-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte isolatie doorlaat. Hoe lager dit getal, hoe beter: hoe minder warmte er doorgelaten wordt. Een isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde heeft de hoge Rd-waarde.

Hoe isolatiewaarde berekenen?

Hoe kan je nu de isolatiewaarde berekenen? Hoe weet je nu dat de isolatiewaarde voldoet aan de subsidie-eis. De Rd-waarde is eenvoudig te berekenen: Deel de laagdikte (uitgedrukt in meters) door de lambda-waarde en u heeft de Rd-waarde.

Bijvoorbeeld: U laat uw houten vloer isoleren met 16 cm glaswol (bijv. Ecose dekens). De lambda-waarde is 0,035. De minimale eis voor de subsidie is Rd 3,5. Komt deze vloerisolatie dan in aanmerking voor de subsidie? Ja. Want de Rd-waarde is 0,16 / 0,035 = 4,57.

Wat heeft lambda-waarde met de isolatiewaarde te maken?

Bij een isolatiemateriaal hoort een lambda-waarde. De lambda-waarde bepaalt de isolatiewaarde. En lambda-waarde geeft aan hoeveel warmte een materiaal doorlaat naar buiten (warmtegeleiding). Hoe lager een lambda-waarde, hoe beter. Een isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde zorgt dus voor een betere isolatie omdat er minder warmte verloren gaat. Wanneer de lambda-waarde wat hoger is, is het goed om een wat dikke laag isolatie aan te brengen, zodat de isolatiewaarde water hoger wordt.

De isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is het isoleren van de tussenruimte (luchtspouw) tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De breedte van deze tussenruimte kan je natuurlijk niet zomaar veranderen. (dan moet je eventjes de buiten of binnenmuur verplaatsen 😉 ). De dikte van de isolatie is afhankelijk van de spouwbreedte. Hierdoor is isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie begrenst. Maar ondanks dit is spouwmuurisolatie een isolatievorm die u het snel terugverdient: in ca. 3 jaar.

Ik wil nog wat advies

Onze experts helpen u graag, misschien is een ander product inderdaad beter voor uw situatie.

Bel 0182-639709

Ik ben overtuigd

Een goede keus. Wat u kunt verwachten? Binnen een werkdag een gesprek en binnen een week een offerte.

Offerte aanvraag