Condens of condensvorming: wat is het en hoe werkt het?
Wat is condens of condensvorming?

Wat is condens of condensvorming?

Wat is condens (condensvorming) en hoe ontstaat dit? In dit artikel leggen wij je uit wat dit is en wat de invloed is van condens op de isolatie van je woning.
Heb je een tijdje onder de douche gestaan, dan zie je vaak kleine druppeltjes tegen het raam van de badkamer zitten. Deze druppels worden ook wel condens genoemd.

Condensvorming ontstaat doordat waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht in de omgeving. In dit geval slaat het vocht namelijk tegen het koude oppervlak aan, wat voor kleine druppeltjes op het oppervlak zorgt. Je kunt condensvorming krijgen tijdens het douchen (door het warme stoom van de douche), maar ook in de auto, in de keuken of in de slaapkamer.

Overal waar er sprake is van vocht en koude ramen, kun je te maken krijgen met condensvorming. Dit kan eenmalig zijn, maar ook een terugkerend probleem vormen.

De gevolgen van condens in huis

Heb je vaak te maken met condensvorming, dan kan dit zeker voor problemen zorgen. De vochtdruppeltjes kunnen je meubels niet alleen beschadigen, maar ook op de muur gaan zitten. Is dit het geval, dan wordt de muur nat. Een natte muur kan gaan schimmelen, maar ook beschadigen. Zo kan de verf op de muur loslaten, maar kan het behang op de muur ook beschadigd raken.

Verder kunnen schimmels door condensvorming ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Adem je de schimmels continu in, dan is dit niet gezond. Niet iedereen krijgt last van klachten door schimmels in huis, maar dit kan zeker wel gebeuren.
Heb je veel last van schimmelvorming door vochtproblemen, dan is de kans groot dat je hier klachten aan overhoudt. Doe je niets aan de condensvorming in huis, dan kan dit dus zeker voor grote problemen zorgen. Niet alleen op de muren, maar ook zeker voor je gezondheid.

Condensvorming en isolatie woning

Condensvorming voorkomen met isolatie

Condensvorming is alleen schadelijk op een niet-geïsoleerde muur of een muur die niet voldoende geïsoleerd is. Dit komt omdat het vocht tegen de niet-geïsoleerde aan slaat, waardoor de muur beschadigt en je schimmel krijgt. Is de muur wel geïsoleerd, dan heb je dit probleem niet. In dit geval slaat het vocht namelijk tegen het isolatiemateriaal aan, dat prima tegen het vocht bestand is. Heb je een goed geïsoleerde muur, dan heb je dus geen last van beschadigde en beschimmelde muren door condensvorming.

Heb jij regelmatig te maken met vochtige muren in huis door condensvorming? Dan kun je hier gemakkelijk iets aan doen. Door de betreffende muren te laten isoleren, slaat het vocht namelijk voortaan tegen het isolatiemateriaal aan. Het is niet alleen minder vochtig in huis, maar je hebt ook geen last meer van schimmels en andere vochtproblemen. Dit vergroot het wooncomfort. Een isolatiedeskundige kan je vertellen waar het isolatiemateriaal aangebracht moet worden om de condensvorming optimaal tegen te gaan.

De kosten van het isoleren

Om de muren in huis te isoleren, moet je wel in isolatiematerialen investeren. Welke kosten je moet betalen voor het isoleren van de muren in huis, is afhankelijk van het aantal te isoleren muren (het te isoleren oppervlak), het gebruikte isolatiemateriaal en de tarieven van het isolatiebedrijf. Door een offerte aan te vragen voor het isoleren van je muren, kom je er vanzelf achter wat jij moet investeren om de condensvorming tegen te gaan.

Vormen van isolatie

Er zijn diverse vormen van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan:

Denk bijvoorbeeld aan:
Goede isolatie van een woning draagt bij aan een hoger energielabel.

Vragen

Heb je nog vragen of wil je meer inhoudelijke informatie over woningisolatie. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
Rayan
Door

Rayan

op 04 Dec 2020

Hoeveel minimum cm nodig van de isoleerplaat bij comdensatie 5cm is genoeg of niet aub

dirk
Door

dirk

op 14 Jan 2021

Bestaat er isolatie om deze tegen de muur te plaatsen (langs de binnenkant ) en daar dan tegen te behangen?

Reactie plaatsen