Warmtelekken, koudebruggen en thermische bruggen
Warmtelekken, koudebruggen en thermische bruggen

Warmtelekken, koudebruggen en thermische bruggen

In de isolatiewereld wordt vaak over warmtelek of koudebrug gesproken. Maar wat is een warmtelek, koudebrug en wat is een thermische brug? We leggen je het in dit artikel uit

Thermische brug

De gangbare betekenis van thermisch is ‘met betrekking tot warmte’ of ‘door middel van warmte’. Dus een thermische brug heeft te maken met warmte en specifiek met warmteoverdracht. Een thermische brug brengt warmte over tussen twee punten. Niet te verwarren met een ‘warmtebrug’ die in de horeca wordt gebruikt om gerechten warm te houden (warmhoudplaat) al wordt deze term in de bouw ook wel gebruikt.

Warmtelek en koudebrug zijn thermische bruggen

Het woord warmtelek zegt het al; er lekt warmte vanuit een warme omgeving naar een koudere omgeving. Het is dus ook een thermische brug van de binnenzijde van een constructie naar de buitenzijde.
Wanneer je naar het voorgaande dan kijkt, dan is een ‘koudebrug’ ook een thermische brug want bij een koudebrug wordt ook warmte-energie overgebracht (al is het dan wel van een lagere temperatuur).

Hoe ontstaat een koudebrug?

Een koudebrug geleidt de ‘kou’ van buiten een constructie naar de binnenzijde van die constructie door meestal een (onbedoelde) ‘rechtstreekse’ verbinding. Enkele voorbeelden zijn:
  • Valspecie; metselspecie wat tijdens de bouw in de spouw is gevallen waardoor een brug ontstaat tussen het buitenblad en het binnenblad van de spouwmuur. Vaak blijft de specie hangen op een onjuist geplaatste spouwanker.
  • De overgang tussen (betonnen) funderingen en gemetselde muren
  • Balkons waarvan de betonvloer doorloopt in woning
  • Vloerplaten in contact met het buitenblad van de spouwmuur
  • Zijkant van de muuropening bij een raam of deur (z.g. negge)
  • Uitgezakte isolatie
Zie ook dit artikel over koudebrug.

Hoe ontstaat een warmtelek?

Wanneer je de buitendeur open laat staan verlies je natuurlijk veel warmte; je lekt warmte. Warmtelekken kunnen dan ook op verschillende plekken voorkomen in de woning. Enkele voorbeelden:
  • Slecht sluitende deuren en ramen
  • Afdichting zijkant van kozijnen in de negge.
  • Niet goed sluitende ventilatieroosters met terugslagklep; b.v. afzuiging in keuken.

Hoe herken je een koudebrug of warmtelek?

Een koudebrug herken je b.v. een koude plek op de muur in de woning. Vaak zie je daar na verloop van tijd dan ook schimmelplekken ontstaan omdat het vocht in de lucht op die koude plekken condenseert. Ook een koude vloer op bepaalde plekken kan een indicatie zijn van een koudebrug.

Een koudebrug bepaal je aan de binnenzijde van de woning, een warmtelek ‘zie’ je pas aan de buitenkant. En dat is een probleem; hoe zie je die dan? Soms kun je ze in de winter herkennen doordat op een b.v. een gevelpaneel, een kleine plek niet met rijp of rijm is bedekt, terwijl dit er omheen juist wel het geval is.

Thermisch of warmtebeeld woning (infrarood)

Het is beter en eenvoudiger, in de winter een warmtebeeld te laten maken van de buitenkant van de woning. Dit warmtebeeld of scan wordt gemaakt met een speciale infraroodcamera. Op deze foto kun je precies zien waar de woning minder goed is geïsoleerd en ‘warmte lekt’.

En net zoals van de buitenkant, kun je een warmtebeeld laten maken van de binnenkant van de ruimten in de woning. Je ziet dan direct waar de koudebruggen zitten. Laat deze warmtebeelden of scans wel maken door een professional die b.v. ook verstand heeft van bouwmaterialen. Op de site milieucentraal.nl wordt dit uitgebreid behandeld.

Wij kunnen helpen

Heb je uitgezakte isolatie in de spouw?  Of wil je weten waar de warmtelekken en koudebruggen zitten? Wij kunnen je daarbij helpen. Vraag ons om advies of vraag direct een offerte aan.
Reactie plaatsen