Wat zijn stookkosten: woningisolatie
Wat zijn stookkosten?

Wat zijn stookkosten?

Eenvoudig gesteld kun je zeggen dat stookkosten kosten zijn die je maakt om de woning warm te houden. Hier valt ook het vastrecht dat betaald moet worden voor de gasaansluiting in jouw woning. Bij een huurwoning kunnen deze kosten deel uitmaken van de huur of daarnaast als extra kosten opgevoerd worden.

Investeren in warmte

Wanneer de dagen kouder worden wil je warmte en behaaglijkheid. Daarom hebben de meeste woningen een aansluiting op een CV installatie die ervoor zorgt dat de warmte in huis makkelijk en snel regelbaar is. Het verwarmen van een huis kost geld. Hoeveel geld je kwijt bent hangt af van:
  • de grootte van het huis
  • de wijze van isolatie (dubbel glas, spouwmuur, dakisolatie etc.)
  • met hoeveel mensen je in huis woont
  • de gemiddelde warmte gedurende de koude maanden, zowel bij aanwezigheid als afwezigheid. In een leeg huis en tijdens de nachturen volstaat een gemiddelde temperatuur van 15 graden.
  • het type huis dat je hebt: een rijtjeshuis, hoekhuis, vrijstaande woning of een appartement.

Besparen op stookkosten

Allereerst kun je zelf een aantal kleinere maatregelen, die relatief makkelijk toepasbaar zijn. Denk aan:
  • het sluiten van de gordijnen of rolluiken
  • het sluiten van deuren
  • een uur voor het naar bed gaan de verwarming op de nachtstand -15 graden- zetten
  • in plaats van de verwarming omhoog te draaien sloffen en een trui of vest aantrekken
Er is echter wel een maar ...

Wanneer je woning in basis niet goed geïsoleerd is bestaat de kans dat het vrijwel nooit aangenaam warm is in huis. Een éénmalige investering in isolatie creëert dan een definitieve oplossing. Zowel voor problemen als schimmelvorming en koude trek in huis als voor je portemonnee.

Woningisolatie

Het gemiddeld verbruik voor een gezin met kinderen bedraagt zo'n € 110-120  per maand. Op jaarbasis is dat dus tussen de 1200 en 1500 euro. Door het huis te isoleren kun je heel serieus besparen. Denk bijvoorbeeld aan:
Let wel, goed isoleren is een uitstekende investering, zowel voor het portemonnee als voor ons milieu, maar er moet wel altijd voldoende ventilatie zijn. Hierbij geven wij onze klanten graag advies.

Vragen

Heb je nog vragen of wil je meer inhoudelijke informatie over woningisolatie. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
Reactie plaatsen