Spouwanker en isolatie
Spouwanker en isolatie

Spouwanker en isolatie

Een spouwmuur bestaat uit een z.g. binnenblad en een buitenblad met daartussen een ruimte, de spouw. Deze spouw werkt al isolerend zonder dat er extra isolatiemateriaal is aangebracht. In een ander artikel wordt uitgelegd hoe je een spouwmuur kunt herkennen. Dit artikel gaat verder in op de constructie en met name het spouwanker.

Wat is een spouwanker?

Een binnenblad en buitenblad van een spouwmuur moeten samen een stabiele constructie vormen zodat deze als het ware een geheel vormen. Daarom worden deze met elkaar verbonden door spouwankers. De spouwankers worden meestal al tijdens het bouwen op regelmatige afstanden van elkaar in het binnenblad vastgezet. Dat wil zeggen elke x aantal cm horizontaal en x aantal lagen steen verticaal. Afhankelijk van de constructie moet een bepaald aantal ankers per m2 worden aangebracht. Dit wordt door een constructeur berekend maar meestal houdt men 4 ankers per m2 aan.

Wat doet een spouwanker?

Spouwankers zorgen er ook voor, mits juist geplaats, dat vocht wat zich eventueel in de spouw bevindt, wordt afgevoerd naar het buitenblad. Er zijn spouwankers met een knikje in het midden die naar beneden wijzend wordt aangebracht. Vocht zal zich verzamelen op het laagste punt van het knikje waarna het druppelsgewijs recht naar beneden valt. Deze ankers werden vooral gebruikt in niet geïsoleerde spouwmuren.

[caption id="attachment_5554" align="alignnone" width="1122"]spouw_muur_met_anker Spouwmuur met isolatie en spouwankers[/caption]

Soorten spouwankers

Spouwankers zijn er in allerlei vormen en maten maar de meest gangbare is van roestvast staal (rvs) en hebben een gebogen uiteinde aan de ene kant terwijl de andere kant recht en vaak geribbeld of gegolfd is. Er zijn ook rechte ankers die achteraf in de muren worden aangebracht (b.v. bij na-isoleren van een bestaande spouw) en platte spouwankers die op het binnenblad kunnen worden bevestigd, b.v. bij een binnenblad van gasbetonblokken. De lengte verschilt en is afhankelijk van de dikte van de spouwmuur.

Spouwankers en Nen-normen

Ook zijn er speciale spouwankers met een z.g. akoestische isolatie die voorkomt dat trillingen (=geluiden) van de ene muur doorgegeven worden aan de andere.
Welke spouwanker wordt gebruikt is ook afhankelijk van de specifieke eisen en duurzaamheid die worden gesteld. Dit is opgenomen in de z.g. NEN-normen. NEN-EN 845-1 beschrijft de specifieke eisen en NEN-EN 1996-2 de duurzaamheidseisen. In deze laatste norm is een overzicht van de milieu klassen opgenomen waarin het metselwerk is ingedeeld en de blootstelling aan vocht, water, chemisch milieu enz. De gebruikte spouwankers moeten geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Spouwankers en isolatie.

Naast dat de spouwankers zorgen voor een stabiele spouwmuur, worden de spouwankers ook gebruikt voor het vastzetten van isolatiemateriaal op het binnenblad, dus in de spouw. Ze zorgen er dan voor dat het isolatiemateriaal niet kan verzakken en tegen het buitenblad aan kan komen. Hiervoor worden dan speciale clips gebruikt die op het spouwanker wordt geschoven.

Wat kan Isocoat voor je doen?

Isocoat heeft alle kennis in huis daar waar het gaat om spouwmuren en isolatie. Wij kunnen spouwmuren controleren op spouwankers die bijvoorbeeld de isolatie niet goed vastklemt. Neem contact op met ons wanneer je denkt een probleem te hebben of vraag direct een offerte aan voor het isoleren van de spouwmuur.
Reactie plaatsen