Wat is een kruipruimte: Isocoat Isolatie
Wat is een kruipruimte?

Wat is een kruipruimte?

Altijd al willen weten wat een kruipruimte nu precies betekent? In dit artikel leggen wij je uit wat een kruipruimte is en waar deze voor dient.

Definitie van een kruipruimte

Een kruipkelder is niets anders dan een kleine ruimte tussen de fundering van het huis en de begane grond vloer. Deze ruimte is meestal tussen de 50 en 80 centimeter hoog. Je kunt er dus zoals het woord al zegt net doorheen kruipen. De kruipkelder is meestal niet gemakkelijk te bereiken. Er is vaak maar één plek in het huis waardoor je in deze ruimte kan komen. Meestal is deze toegang geplaatst net achter de voordeur.

Deze ruimte van het huis staat in direct contact met de buitenlucht via ventilatiegaten in de muur. Het is belangrijk dat deze ventilatiegaten regelmatig schoongemaakt worden, want via deze gaten kan namelijk vocht en nare luchtjes de kruipkelder verlaten. Als je dit niet zou doen, dan kan er een zeer ongezond leefklimaat in het huis ontstaan.

Wat zijn de verschillende functies van een kruipkelder?

Deze ruimte is niet zonder reden aangelegd, want de kruipkelder moet er onder andere voor zorgen dat het huis beschermd blijft van onaangename verassingen. Je moet hierbij denken aan grondwater wat soms omhoog kan komen. Hierdoor kan er schimmel ontstaan. De kruipkelder houdt dit weg van jouw vloer in de woonkamer, zodat je er geen last van hebt.

Ook vertoeft er vaak ongedierte onder het huis en deze ruimte vormt hier een natuurlijke barrière voor.

Leidingen uit het zicht

Daarnaast worden veel leidingen van het huis in deze locatie geplaatst. Zo liggen deze leidingen uit het zicht en zijn ze ook nog eens beschermd. Je kunt er nu namelijk niet per ongeluk tegenaan stoten. De volgende leidingen kun je vinden in de kruipkelder: gasleidingen, waterleidingen, elektriciteitsleidingen en afvoerleidingen.

Mocht er iets aan de hand zijn met een van die leidingen, dan kun je er via deze ruimte altijd redelijk gemakkelijk bij.

Isoleer je kruipruimte

Ook last van een slecht leefklimaat in jouw huis? Dan is de kans groot dat het klimaat van de kruipkelder niet goed is. Om dit te verhelpen kan je er voor kiezen om isolatie te plaatsen in de kruipkelder. Zo blijf je grotendeels verstoken van vocht, schimmels en koude lucht in huis, die het leefklimaat op de begane vloer negatief beïnvloeden.

Daarnaast kan kruipruimte isolatie veel geld besparen, want met behulp van isolatie blijft de warmte veel beter in het huis. Hierdoor gaan de stookkosten omlaag.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Vragen

Heb je nog vragen of wil je meer inhoudelijke informatie over woningisolatie. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
Reactie plaatsen