Wat is de L- waarde in relatie tot isolatie? | Isocoat Isolatie
Wat is de L- waarde in relatie tot isolatie?

Wat is de L- waarde in relatie tot isolatie?

Om je energierekening omlaag te brengen kan het (beter) isoleren van je huis veel helpen. Ook de overheid stimuleert het isoleren van huizen. Nederland moet van het gas af en daar moet de isolatie van huizen bij gaan helpen.

Als je je huis gaat isoleren is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten isolatie. Ook verschillende waardes die bij isolatiemateriaal horen zijn belangrijk om te weten. Door goed op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld de L-waarde, weet je precies hoe goed een bepaald materiaal isoleert.

L-waarde

Een waarde die veel op de verpakking van isolatiemateriaal gezien wordt, is de lambda-waarde. Deze waarde wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Het geeft aan hoeveel warmte een isolatiemateriaal doorlaat.

De exacte omschrijving voor lambda is:
De energie die 1m² isolatiemateriaal, dat 1 meter dik is, gedurende 1 seconde doorlaat bij 1 graad temperatuurverschil.

De L-waarde geeft dus niet aan hoeveel warmte er per seconde bij jouw huis verloren gaat, omdat de dikte, oppervlakte en temperatuurverschil daar waarschijnlijk anders zijn. Desondanks is de L-waarde een goede waarde om verschillende soorten isolatie met elkaar te vergelijken.

Wat is de lambda waarde?

Isolatie

De L-waarde van de isolatie vertelt je hoe gemakkelijk een isolatiemateriaal warmte doorlaat. Hoe hoger de L-waarde, hoe slechter een isolatiemateriaal. Als je isolatiemateriaal met een hoge L-waarde koopt en toch goed wil isoleren, dan moet je een dikke laag isolatiemateriaal op de muren aanbrengen.

Je hoeft alleen voor isolatiemateriaal met een lage L-waarde te kiezen als je weinig plek hebt en je geen dikke isolatie op de muren kunt aanbrengen.

Isolatie op verschillende plekken

Het is belangrijk om alle plaatsen in huis goed te installeren. Ook al heb je bijna het hele huis goed geïsoleerd, als je bepaalde stukken bent vergeten gaat de warmte juist daardoor verloren. Isolatie van het dak is desondanks het belangrijkste. Warme lucht stijgt namelijk altijd op naar boven en de warmte wil dus via het dak je huis verlaten.

Door op zolder een goede isolatielaag aan te brengen houd je de warmte veel langer vast. Naast het isoleren van het dak moet je natuurlijk ook de spouwmuren en de vloer isoleren. Zo heb je ’s winters minder stookkosten en ’s zomers houd je de warmte juist buiten.

Isocoat Isolatie

Relevant aan dit begrip..

Reactie plaatsen