Wat is balansventilatie en wat zijn de voordelen? | Isocoat Isolatie
Wat is balansventilatie?

Wat is balansventilatie?

Bij een goed geïsoleerd huis is ventilatie belangrijk. Maar je wilt niet dat alle warmte uit huis trekt door ventilatieroosters. Daarom wordt steeds meer gebruik gemaakt van balansventilatie. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om ventilatie en een balans. De balans heeft betrekking op de inkomende en uitgaande lucht.

Dit alles gebeurt in een gesloten systeem waardoor er een aangenaam luchtklimaat ontstaat en de temperatuur in huis altijd goed te regelen is.

De voordelen van balansventilatie

Balansventilatie heeft een aantal sterke voordelen. Vooral op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing wordt er veel winst gemaakt. Het gesloten systeem zorgt er namelijk voor dat de warmte niet zomaar uit huis kan trekken. Daarnaast kan de koude lucht die in huis komt vooraf verwarmd worden door de uitgaande lucht te gebruiken als verwarmingsbron. Dit zorgt voor minder warmteverlies, dus lagere stookkosten in de winter.

Tegelijkertijd kan de warme lucht van buitenaf in de zomer gekoeld worden door balansventilatie, waardoor het lekker koel blijft in huis. Daar komt nog eens bij dat er makkelijk speciale filters geïnstalleerd kunnen worden, zoals pollenfilters. Praktisch voor mensen met allergieën zoals hooikoorts.

Wat is balansventilatie?

 

Hoe werkt balansventilatie precies?

Bij balansventilatie wordt gebruik gemaakt van twee ventilatoren.
  • Eén ventilator is verantwoordelijk voor het afvoeren van de lucht;
  • De andere zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht.
Wordt er gebruik gemaakt van warmteterugwinning (wtw unit)? Dan is er een warmtewisselaar in de balansventilatie opgenomen die de aangevoerde lucht verwarmt met de uitgaande lucht. Dankzij dit gesloten systeem is er veel minder sprake van geluidsoverlast van buitenaf, zoals wel het geval kan zijn bij standaard ventilatieroosters. Ook kan de balansventilatie gemakkelijk uit het zicht onttrokken worden, zodat er minder storende elementen nodig zijn in de gevel van jouw huis.

Isocoat Isolatie

Door toepassing van professionele technieken en het gebruik van eerste kwaliteit isolatieproducten zijn wij als isolatiebedrijf in staat op een hoogwaardige manier een duurzaam resultaat te waarborgen. Zo verzorgd Isocoat Isolatie spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en spuitisolatie en zijn wij ook gespecialiseerd in het verwijderen van isolatie.

Offerte isolatie

Gerelateerd aan dit begrip

Strijthagen
Door

Strijthagen

op 03 May 2019

Heb je nog een afzuigkap nodig wanneer je overgaat op balans ventilatie ment warmte terugwinning?

Reactie plaatsen