Wat is het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?
Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?
6 min. leestijd

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Wij leggen je in begrijpelijke taal uit wat beide vormen van isolatie inhouden, wanneer je welke vorm het beste in kunt zetten en welke materialen wij adviseren bij deze vormen van isolatie.

Allereerst dit:
Wanneer je gaat voor de isolatie van een vloer of een kruipruimte krijg je te maken met drie termen;

Kruipruimte

Alles draait om de kruipruimte die onder een woning zit. Veel huizen in Nederland hebben een kruipruimte. Dit is een ruimte die zich onder de vloer bevindt. Via een kruipluik kun je onder de vloer komen.

De kruipruimte is -doorgaans- een krappe ruimte (waar je niet voor je plezier bent). Met een gemiddelde hoogte van 80 centimeter is het geen aangename plek om te vertoeven. Nu zitten de meeste mensen ook niet in de kruipruimte. Gemiddeld gezien betreden mensen een kruipruimte alleen:

  • Wanneer er problemen zijn met buizen en/of leidingen die in de kruipruimte liggen
  • Wanneer je de woning beter geïsoleerd wilt hebben en je kiest voor bodemisolatie of vloerisolatie

Vloerisolatie Isocoat

Problemen met een kruipruimte

Een kruipruimte kan voor problemen zorgen in jouw woning. Wanneer de bodem of de kruipruimte niet goed geïsoleerd is ontstaan problemen zoals deze:

Om deze problemen te voorkomen kun je kiezen voor kruipruimte isolatie.

Kruipruimte isolatie bestaat uit twee onderdelen:

  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie

Verschil bodemisolatie en vloerisolatie

Vloerisolatie is isolatie van de vloer. Isolatiemateriaal wordt aangebracht onder de vloer en boven in de kruipruimte.

Bodemisolatie is isolatie van de bodem. Isolatie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte.

Verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie

Voor beide vormen van isolatie valt wat te zeggen. Er zijn een aantal aspecten die belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuzes.

De hoogte van de kruipruimte

Hoe hoog is de kruipruimte onder jouw woning?
Dit is belangrijk omdat dit bepaald of je kiest voor vloerisolatie of bodemisolatie.

Uitgangspunt is dit:

Is de kruipruimte lager dan 35-40 centimeter dan kies je voor bodemisolatie. De reden is heel simpel: het is niet mogelijk om vloerisolatie aan te brengen in een -te lage- kruipruimte. Hiervoor moet je namelijk aan het werk in de kruipruimte en dit past simpelweg niet.

Is de kruipruimte hoger dan kun je kiezen.

Vocht in de kruipruimte

In een kruipruimte kan sprake zijn van vocht. Zeker in een ‘nat’ land als Nederland is dit iets wat vaak voorkomt.

Vocht in een kruipruimte kan problemen geven als muffe geuren in huis en schimmelvorming.

Ook heeft een vochtige kruipruimte invloed op de stookkosten. Dit werkt zo:

  • Vochtige lucht geleidt warmte
  • Heb je een vochtige kruipruimte dan wordt warme lucht van boven (uit huis dus) de grond in geleidt
  • Dit betekent dat je veel sneller warmte verliest waardoor je extra moet stoken om het huis warm te houden

Je zult begrijpen dat een droge kruipruimte of een geisoleerde kruipruimte geld oplevert. Bijkomend voordeel van een droge kruipruimte is dat ventilatie minder belangrijk wordt.

Kruipruimte Isocoat

Hoe werkt bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er materiaal aangebracht op de vloer van de kruipruimte. Vaak zijn dit isolerende korrels die op de bodem liggen. Is er vocht in de kruipruimte dan blijft het isolatiemateriaal drijven op het vocht.

De isolerende laag bevindt zich tussen altijd tussen de koude kruipruimte vloer en de vloer van de woning. Hierdoor wordt voorkomen dat koude lucht vanuit de bodem het huis binnen kan dringen.

Bodemisolatie en vochtproblemen

Bodemisolatie kan helpen bij vochtproblemen. Vocht zorgt voor condens op de koude zijde in een ruimte. Bij bodemisolatie blijft vocht onder de laag isolatiemateriaal. Hierdoor blijft de condensvorming beperkt tot de bodem of het grondwater.

Materialen bodemisolatie

Voor bodemisolatie wordt vaak gebruikt gemaakt van materialen als EPS Korrels of EPS Chips. Deze korrels of chips liggen los op de bodem van de kruipruimte.

Isoleer je de bodem dan verleg je het dauwpunt in de kruipruimte. Voordeel is dat je voorkomt dat water verdampt. Hiervoor is er minder vocht in de kruipruimte en het hele huis. Logisch gevolg: doordat er minder vocht is, is er ook minder energie nodig om het warm te houden. Dit merk je dan weer aan je energierekening.

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer. Deze isolerende laag zorgt ervoor dat koude lucht uit de kruipruimte niet de kans krijgt om jouw huis binnen te dringen.

Andersom zorgt het er ook voor dat warme lucht (van de verwarming bijvoorbeeld) in huis blijft. Dit kan niet weg via de vloer.

Vloerisolatie kan alleen aangebracht worden wanneer de kruipruimte hoog genoeg is. Anders is het simpelweg niet mogelijk om de vloerisolatie aan te brengen.

Materialen bij vloerisolatie

Voor het isoleren van de vloer is er de keuze uit verschillende materialen zoals:

Voor vloerisolatie adviseren wij te werken met purschuim of icynene. Simpelweg omdat het schuim naadloos aan te brengen.

Werken met platen die aangebracht moeten worden onder de vloer is praktisch gezien lastig. Simpelweg omdat de platen niet door het kruipruimteluik passen.

Wat levert vloerisolatie op?

Goede vloerisolatie bespaart je 10-15% verlies aan warmte in huis. Het is dus meer dan de moeite waard om hier goed naar te kijken, vooral nu de energiekosten alsmaar oplopen.

Goede afdichting

Qua afdichting is schuim makkelijker dan folie of houten latten + platen. Simpelweg omdat alles handmatig afgedicht moet worden met materialen die niet makkelijk meewerken. Gevaar is dat er kieren ontstaan. Hier komt bij dat het veel tijd kost om alles netjes af te werken. Dit in tegenstelling tot het werken met isolatieschuim.

Isolatieschuim daarentegen dicht elke kier en elke gat wat er te vinden is. Het schuim wordt opgespoten en zet vervolgens uit.

Soorten schuim isolatie

Twee soorten schuim

In principe werken wij voor vloerisolatie met twee soorten schuim.

Purschuim

Purschuim is een materiaal wat veel gebruikt wordt voor woningisolatie. Purschuim bestaat uit twee componenten namelijk polyol en isocyanaat. Deze twee onderdelen worden in een uiterst veilige en precieze mengmachine opgepompt, verwarmt en op druk gezet.

Icynene

Icynene is de duurzame vorm van purschuim. Het is een milieuvriendelijk en gezonder alternatief voor purschuim. Voordeel is dat icynene een opencellig isolatieschuim is.

Houten vloeren, bodemisolatie of vloerisolatie?

Bij een houten vloer adviseren wij altijd vloerisolatie. Vocht en hout zijn geen goede combinatie. Om die reden adviseren we isolatie van de vloer (mits dit niet mogelijk is uiteraard).

Qua materiaal adviseren wij voor vloerisolatie bij houten vloeren icynene of purschuim waarbij onze voorkeur uitgaat naar icynene.

Het voordeel is dat icynene een opencellig schuim is. Is er sprake van vocht dan geeft icynene het vocht de mogelijkheid zich een weg naar buiten te banen. Werk je met purschuim dan is dit lastiger.

Elke situatie is anders

Of je in jouw woning kiest voor bodemisolatie of vloerisolatie hangt af van meerdere factoren. We hebben dus niet 1-2-3 een antwoord voor je klaarstaan, alhoewel het artikel enkele goede richtlijnen aangeeft. Belangrijk is voornamelijk:

  • de hoogte van de kruipruimte
  • de situatie van de kruipruimte, wat is de status
  • aantal vierkante meters vloer
  • type vloer wat je hebt (steen, beton, hout)
  • hoe goed de kruipruimte bereikbaar is
  • hoe de kruipruimte is geventileerd?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:

Wat kunnen wij voor je doen?

Isocoat Isolatie verzorgt woningisolatie. Naast vloerisolatie en bodemisolatie betekent dit dat we ook spouwmuurisolatie, spuitisolatie en dakisolatie verzorgen.

Offerte isolatie

Kees
Door

Kees

op 11 Mar 2018

Kun je ook bodemisolatie en vloerisolatie combineren. Dus bodemisolatie voor vocht en ongedierte, isolatie en de vloerisolatie als echte warmte isolatie?

Fortresshbj
Door

Fortresshbj

op 10 Dec 2020

By the end of the 15th century, 35

Reactie plaatsen